MIKE GODOROJA & Blue Spirit - "Bluesul nu intră cu forța în casa nimănui"

Dana Ene
- Bântuit, cândva, de gândul plecării spre o lume mai bună, cunos­cutul om de televiziune și radio își mărturisește avatarurile existențiale, pe un nou album -

După ce a cucerit lumea micului ecran, alături de Florian Lungu, creând la TVR una dintre cele mai relaxate și, totuși, docte, emisiuni de blues și de jazz, Mike Godoroja și-a luat inima-n dinți și s-a avântat de unul singur pe scena muzicală, cucerind-o fără prea mari eforturi. "Iubesc muzica, iubesc bluesul, fie că vorbesc despre el sau cânt. Credința mea e că muzica înseamnă mult mai mult decât tehnica unui instrument, ea este o stare de spirit care te poate cuprinde oricând", se confesa într-un in­terviu.
Din 1997, când a înființat Mike Godoroja & Blue Spirit, Mike a scos pe piață opt discuri, printre care: "Susie Q" (1998), "Cei mai frumoși ani" (2000), "Capra vecinului" (2006), "Bal­kanic zeppelin" (2010), "Hippie cu diamante" (2012) cucerind cu ele nu doar publi­cul cunos­cător de blues, ci și noi adepți. "Bluesul nu intră cu forța în casa nimănui. Dar oda­tă ce i-ai des­chis ușa, nu mai poți să-l dai afară", spunea el. Așa s-a întâmplat și cu fanii muzicii lui, un public constant, iubitor de blues, de jazz și rock, care îl urmărește și-l ascultă cu mare plăcere. Pentru ei, dar și pentru propriul lui suflet, artistul a creat și cel mai recent disc al său, "Născut în România". "Este proiectul mult așteptat de mine. Aproape 20 de ani mi-au trebuit ca să înțeleg că ceea ce am de spus este aici, iar «AICI» înseamnă România - o țară care trăiește prin oameni și viețile lor, prin mine și propria mea călătorie prin viață! A fi născut în România nu este o rușine sau o mân­drie mai mare decât a fi american, neamț sau co­reean... Aici sunt părinții și copiii mei, sunt îngropați bunicii și mătușile mele, sunt prietenii mei de suflet, sunt anii superbi de facultate. Aici e spiritul lui Johnny Răducanu și al lui Florian Pittiș, aici este publicul pe care îl iubesc și îl cinstesc... și asta nu e puțin lucru... înseamnă TO­TUL pen­tru mine!", scria muzicianul, re­cent, pe pagina de Face­book.
Și cum un album nou are mereu nevoie de promovare, iar Mike Go­doroja este un show-man desăvârșit, și-a pregătit un spec­tacol pe mă­sură. Un show complet, cu mo­mente teatrale și mul­timedia, unic în Ro­mânia. O producție spectaculoasă, în care bluesul, rockul, folkul și tradiționalele moti­ve româ­nești fuzio­nea­ză armonios cu ele­men­te teatrale și de artă vizuală. Fiți pre­gătiți să vă confruntați cu 12 sintetizatoare, 11 instrumente cu corzi, 5 orgi și un set de 30 de unități de percuție, toate măiestrite de Mike Godoroja & Blue Spirit. Trupa este formată din: Mike Godoroja (vo­ce), Tibi Duțu (bas), Vali Vătuiu (percuție), Călin Grigoriu (chitară), Do­rian Pîrvu (pian) și Alin Păun (chitară).
Mike Godoroja și Blue Spirit au înregistrat până acum opt albume, dar com­pozitorul Godoroja nu s-a dat deoparte în a crea melodii pentru Iris și Fe­licia Filip, și tot el a fost producătorul muzical al eve­nimentelor care i-au adus în România pe Ray Charles, James Brown, Chick Corea, Zucherro, Big Mountain, Jimmy Smith, Steve Howe, Steve Hackett și David Palmer.
La concertul pe care Mike Godoroja & Blue Spirit îl vor sus­ține în Capitală, au și un invitat-surpriză, pe marele artist al țam­balului, Marius Miha­lache. Marius cântă de la patru ani la țambal și de la 6 ani la pian. Avea doar 10 ani când a câștigat primul său premiu la Atena, în Gre­cia. La 17 ani, ri­dica în picioare Scala di Milano, inter­pretând la țambal melodii de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert și Mozart. Marius a com­pus coloana sonoră pentru mai multe filme și seriale TV, a cântat în deschiderea concer­tului lui Chick Corea, a colaborat cu Steve Vai, Kitaro și Ovidiu Lipan Țăndărică și a lansat nu mai puțin de șase discuri. Chiar dacă locuiește în America, Marius Mihala­che revine adesea în România, pentru a sus­ține spectacole. Acum câteva zile, pe 20 ianuarie, a cântat în București, la "Teatrelli", unde și-a pre­zentat cel mai nou show - Săftița (balkanic project)...
(Dacă vreți să pe­treceți o seară mu­zicală de neuitat, dați-vă întâlnire pe 4 februarie, la Hard Rock Café, nu cu unul, ci cu doi artiști de marcă. Bilete mai puteți găsi în rețeaua iabilet. Au prețuri cuprinse între 25 și 35 lei.)
Spectacolul "Năs­cut în România" face parte din turneul național 2018, nume pe care Mike Godoroja & Blue Spirit și-au propus să-l susțină. Aveți ocazia să urmăriți acest concert și în Târgu Mureș, pe 25 februarie, la Teatrul Național din oraș.