Leacuri de pe vremea bunicii

Redactia
VENTUZELE

- Chiar dacă ventuzele ne duc cu mintea la Evul Mediu, "lăsarea de sânge" cu ajutorul paharelor groase de sticlă a redevenit actuală în practicile medicale din Occident -

Cu 2400 de ani în urmă, Hipo­cra­te știa deja să fo­losească ventuzele. Străbunicul tuturor medi­cilor scria: "Dacă vreți să opriți menstruația prea pu­ter­nică a unei femei, puneți-i pe sâni ventuze cât mai mari". Metoda funcționează și astăzi. Multe femei care suferă de menstre abundente apelează la me­toda ventuzelor. Una, două ședințe - spun par­tizanii stră­vechii practici de vindecare - și sufe­rința dis­pare.
Ce se întâmplă, de fapt? Prin coa­gularea sau lă­sarea de sânge, func­țiile dereglate ale organismului se regularizează și boala este eliminată din orga­nism.

Cum se desfășoară terapia
Pe vremea bunicilor noastre, ven­tuzele (se pu­teau cumpăra de la far­macii) se "ștergeau" repe­de în interior cu un tampon de vată înmuiată în spirt și aprinsă, pentru a se crea în ele vid. Cu mare dex­teri­tate, erau apoi aplicate pe spate și lăsate aco­lo, până când, sub gura lor, pielea deve­nea vânătă. Azi, ven­tuzele fabricate în Occident sunt prevăzute cu niște pom­pițe care scot aerul sau îl încăl­zesc. Efec­tul este însă același: pielea se umflă în interiorul lor, fiind bine iri­gată cu sânge și modificându-și cu­loa­rea în roșu-albăstrui. În trecut, în satele și în orașele noas­tre existau "spe­cia­liști" în pusul ventu­zelor, așa cum existau și moașele comunale care asis­tau nașterile la domi­ciliu. Azi, teh­nica ventu­zelor se combină cu me­di­cina tradițională chineză, paharele de sticlă fi­xân­­du-se pe "meridianele" tru­pului omenesc (tra­seele energiei cunoscute din acupunctură) sau pe "zo­­nele lui Head" (areale de piele le­gate de organele inter­ne prin trasee ner­voa­se). Prin noile practici, se sti­mulează metabolismul, se întărește sistemul imu­nitar.

Ventuze uscate și ventuze cu sânge
Există două procedee de aplicare a ventuzelor, ven­tuze uscate și ventu­ze cu sânge. Prima metodă este mai simplă. Ventuzele rămân lipite de piele 10-15 minute, până ce apar he­matoamele, apoi se mută, până ce su­pra­fața tratată este exploatată com­plet. În cazul ventuzelor cu sânge, înaintea aplicării lor se fac mici inci­zii în piele. Vidul din ventuză trage sân­gele afară. Când o treime din ea este plină cu sânge, se scoate.

Ce boli se pot trata prin folosirea ventuzelor
Următoarele afecțiuni cedează vizibil prin tra­tarea lor cu ventuze: du­rerile de ceafă, de spate, de șold, atro­fiile osoase, durerile musculare, bolile de ochi și urechi, astmul, infecțiile cronice ale căilor res­piratorii, oboseala, bolile de inimă, hipotensiu­nea, varicele, bolile in­testinale, îmbolnăvirile or­ganelor geni­tale și ale traiectului urinar.
Atenție: Ventuzele nu trebuie apli­cate în ur­mă­toa­rele cazuri: insufi­ciență rena­lă, probleme de coa­gulare a sân­gelui, sarcină.


PRIȘNIȚE CALDE CU MĂMĂLIGĂ

- Creșterea temperaturii corpului - un ajutor de nădejde în vindecarea multor boli -

Termoterapia coboară în urmă cu mii de ani, fiind practicată pe scară largă de chinezi, indieni, egip­teni și apoi de greci și romani, in­di­ferent că au fost vraci populari, șa­mani, preoți în temple sau medici șco­liți în zorii Evului Mediu. Toți cei preo­cu­pați de bolile omenești au ob­servat că apli­carea căldurii pe unele zone ale cor­pului poate duce mai ușor și mai repede la vin­de­care.
Preotul german Sebastian Kneipp, care este so­cotit părintele medicinei al­ternative, a folosit băile în scop cu­rativ, pentru că puteau să asigure mo­­di­ficarea temperaturii corpo­rale ra­pid și cu efecte foarte puternice în pro­­cesul de vindecare. El aplica dife­rite tratamente cu băi reci sau calde, în funcție de afecțiune sau localizare. Ur­mându-i exemplul, foarte mulți te­ra­peuți mo­derni au experimentat di­fe­rite pro­ce­dee menite să mo­difice tem­­­peratura cor­­porală, în fo­losul vin­de­cării de dife­rite boli. Și astăzi, la toa­te spi­talele și centrele mari de să­nă­tate din lume, se practică ter­mo­te­ra­pia, în di­fe­rite afec­­țiuni. S-a sta­bi­lit, de exem­plu, că la 42 de gra­de, ce­lu­la can­ce­roasă nu numai că nu se mai poate în­mulți, dar este și distru­să. Din păcate, apara­tele care produc termoterapie sunt foarte sofisticate, scum­pe, iar tratamentele cu ele nu sunt accesi­bile, în special în munca de teren sau chiar la patul bol­navului, fiind și foarte volumi­noase. De aseme­nea, nu toți bol­navii pot să fie tra­tați în acest fel și din cau­za prețu­rilor foar­te mari care se practică în în­treaga lume. Din fericire, tra­diția po­pu­lară își spune și în această privință cuvân­tul, oferin­du-ne un aju­tor efi­cace și ieftin: prișnițele calde cu mă­mă­ligă.

Mod de folosire
Se va tăia o pânză de mărimea ne­cesară (cât să acopere sau chiar să de­pă­șească regiunea intere­sată). Poate fi din orice material textil. Se face apoi o mămăliguță din făină de mălai și apă, care în anu­mite situații se poa­te înlocui cu ceaiuri de plante, alese în funcție de boala tratată. (Pen­tru cei care su­feră de ascită, de exem­plu, se poate face ceai din boa­be de ienupăr.) Nu este nevoie să se pună sare decât în anu­mite situații. Se face însă mă­măliga puțin mai tare și se fier­be bine. Se întinde apoi pe pânza respectivă, în strat de 3-4 cm, uniform de gros. Pentru a fi mai efi­cientă, pe partea mă­mă­ligii care se aplică pe piele se poate presăra tămâie (de orice culoare), dar foarte bine pisată. Atenție! În cazul în care se pun bucăți mai mari, se produc răniri ale pielii. Se pre­sară, deci, tămâie, în strat foarte fin, așa cum se pune sare pe o felie de pâine cu unt. Nu se vor pune nicio­dată și în nicio situație can­tități mai mari, pu­tându-se pro­duce în aceste ca­zuri o serie de agra­vări ale afecțiu­nilor sau chiar lezarea pielii. Ul­te­rior, cata­plas­ma se apli­că în zona sau pe lo­cul afecțiunii, se acoperă cu un șal de lâ­nă sau sto­fă groasă, pen­tru a men­ține tem­pe­ra­tura mai multă vre­me.
Mămăliga trebuie să fie cât mai fierbinte (doar să nu ardă, producând răni), pen­tru a putea să acționeze efi­cient. Procedeul se poate aplica de 2-3 ori pe zi, câteva zile la rând. De regu­lă, se poate folosi timp de 10 zile con­se­cutiv, apoi se poate face o pauză de 3-4 zile.
Cataplasma aceasta se lasă cât timp este caldă, apoi se îndepăr­tează. Dacă e bine fiert, mălaiul nu se lipește de piele.
În cazul unor afecțiuni mai com­pli­cate, este bine să dis­cutați cu medi­cul și, eventual, să folosiți la prepa­ra­rea cata­plasmei diferite ceaiuri din plan­te.

Indicații
Cataplasmele cu mămă­ligă fier­­­binte se pot aplica în tumori, când se dorește dila­tarea diferitelor or­gane (staze la ficat, vezică etc.), în ca­zurile de obstrucții arteriale, ve­noa­se, trombo­flebite, cir­culație deficitară etc. De ase­menea, este foarte eficientă în calmarea diferi­telor dureri, în special abdominale, dar și cu alte lo­­calizări. În toa­te cazurile este ne­cesar să fie con­sultat un medic în prealabil, pen­tru a nu exista contraindicații im­puse de starea bolna­vului.

Contraindicații
În general, nu se aplică cataplas­me atunci când avem de-a face cu o afecțiune cu hemoragii, când prin di­la­tarea venoasă sau arterială se poate pro­duce o scurgere cu un debit mai mare de sânge. De asemenea, dacă apare o senzație de disconfort sau durerile se accentuează, mămăliga nu se mai aplică.
Poate vindeca cata­plas­ma de mă­mă­ligă fierbin­te, singură, can­cerul sau alte afecțiuni? Nu, dar poate faci­li­ta foarte mult vin­de­carea, prin dis­tru­ge­rea celu­lelor can­ce­roa­se sau, în alte afec­țiuni, poate adu­ce chiar vindeca­rea com­ple­tă. O con­cluzie de bun simț: nu renun­țați niciodată la trata­men­tele indicate de me­di­cii specialiști (oncologi etc.), sin­gu­rii calificați pentru a vă aduce vin­deca­rea, dar nu re­nun­țați nici la meto­dele alternative, pe care me­dicul ar trebui convins să le accepte. Este bine să aveți o discuție cu me­dicul dvs. cu­rant, căruia să-i des­tăi­nuiți ce trata­ment doriți să faceți. De comun acord cu dânsul, se poate apli­ca cea mai efi­cientă metodă pentru a vă obține vin­decarea.

Important
După folosirea cataplasmei, se in­dică să se mai stea în pat, la căldură, cel puțin 30 de minute. Nu aruncați niciodată mămăliguța folosită într-un loc unde ajung animalele. Există ris­cul să o mănânce și să se îmbol­nă­vească grav, fiind foarte toxică. Cel mai bine este să se îngroape cataplas­mele folosite undeva în pământ.