Maratonul dietelor de slăbit: Slăbiți mâncând, în loc să vă înfometați

Gilda Fildan
- Când vine Februarie, ultima lună de iarnă, tot mapamondul intră în febra rețetelor de slăbit. Kilogramele depuse de sărbători sunt luate la țintă în mii de feluri. Câștigă cine slăbește mai repede, fără să se îngrașe la loc. Sfaturile care urmează pot fi și ele câștigătoare, cu condiția să nu fie uitate imediat ce dați pagina. Rețetele de slăbit fac inflație și nu le mai ia nimeni în serios -

Fără regimuri dure și pastile de slăbit

Restricțiile alimentare excesive pot duce la de­pre­sie, agresivitate, diminuarea libidoului și apariția unor tensiuni în relațiile de cuplu. O dietă severă cu alimentație unilaterală, cum ar fi o cură de ouă, un regim bazat strict pe carne sau un program compus exclusiv din salate, secătuiește rezervele de fier ale organismului, afectând în final activitatea mentală și psihicul. Cei ce țin o asemenea dietă trebuie să știe că vor avea la un moment dat dificultăți de con­centrare. Totodată, deficitul de aprovizionare cu nutrienții necesari periclitează inutil inima și sistemul circulator. De pildă, cuiva care se supune unui regim de înfo­metare îndelungată nu-i sunt per­mi­se, în niciun caz, ședințele de saună, deoarece pierderea de lichid prin trans­pirație îi va slăbi metabolismul, ceea ce poate provoca dispnee și grave tulburări ale circulației sang­vine. Slăbirea dramatică, într-o peri­oa­dă scurtă de timp, sporește riscul de infarct, căci oscilațiile extreme ale greu­tății corporale determină o scădere bruscă a coles­terolului cu rol protector (HDL) în favoarea coles­terolului "rău" (LDL).
În lupta contra kilogramelor de prisos, numeroa­se persoane apelează la preparatele care promit să ardă grăsimile ori să diminueze apetitul. Într-ade­văr, pastilele de slăbit asigură adesea succese im­pre­sionante pe termen scurt, datorită acțiunii lor la­xa­tive și detoxifiante. Pe de altă parte, au dezavan­tajul de a nu reduce ponderea grăsimii din orga­nism. În consecință, după un timp, își va face apa­riția, în mod inevitabil, așa-numitul efect yo-yo. În ce privește preparatele care inhibă apetitul, acestea acționează asupra sistemului nervos central, in­fluen­țând centrul foamei și al sațietății din creier. Pe termen lung, ele pot provoca probleme grave de sănătate. De aceea, este de preferat să vă reduceți apetitul pe cale naturală, de pildă, cu un pahar de suc de legume sau un măr. De asemenea, cercetăto­rii au mai descoperit încă două metode de scădere a poftei de mâncare și pretind că ar fi eficiente, deși par destul de ciudate. Ei recomandă să ne înconju­răm cu nuanțe cromatice reci, albastre și verzi, iar în timpul mesei, să ascultăm în surdină melodii cân­tate la flaut. E neobișnuit, dar poate că merită să experimentăm.

Castraveți și oțet de mere

Aveți deja mai multe diete la activ și vă întrebați mereu de ce n-ați izbutit să slăbiți? Mai întâi, încer­cați să nu mai puneți singuri presiune pe dvs. Gân­dul permanent la mâncarea interzisă nu face decât să ridice obstacole pe calea către obiectivul pe care vi l-ați propus. De aceea, un prim pas ar fi să nu vă mai urcați zilnic pe cântar, ci să vă cântăriți maxi­mum o dată pe săptămână. Mulți supraponderali visează să-și reducă greutatea rapid, motiv pentru care se lasă convinși să adopte diete drastice, cu alimentație săracă, cu toate că, la puțină vreme după revenirea la hrana obișnuită, ei se întorc în același punct de unde porniseră, cu același surplus de kilo­grame. Vor obține rezultate doar cei care sunt dis­puși să-și modifice meniul pe termen lung, adop­tând o alimentație echilibrată, cu multe legume și fructe și cu un consum adecvat de lichide.
Și pentru că tocmai am amintit de legume și fructe, iată două sfaturi care v-ar putea fi utile: cas­travetele este un ajutor prețios pentru cei ce doresc să devină supli și să se mențină astfel. Totodată, el și satură repede. Mâncați o săptămână întreagă câte o salată de castraveți zilnic, iar între mese, luați o gustare compusă din rondele de castra­veți cu brânză de vaci degresată și o felie de pâine integrală. Foarte curând, cântarul vă va confirma reușita. Un sprijin ideal pentru ambițioșii care și-au pus în gând să slă­bească este și oțetul de mere, cu acțiunea lui diuretică, detoxifiantă și de stimulare a digestiei. Cine îl consumă regulat poate slăbi până la 2 kilograme pe săptămână, și va face acest lucru într-un mod prudent, fără a-și solicita inutil organismul.

Cale liberă plăcerii, stop frustrărilor

Nu vă interziceți nici bucuria de a vă delecta la un moment dat cu felurile speciale, servite la o masă festivă. Cele mai multe încălcări ale conduitei ali­mentare corecte se petrec în împrejurările coti­diene. Însă, dacă vă hrăniți rațional zi de zi, vă pu­teți îngădui și câte o abatere din când în când. În cazul când considerați necesar, aveți posibilitatea să vă reechilibrați ulterior organismul, de exemplu, mâncând o zi întreagă numai fructe. Mâncarea n-ar trebui să fie niciodată o amenințare, ci un deliciu pentru simțuri. Redescoperiți plăcerea de a mânca: ieșiți la o masă cu prietenii, gătiți felurile dvs. pre­ferate, discutați despre rețete, răsfoiți cărți de bucate, aranjați-vă masa cât mai estetic, plimbați-vă în voie prin piață și admirați gama splendidă de culori a legumelor și fructelor proas­pete.
Mulți din cei ce intenționează să slăbească decid să-și micșoreze neîn­târziat porțiile. Desigur, este util să luăm mese mai puțin consistente, la momentul oportun. Însă nicidecum dimineața! Micul dejun trebuie să fie în continuare suficient de sățios: cu müsli sau pâine integrală, fructe și produse lactate. Cine nu mănâncă ni­mic dimineața nu va da randament în cursul zilei. Este de preferat să con­sumați cantități mai mici de alimente, în cinci până la șapte mese, repartizate pe durata zilei. Persoanele care iau o singură masă mai bogată pe zi sunt de obicei expuse unor atacuri chinuitoare de foame, pe care și le potolesc "ciugulind" dulciuri sau alte lu­cruri la fel de nesănătoase.
Dacă însă v-ați deprins să umblați mereu la pun­ga cu biscuiți sau bomboane, chiar și fără să vă fie foame, motiv pentru care vă faceți necontenit mus­trări de conștiință, vă propunem următorul test: observați cum se modifică nevoia dvs. de dulciuri, dacă vă permiteți să le gustați după pofta inimii o zi întreagă, dar de astă dată fără să vă reproșați ni­mic. Încercați! Căci, de multe ori, foamea de dul­ciuri este de fapt o consecință a renunțării, a inter­dicției și a remușcărilor. Atitudinile tranșante, de tipul "totul sau nimic", duc de regulă la abando­na­rea rapidă a obiectivelor urmărite. Este greu să re­ziști, atunci când te încăpățânezi să nu mai pui nicio bucățică de ciocolată în gură - iar după ce "ai păcătuit", ai tendința să-ți spui imediat: "Și acum, ce mai contează?". Totuși: un organism care pri­mește în mod constant o hrană sănătoasă va depăși cu ușurință asemenea mici abateri. Firește, ele nu trebuie să se permanentizeze, devenind un obicei. Căci alimentele dulci și cele grase deschid, prin in­termediul enzimelor, celulele adipoase. Acestea în­magazinează grăsimea și apoi refuză pentru câte­va ore s-o cedeze. Așa se explică faptul că o tabletă de ciocolată sau o felie de tort cu frișcă ne pot îngrășa mai mult decât ne-am aștepta, judecând după numărul lor de calorii.
Bineînțeles, obezitatea reprezintă o amenințare reală pentru sănătatea noastră, ea aduce cu sine riscuri pe care n-avem voie să le trecem cu vederea. Va­lorile crescute ale grăsimilor din sânge și hiper­ten­siunea ne pun în pericol inima și sistemul circu­lator, nivelul ridicat de acid uric poate duce la apa­riția gutei, iar declanșarea unui diabet poate da naș­tere, în timp, unor complicații severe. De aceea, este bine să vă supravegheați greutatea corporală și, atunci când este cazul, s-o readuceți în limitele ei normale. Însă cu măsuri rezonabile, nu cu diete a­brupte și alte exagerări.


15 sugestii practice pentru slăbit

1. Renunțați nu numai la zahărul pus în cafea și în alte băuturi, ci și la îndulcitori, deoarece și ei determină pancreasul să secrete insulină. Conse­cința: apare senzația de foame și veți mânca din nou. Persoanele care folosesc îndulcitori se îngrașă adesea chiar mai mult decât consumatorii de zahăr.

2. Dressing-urile pentru salate au deseori o den­sitate calorică mare, mai ales atunci când sunt preparate cu smântână, maioneză sau o can­titate mare de ulei. Căutați rețete mai ușoare. Dacă mân­cați în oraș, există o soluție: cereți să vi se aducă dressing-ul separat într-un castronel și în­muiați numai puțin acolo fiecare îmbucătură de salată pe care o luați în furculiță.

3. Imediat ce vi se face foame și vă simțiți tentați să mâncați ceva, mergeți la baie și spălați-vă bine pe dinți. Gura vi se va umple de un gust proaspăt, care alungă foa­mea.

4. Cei ce doresc să-și mențină suplețea ar trebui să renunțe, mai ales seara, la carbohidrații sim­pli, cum sunt pâinea, pastele, pro­dusele de patiserie și zahărul, în­tru­cât ingerarea lor face să crească ni­­velul insulinei. Iar insulina blo­chea­­ză hormonii de creștere, care con­tribuie la arderea grăsimilor în timpul somnului.

5. De două sau trei ori pe săptămână, luați ultima masă a zilei în jurul orei 16. După aceea, mulțumiți-vă să consumați doar lichide, cel mai bun fiind ceaiul de sunătoare. Organismul dvs. va pro­duce multă melatonină, ceea ce este impor-tant pen­tru un somn odihnitor și pentru regenerarea celu­lară, în condițiile căreia se intensifică procesul de ardere a grăsimilor.

6. Când ieșiți să luați masa la restaurant, ar trebui să țineți sea­ma de câteva lucruri. Co­man­dați ca antreu un bol mare cu salată proaspătă și crocantă. Aceasta are puține calorii, în schimb vă asigură un aport substanțial de minerale, oligoele­mente, vitamine și fibre. La felul principal, rugați chelnerul să micșoreze ori să lase cu totul deoparte garnitura de cartofi sau orez, iar desertul este de preferat să-l împărțiți cu comeseanul dvs.

7. Schimbați-vă rețetele de sosuri. Renunțați la obiceiul de a întrebuința ca bază smântâna și laptele integral. Utilizați pentru îngroșare legume fierte și date prin blender, până devin o pastă. Credeți-ne pe cuvânt, gustul va fi delicios!

8. Dacă doriți ca mâncarea să vă furnizeze cât mai puține calorii, tăiați cu grijă toate margi­nile de grăsime ale bucăților de carne, iar la pasăre în­depărtați complet pielea. De asemenea, ser­viți hrean la felurile consis­tente. El scoate grăsimile din alimente și le elimină prin scaun.

9. Mâncați din când în când meniuri asiatice. Mâ­nuirea bețișoarelor în locul furculiței durează ceva mai mult, însă oferă avantajul că vă veți sătura mai repede, prin urmare veți mânca mai puțin. În plus, condimentele asiatice vă ajută să scăpați de kilogramele în plus. Cele mai bune rezultate le puteți obține cu uleiul de ardei iute, boiaua, miso (pastă de soia), tahini (pastă de susan) și tamari (sos de soia).

10. Dezobișnuiți-vă să mâncați în fața televizo­rului. Cu cât sunteți mai atenți la masă, cu atât veți risca mai puțin să ignorați semnalele de sațietate ale organismului. Dacă doriți neapărat să vă puneți în mișcare mușchii masticatori în vreme ce vă uitați la televizor, mestecați bucățele de cas­travete, țelină, morcov sau andive. Acestea sunt gus­­tări sănătoase și nu îngrașă.

11. Laptele bătut degresat conține toți nutrienții folositori din lapte, dar numai 1% grăsime (maximum). De aceea ar fi de preferat, mai ales în timpul unei diete, să beți între mese mai curând un pahar de lapte bătut decât unul de lapte dulce. De pildă, amestecați în blender jumătate de castravete cu un pahar de lapte bătut. Veți obține o băutură care potolește foamea și totodată are un efect de deto­xifiere.

12. Fibrele alimentare, prezente din belșug în hrana vegetală, vă ajută să rămâneți supli. Ele își măresc volumul în stomac și accelerează tran­zitul intestinal. Astfel, senzația de foame nici nu mai apare. Când curățați de coajă portocalele și man­da­rinele, nu fiți chiar atât de meticuloși: odată cu mie­zul zemos, nu strică să mâncați și puțin din pielița albă. Multe fibre se găsesc și în banane. Acestea sunt fructele cele mai sățioase și nici nu vă creează pro­bleme cu greutatea.

13. Persoanele supraponderale ar trebui să mănânce mai des caise. Datorită conținutului lor bogat de acid pantotenic, ele contribuie la reducerea depozitelor de grăsime.

14. Năsturelul crește repede și poate fi cultivat cu ușurință într-o jardinieră ținută pe orice per­vaz. Iar cine dorește să slăbească are nevoie de mult năsturel, deoarece planta este o sursă excelentă de crom - un oligoelement important, care reglează senzația de sațietate. În absența cromului, noi am tot mânca și nu ne-am mai opri. De asemenea, cromul deține un rol esențial în metabolismul lipidelor. Așadar, asigurați-vă un aport satisfăcător, pentru a vă folosi de avantajele pe care vi le oferă acest oligo­element. Spălați bine năsturelul, tăiați-l mărunt și amestecați-l în salate sau ungeți o felie de pâine inte­grală cu puțin unt și puneți deasupra năsturelul tăiat, într-un strat gros.

15. Drojdia de bere este deosebit de indicată ca supliment în dietele de slăbit, fiind bogată în vitamine - în primul rând, există în compoziția ei toate vitaminele din complexul B - dar și în amino­acizi, minerale și oligoelemente. Pe lângă acestea, drojdia conține un procent ridicat de proteine (44%), are puține calorii și este practic lipsită de grăsimi.