Osteoporoza

Elena Josan
Boală a bătrâneții, deși în ultima vreme urcă și spre vârste mai tinere (30 de ani și chiar la adoles­cenți), osteoporoza le ame­nință mai ales pe femei, oasele lor dovedin­du-se mai fragile decât cele ale bărbaților.

Din pă­cate, aparatele pentru măsurarea densității osoase lipsesc în multe policlinici și spitale din localitățile mai mici, de aceea profilaxia osteoporozei cade în sarcina fiecărei persoane în parte, în mod deosebit, a celor cu vârsta înaintată. Osteoporoză înseamnă deficit de calciu în oase, principalul "ingredient" al țesutului osos. Când el se împuținează, oasele încep să semene cu un șvaițer. Riscurile de apariție a bolii sunt multe: fac­torul ereditar, fumatul, consu­mul exagerat de alcool și cafea, constituția fragilă a corpului, pielea de cu­loare deschisă, meno­pauză prematură, sedentaris­mul, unele medi­camente (de ex. corticosteroizi, heparina, levotiroxina, antispas­modice etc.).

Măsuri de profilaxie

* Regimul alimentar - se bazează pe necesarul zilnic de 800-1500 mg de calciu, 1200 mg de fos­for. Surse de Ca ali­mentar (mult mai recomandat decât cel farmaceutic) găsim în produse lactate: lapte degresat, iaurt, caș­ca­val, brânză, dar și în peș­te, varză, alune, fasole, linte, ouă, în legume și fruc­te, tărâțe de grâu, morcovi, spa­nac, salată verde, mazăre, păpădie, țelină.
* Expunerea pielii la razele so­lare naturale, pentru producerea de cantități necesare de vitamina D, ca­re ajută la absorbția calciului în in­tes­tine. Dacă vă deplasați greu, faceți băi de soare în balcon, cel puțin 30 de minute pe zi.
* Renunțarea la fumat și consumul de alcool, practicarea unui stil de viață sănătos.
* Profilaxia căderilor. Iarna, pe tălpile încăl­ță­rilor se lipește un strat subțire de nisip, ca să se pre­vină alunecarea. Femeile să renunțe la încălțămin­tea cu tocuri, să poarte pantofi cu talpa ortopedică. Dacă mersul devine instabil, nu vă rușinați să folo­siți un baston sau alte dispozitive de mers. În casă, renunțați la covorașele care alunecă pe parchet, la cablurile de care poți să te împiedici, asigurați o iluminare suficientă pe scări, în WC și pe hol. Uneori, bolnavul de osteoporoză simte durere când se întinde sau se apleacă după un obiect, în aseme­nea cazuri trebuie folosită o mobilă, conform posi­bilităților lui. La baie, lângă cadă, se instalează o bară de care bolnavul se sprijină când se spală.

Tratamente cu plante

* Pentru bărbați - ceai din rădăcină de obligea­nă, vinariță sau țelină. Se prepară macerat dintr-o singură plantă sau se amestecă câte o lin­guriță din două plante diferite. Se macerează în 500 ml de apă rece, pe timp de noapte (7-8 ore), a doua zi se strecoară și se stoarce bine reziduul. Se bea lichidul în trei reprize, cu 30 de minute înainte de masă.
* Pentru femei - infuzie de trifoi roșu, lucer­nă, schinduf și salvie. O lingură de plantă uscată (se alege una dintre ele), se opărește cu 400 ml de apă clocotită, se infuzează în termos timp de 30-40 de minute și se strecoară. Se bea câte un pahar de infuzie încălzită dimineața, pe nemâncate, timp de o lună. După o pauză de trei luni, cura se repetă.
* Infuzie de cimbru și migdale - 50 g de cimbru acoperă necesarul zilnic de Ca. Migdalele conțin de 6 ori mai puțin Ca, dar vitaminele și mi­neralele din componența lor favorizează asimilarea calciului în terapia osteoporozei.
Mod de preparare: Migdalele se prăjesc puțin într-o tigaie uscată, apoi se pisează sau se râșnesc. Două linguri de cimbru și 50 g de migdale pisate se opăresc cu 250 ml de apă clocotită, se amestecă bine și se infuzează două ore, învelite cu o plapu­mă. Se consumă câte o lingură, de 2 ori pe zi, în timpul mesei sau imediat după masă.
* Cimbru și semințe de in. Semințele de in conțin grăsimi care ajută la asimilarea calciului. În 400 ml de apă rece se pun 2 linguri de cimbru. Se aduce lichidul până la fierbere, apoi se oprește focul. Când apa se răcește la 38-40 de grade, se adaugă două linguri de semințe de in, se amestecă bine, se acoperă cu capac și se învelește în prosop flaușat, timp de două ore. Se beau 50 de ml de infu­zie strecurată, în timpul meselor. Se păstrează la rece.
* Sunătoare - Se toacă mărunt o lingură de flori uscate de sunătoare și se opăresc cu 300 ml apă clocotită. Se infuzează o oră și se strecoară. Se beau câte 100 ml de infuzie, amestecată cu 30 ml de suc de lămâie și o linguriță de miere de albine, de trei ori pe zi, imediat după masă, timp de 8 săptămâni. Cu 2-3 ore înainte de baie, frecați-vă zonele bolnave cu ulei de sunătoare concentrat. Da­că sunt afectate și vertebrele, pe lungimea coloanei vertebrale se aplică o compresă cu ulei.
* Lapte cu coada-calului - În afară de calciu și fosfor, pentru re­zistența osului organismul are nevoie de siliciu. Coada-calului conține acest mi­cro­element, iar laptele este bogat în calciu. Se opă­resc 100 de grame de plantă uscată sau 200 g de plantă verde, cu un litru de lapte fierbinte. Se ține pe baie de aburi 30 de minute. Amestecul se toarnă apoi în termos și se infuzează încă trei ore, apoi se strecoară. Se consumă câte un litru de preparat de-a lungul zilei, încălzit puțin. O cură durează 3 luni.

Tratamente cu alimente

* Coji de ou. Se pisează coaja de la 5 ouă proaspete, spălate bine cu apă fierbinte și bicarbo­nat de sodiu. Pulberea obținută se amestecă cu sucul stors din două lămâi mari și cu 200 ml de co­niac de calitate. Prepa­ratul se pune într-un borcan cu filet, se închide ermetic și se lasă la ma­cerat 15 zile. Tinctura strecurată se bea o dată pe zi, în timpul mesei, diluată cu 50 ml de apă. Efectul este mai bun dacă în loc de apă se bea decoct din ră­dăcină de lemn-dulce, care se prepară dintr-o lin­gură de plantă și 500 ml de apă. Apa se pune pe foc, rădăcina se adaugă când apa începe să cloco­tească, se face focul mic, se fierbe 15 minute, apoi se infuzează 30 de minute. Se beau câte 100 ml, în timpul zilei, între mese.

Tratamente externe

* Muguri de mesteacăn. Un pahar de mu­guri de mesteacăn se macerează 7 zile, în 500 ml țuică de țară. Zilnic, înainte de culcare, se aplică o compresă pe locul bolnav, timp de o lună.
* Comprese și unguente pentru dimi­nua­rea durerilor
- Se rade pe răzătoarea cu orificii mici un cartof, se amestecă cu miere de albine 1:1. Pre­para­tul obținut se pune între două stra­turi de tifon și se aplică pe locul bolnav, pentru 1-2 ore. Se șterge locul bolnav cu un prosop cu apă caldă, apoi uscat, și se aco­peră cu o bucată de staniol, cu par­tea lu­cioasă spre corp. Se pan­sează cu o fașă elastică.
- Unguent din două linguri de sare, o jumătate de pahar de miere, 3/4 pahar de ridiche nea­gră rasă pe răzătoarea cu orificii mici și 50 ml de țuică. Se folo­sește pentru frecții, de două ori pe zi.
- Se prăjește pulbere de ghim­­bir în unt, se amestecă in pro­por­ție 1:1 cu usturoi pisat. Se freacă locu­rile unde se simt dureri acute.

Alimente-medicament

Brânză cu zarzavat
Se opărește 1 kg de spanac cu apă clocotită. Se lasă în apă 10 minute, după care se scutură bine și se amestecă cu cantități egale de pătrun­jel și mărar proaspăt. Bogat în calciu, amestecul se împarte în punguțe de plastic a câte 100 g și se congelează. Zilnic, se amestecă o porție de brânză de vaci cu o punguță de zarzavat, se adaugă puțină sare sau pulbere din alge marine uscate. O cură terapeutică durează o lună, timp în care brânza se consumă de 2 ori pe zi. După o cură intensă se consumă câte o porție pe zi.

Brânză cu merișoare
Pentru asimilarea mai eficientă de calciu, se a­mestecă brânză dulce de vaci cu cantități egale de me­rișoare (se găsesc la su­permarket) și miere de albine. Din pas­ta obținută se mănâncă câte 200-300 g pe zi. Dacă pre­gă­tiți o cantitate mai mare, îm­păr­țiți amestecul în pahare de uni­că folosință și păstrați-le în con­gelator. Este un desert mi­nu­nat.

Ceai din legume
Se țin în apă, pe timp de noapte, coji de morcovi, cartofi și sfeclă roșie, spălate foarte bine în prealabil, cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu. Un pahar de amestec de coji tocate mărunt și două linguri de coji de usturoi, se fierb într-un litru de apă, 20-25 de minute. Se spală o ceapă cu coajă, se taie mărunt și se prăjește cu puțin ulei până devine aurie. Se toarnă peste ceapă zeama din coji și se fierbe 10 minute. După răcire, se strecoară și se bea în timpul zilei, între mese.

Un ultim sfat

Având în vedere că în caz de osteoporoză suferă nu numai osul, dar și car­tilajele, în loc de apă, beți regulat decoct din oase lungi, sfărâmate în bucăți mici.