RINITA ALERGICĂ - Din cămara cu ierburi de leac

Gilda Fildan
Din ce în ce mai numeroși pacienți cu rinită alergică apeleză la metodele medicinei alternative, de pildă la fitoterapie, în speranța că astfel vor reuși să-și țină simptomele sub control - iar cercetările atestă eficiența tratamentelor cu plante.

În cadrul unui studiu, 52 de pacienți cu aler­gii sezoniere au fost împărțiți în trei grupuri, din care primul a beneficiat de o terapie combinată, compusă din acupunctură și un amestec de plante medicinale chinezești, al doilea a fost supus la un simulacru de acupunctură (acele nefiind plasate în punctele respective de pe meridianele energetice), iar ultimul a primit un amestec nespecific de plante chinezești. În finalul experimentului, la participanții din primul grup s-a constatat o ameliorare vizibilă a simptome­lor și o îmbunătățire impor­tantă a calității vieții.
Dacă suferiți de febra fânului, pu­teți întrebuința cu încredere urmă­toa­rele plante.

* Mușețelul (Matricaria re­cutita) - Deoarece reduce inflamațiile, această plan­tă își găsește întrebuințarea într-o paletă foarte largă de afecțiuni, de la gută până la tulburările de somn.

* Urzica (Urtica dioica) - Admi­nis­trarea capsu­lelor sau a soluției cu extract de urzici calmează gâtul iritat și oprește lăcrimarea supărătoare a ochi­lor. De asemenea, este bine să păstrați în permanență urzici congelate în lada frigorifică sau în frigider. Primăvara, când vă duceți să smulgeți buruienile din grădină și alergia face să vă curgă nasul, opăriți o mână de urzici cu apă clocotită, adăugați drept condimente puțină ceapă crudă și usturoi (chiar și sub formă de pulbere), strecurați - și ați obținut un remediu antialergic cu gust delicios. După ce beți infuzia, fierbeți și urzicile și mâncați-le.
Dr. Andrew Weil, amintit anterior în acest articol, își tratează pacienții cu urzici și quercetină în loc de prednison și alți steroizi. El spune că, la începutul sezonului polenurilor, ar trebui luate de două ori pe zi, între mese, câte 400 miligrame de quercetină, timp de o săptămână sau două. De asemenea, este in­dicat ca suferindul să-și adminstreze una sau două capsule cu extract de urzici la intervale de două până la patru ore, după cum simte nevoia.

* Captalanul (Petasites hybridus) - La înche­ierea unui studiu de-a lungul căruia au fost testate 580 persoane cu alergii sezoniere, care au luat vreme de două săptămâni preparatul cu extract de captalan Ze 339, aproape toți participanții - mai exact, 90% dintre ei - au declarat că simptomele li se amelio­raseră considerabil. Un al doilea studiu, realizat ulte­rior, a condus la concluzia că extractul este tot atât de eficient ca un medica­ment antihistaminic.
Aici trebuie reținute totuși câ­te­va detalii importante. Capta­lanul face parte din familia Aste­raceae, fiind așadar înrudit cu am­brozia, o plantă care declanșează reacții alergice la unele persoane. Dacă acesta este și cazul dvs., un tratament cu captalan vă va agrava cu sigu­ranță simptomele. Mai mult chiar, specialiștii cele­brei clinici Mayo adresează același avertisment și celor care au o sensibilitate de natură alergică la găl­benele, părăluțe sau crizanteme.
Dacă v-ați hotărât să încercați o cură cu captalan, vă sfătuim să alegeți un preparat care să vă garan­teze că, în procesul de prelucrare a plantei, au fost îndepărtați alcaloizii pirolizidinici, care sunt foar­te toxici. Ei provoacă leziuni în ficat și rinichi, în situații extreme putând da naștere și unui cancer. Oricum, captalanul este contraindicat gravi­delor și mamelor care alăptează.

* Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) - Lemnul dulce vă poate fi de un real ajutor contra proble­melor pe care vi le creează febra fânului. Vă puteți îndulci ceaiurile cu un extract standardizat, totuși nu-l între­buințați mai mult de șase săptămâni, căci administrarea prelungită riscă să vă aducă neplăceri ca: dureri de cap, hipertensiune, apatie, pierderi de potasiu, retenție de sodiu și de apă în țesuturi. Fe­meile gravide și cele care alăptează, pre­cum și per­soanele cu valori ridicate ale tensiunii arteriale, cele care iau diuretice ori suferă de boli grave ale ficatu­lui, rinichilor sau inimii ar trebui să se abțină total de la consumul de lemn dulce.