La Pârscov, unde se întaină lumea

Cititor Formula AS
Drumeagul îngust trece pe sub alaiul coroanelor de salcâmi și se avântă brusc într-o deschidere luminoasă, peste coama dealului.

Dincolo de troița de piatră, vechi loc de popas, mai ai de urcat doar muchia abruptă, peste care se cască albastrul cerului. Sus, pe culme, lași în urmă sminteala grijilor mărunte și pășești cu sfială într-un decor de basm, uitat de lume și de timp. De-aici, începe poiana îngustă, cu meri sălbatici, până jos, în vale, unde se-ntinde pădurea de fagi, ca o armată de falnici străjeri. Împrejur, sunt dealurile largi, cu fânețe pline de mirozne și câteva cătune izolate, cu case mici cât vârful de ac. Iar dincolo, către asfințit, se-aștern ți­nuturile de taină ale unor vestigii rupestre mi­lenare: peșterile din Munții Buzăului.

Bunii mei

Aici, la marginea pădurii Gorgane, începe și povestea noastră, într-o frumoasă zi de mai, 1954. Așezați în iarbă, doi tinerei contemplă spectacolul naturii, peste care înserarea se lasă încet, ca o cor­tină.  
Nicolae și Maria s-au cu­noscut de curând, la Fabrica de Marmeladă din Pârscov - Bu­zău. El, șef la Biroul de Muncă și Salarii, ea, abia venită prin transfer tocmai de la Valea Ro­șie, de lângă Oltenița. După o iarnă de pomină, cu viscole năpraznice și troiene cât casa, fata a nimerit parcă în rai. Cei doi își vor legumi împreună ago­niselile și, cu trudă, vor ri­dica cuibul râvnit: o casă fru­moasă, cu odăi încăpătoare, cu ogradă din care să nu lipsească nimic din cele trebuincioase omului gospodar. Ei sunt buni­cii mei.

 Oameni de ieri

Dacă te-ncumeți mai departe de sat, spre Gorgane, pășește sme­rit și cu luare aminte la bi­necuvântarea din jur. Pe-aici au urcat, în drumul lor spre poiană, bunii mei, Nicolae cu Maria lui. Vor poposi mai târziu ne­gre­șit, la Icoană, închinându-se Sfintei Fecioare, sprijinită într-o icoană între ramurile bătrâ­nului stejar. Câțiva ani încă, vor sui mai departe, pe drumul Ole­șeștiului, în vizită la părinți, pâ­nă să se sta­tornicească jos, în țarina Pârs­covului. La anul aces­ta, 1954, vechiul sat de pes­te dea­luri, oploșit ca o mânăs­tire de­parte de lume, forfotește de via­ță. Iată-i colo, șezând în prid­vor, pe străbunicul Dumitru Popescu, dascăl în Oleșești și notar în Bozioru, alături de străbunica Voica, pe care în copilărie o botezasem "Bătrânica Domnului", pentru că o gă­seam mereu proster­nată în fața icoanelor. Simple și binecuvântate i-au fost zilele lângă soba ei de pământ, într-o odă­­iță modestă, dar primitoare, alături de casa mare. Și, când s-a împlinit so­ro­­cul, s-a stins în­tr-o rână, pe marginea pa­tu­lui, la nouăzeci și șa­se de ani, încercând, pe­semne, pentru o ulti­mă oară, să păcălească moartea. 
Pe Mărioara Păunii, fosta vecină a stră­bu­nicii, ultimul suflet vechi din Oleșești, care se nevoia singură într-o căsuță dărăpă­nată, am cunoscut-o prin anul 2012, când se mai ținea încă pe picioare. Viețuia acolo uitată de lume, în cătunul pustiu, neștiind că, prin traiul ei aspru, de schimnic, îl mulțumea zilnic pe Dum­nezeu. Ca să-i fie de pomenire și neantul să n-o înghită pe ne­me­ritate, i-am făcut o poză, la care s-a în­voit. S-a îndurat Domnul până la ur­mă și a primit-o în brațele Lui, nu singură, ci în spitalul din sat, în­conjurată de oameni.
Pe bătrânul Țugui, trăitor și el pe aceste me­leaguri, l-am cunoscut prin 2009, lângă căsuța lui modestă, care tocmai se pricopsise cu o nouă învelitoare. Am șezut afară, pe buturugile anume puse pentru oaspeți ori pentru hodina cea bine­ve­nită, după truda de peste zi. I-am fotografiat, spre aducere aminte, pe el și pe bătrânica lui, amândoi împuținați la trup, ca două flăcărui care mai scânteiază încă, răspândind căldură. I-am invidiat atunci, pe ascuns, pentru virtutea simplă de a-și fi unul altuia de ajuns, înfruntând îm­pre­ună, din puțina lor agoniseală, pustietatea din jur.
De câte ori mă abat prin Târcov, iscodesc în treacăt o ogradă altădată frumos rostuită, în care ședea nea Pavel, bărbatul țaței Ilinca, una dintre su­rorile bunului. Ei l-au avut pe Ion Zamfira, bărbatul Elenei Zamfira, amândoi foști dascăli des­toinici la școlile din Trestieni, Pârscov și Lun­ca Frumoasă. Acolo, în acaretul din stânga ogră­zii, am degustat, copil fiind, o fasole de neuitat, răsfățată cu corcodușe și dreasă măiestrit, cu nițel mărar. Amintirea se termină cu așter­nu­tu­rile scrobite, în care am dormit buș­tean, după o zi de clacă între rubedenii, la cules de porumb, pre­text tocmai ni­merit pentru taifasurile și desfătă­ciu­nea care au urmat. Ei au fost sufletele acelea sme­rite, sihăstrite în modestie și oste­neală, zămințite în țărna șleaurilor și ro­bite bucuriei pământului, care s-au ne­voit sus, pe colnicele do­moale ale Pârscovului. Peste ani, acolo unde gla­su­rile trecutului umpleau văile, să­lăș­lu­iește acum o sălbatică încre­me­nire. Uli­țele sunt pustii, potecile s-au pierdut.
Vălul serii acoperă iar, ca într-un ri­tual funebru, fantoma vechilor case din sa­tele nimănui. O pală de vânt ră­buf­nește prin geamul spart, în odaia Mă­rioarei. Se vede, dincolo de pervaz, uli­ța pustie, pe care, în iernile de altă­dată, copii gălăgioși lunecau cu sania. Câinii cui vor mai lătra, spintecând în­tu­neri­cul, alungând spaimele?
   
Rămas bun

Din marginea poienii, o cinteză răs­pun­de perechii ei, cu ciripeli vii, melo­dioase. Lumina e galbenă, aerul cald, cerul are culoarea unui alt timp. Să mai ză­bovim puțin. Să contemplăm împre­ună merii aceștia sălbatici, care sunt aici, parcă de la facerea lumii. Multe ano­timpuri au trecut de când bunii mei au în­firipat aici într-o seară de mai, în 1954, primele note din valsul fericirii în doi.
Intru încet, cu ochii minții, pe poar­ta copilăriei. Plouă diluvian, cu stropi mari, strălucitori, hipnotici. Aerul e re­ce, mirosul arhaic, de stihii dezlăn­țuite parcă de un zeu pri­mi­tiv. Urc prin livezi, spre Ole­șești. Într-o aler­gare tăcută, urc. Bunul mă trage în­truna de mână, cu palma lui aspră, de atâta gră­di­nărit.
Miroase a pământ. A pământ reavăn.

LUCIAN CREȚU