Răspuns pentru SANDINA - Focșani, F. AS nr. 1298 - "Cum scap de gonartroză fără operație?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Tratamentul gonartrozei (artroza genunchiului) ca, de altfel, și al altor tipuri de artro­ze cu diferite localizări (coloana ver­tebrală, membre superioare, articu­la­țiile coxo-femurale etc.) este orien­tat, în general, spre diminuarea dis­confortului și, dacă este posibil, îm­bunătățirea mobilității articulare prin exerciții fizice, tratament medicamentos sau, în formele avansate, chirurgical, mai ales când vorbim despre deteriorarea, pe termen lung, la nivelul arti­culației șoldului și genunchiului.
În cazul gonartrozei de formă acută, tratamentul de elecție este bazat pe antiinflamatoare nesteroi­diene - aspirină, ibuprofen sau acetaminofen - pentru formele dureroase, lipsite de inflamație. Alte medicamente utilizate pentru tratamentul artrozei sunt inhibitorii selectivi de COX-2 (ciclo-oxigenaza-2). Avantajul acestei clase de medicamente este că produc mai puține efecte gas­tro­intestinale (durere, sângerare) decât antiinflamatoarele nesteroi­diene tradiționale.
Hialuronatul (substanța ce se găsește în mod natural în lichidul articular) este o altă opțiune de tra­tament în cazul artrozei ge­nun­chiului. Preparatele din această substanță includ hialuronat (Hial­gan) și derivat de hialuronat (Synvisc), iar o cură de injecții cu unul dintre aceste produse poate determina ameliorarea durerii în cazul gonartrozei. De asemenea, injectarea de corticosteroizi la nivel articular are un puternic efect antiinflamator, care poate reduce edemul, durerea, roșeața și căldura de la nivelul arti­culației respective. În plus față de valoarea lor certă în tratamentul problemelor de insuficiență adrenală, corticoizii pot fi mijloace terapeutice im­por­tante pentru o varietate mare de boli (boli de pie­le, boli autoimune, alergii, anumite procese tu­morale etc.), dar și patologiile articulare (artrita, artroza) sau în alte tipuri de afecțiuni musculo-scheletice.
Corticosteroizii sunt disponibili sub formă de tablete, forme topice (unguente), picături și injecții. Me­dicamentul se poate injecta direct într-un mușchi, articulație sau bursa sinovială și, deși riscul reacțiilor adverse prin utilizarea medicamentelor corticosteroide crește în timp, o doză zilnică de 7,5-20 mg este considerată o doză intermediară și prezintă risc moderat de reacții adverse.
Tratamentul naturist complementar utilizează remedii cu proprietăți antiinflamatoare, analgezice și regeneratoare ale țesutului osteo-condric dete­riorat. În esență, acestea sunt bogate în gluco­za­mină, condroitină și acid hialuronic, principii active care favorizează sinteza principalilor constituenți ai cartilajelor articulare: colagenul, condrocitele, proteoglicanii (alcătuiți din acid hialuronic și glu­cozaminoglicani). De asemenea, protejează cartila­jele împotriva distrugerii provocate de unele enzi­me (colagenoze), medicamente antiinflamatoare, corticoterapice, acțiunea radicalilor liberi, proce­sele autoimune.
Fluxtem articular, Articlar forte, Boswellia, Articular protect sau Supramax au un efect pozitiv asupra cartilajului articular (încetinirea procesului de degradare), restaurează țesutul cartilaginos și îmbunătățesc mobilitatea articulară. Spre exemplu, administrarea orală a hidrolizatului de colagen din produsul Supramax Articulații + vitamina C ajută la prevenirea și încetinirea procesului de degradare a cartilajului articular. În același timp, din trata­men­tul patologiilor articulare degenerative ar fi bine să nu lipsească remedii ca: aspirina organică, siliciul organic, acizii grași mono și polinesaturați (ome­ga), curcumina, gemoderivatele obținute din mu­guri de jneapăn sau muguri de viță-de-vie și unguentele care dețin proprietăți antiin­flamatoare și analgezice demonstrate clinic: Artro­phyt, Ru­ma­laya, Osteocicatrat, Eqvagel sau Ghea­ra-diavo­lului. Precizez că Osteocicatratul și Eqva­gelul sunt unguente de uz veterinar, dar de maximă eficiență.
Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"E periculos să operez o aluniță?"
(Răspuns pentru CORINA - Iași, F. AS nr. 1289)


Afecțiune caracterizată prin apariția de excres­cențe (alunițe, negi, nevi celulari) la nivelul tegu­mentelor sau mucoaselor, papilomatoza, produsă de un virus cu circa 100 tulpini, se manifestă mai mult sau mai puțin vizibil la orice persoană.
La persoanele predispuse genetic și la cele sufe­rind de maladii imunosupresive, apar tulpini de tip 2, 4 și 5 din grupul Papiloma virusurilor, dând naș­tere în diverse regiuni ale corpului la excrescențe, având în general dimensiuni de 2-3 milimetri, până la 1-2 cm după 10-15 ani, cu for­me rotund-ovalare, plane, netede sau filiforme. Aceste veruci se localizează foarte des pe față, frunte, dosul mâinilor, gât, nive­lul degetelor picioarelor etc.
Atenție! Nu există persoană neinfectată cu Papiloma viru­sul uman (HPV).
Papiloamele veruciforme ale feței au aspectul unor mici pro­eminențe emisferice cu 1-2 mm suprafață inițial, predispuse la creștere ușoară (circa 0,01 mm/an, dacă nu sunt tratate).
Cel mai des au culoarea roz sau sunt albicioase. În cazul în care ve­ru­cile apar în zona geni­tală/anală (vegetații vene­riene/condiloame), se im­pune imediat un exa­men colposcopic.
Condiloamele acuminate sunt produse de un pa­piloma virus serologic, diferit de acela al verucilor. Virusul este contagios și se ia prin atingere sau pe cale sexuală.
Aceste ridicături din planul pielii, de mărime și formă variabilă, dacă își schimbă culoarea în maro, albastru/violet sau negru, se pot transforma în ne­vo­carcinom/melanom cu evoluție imprevizibilă!
Trebuie evitată traumatizarea alunițelor prin zgâriere, tăiere cu lama, rupere și expunere prelun­gită la razele solare.
Dacă imunitatea organismului este crescută, aces­te vegetații rămân stati­ce (nu cresc), zeci de ani, neafectând persoa­na din punct de vedere este­tic.
În general, asupra tratamentului se poate pro­nunța medicul dermatolog sau chirurg plastician, după o atentă exa­minare.
Se recomandă evitarea exciziei papiloamelor (negi, alunițe, nevi moluscum, nevi pendulum etc.), indiferent de formă, cu bisturiul, și administrarea de anestezie locală prin injecție.
Tratamentul uzual constă în electrocauterizarea completă progresivă, crioterapie cu azot lichid, soluție podofilină 20% aplicată săptămânal, soluție alcoolică de fenol 30%, suc de rostopască, bitter suedez - tamponări, de 6 ori pe zi, ulei de ricin, po­dofilin, extract Thuya, Clavusin, Condyline etc.
Pentru a stopa creșterea și recidiva alunițelor tratate, este necesar să vă imunizați puternic cu: Tre-en-en, Carotenoid complex, Child Life, Trion­colinat, Biiolicaps - 120 capsule, Echinfis, Thymus Plus caps, DVR - Stem Imuno, Telom-R.
Dacă aveți predispoziție genetică, fără imuni­zare permanentă se poate declanșa oricând veruco­ză generalizată cu virus papiloma tip 3 și tip 5.
Vă recomand să apelați la o metodă ultramo­dernă de tratament, în cadrul Clinicii "Lasermed" București, tel. programare: 021/413.52.50.
Multă sănătate!

"Caut o clinică stomatologică cu prețuri decente pentru implanturi dentare
(Răspuns pentru A.G. - București, F. AS nr. 1294)


Neglijarea igienei orale, fumatul și predis­poziția genetică sunt cauzele principale ale insta­lării paro­dontozei. Pentru a evita pierderea dinților și costu­rile astronomice ale implantului dentar, trebuie să ne prezentăm la medic de două ori pe an, pentru de­tartraj, mai ales pe arcada inferioară, chiar dacă gin­giile nu sunt tumefiate și nu sângerează.
Avem mai multe stadii de boală: 1. Sângerare la periaj. 2. Halenă sau miros urât al respirației. 3. Gingii inflamate - roșu aprins. 4. Dinți care se mișcă; 5. Căderea succesivă a dinților în timpul masticației.
Înainte de a vizita cabinetul dentar, folosiți pen­tru igienizare bucală ceaiul de salvie sau mușețel, pasta de dinți "Argentum" (Vivanatura) sau argintul coloidal. Cele mai ieftine plombe, extracții și im­planturi dentare se fac la Centrul de excelență în sto­matologie "Dr. Filip" din București, cu plata în rate: 6 luni, 12 luni, 36 luni (tel. 0721/15.28.72, 0311/08.71.08). Multă sănătate!


Terapia florală Bach

Este cunoscută de mai mult de 80 de ani în toată lumea pentru efectele ei benefice în echi­librarea tulburărilor emoționale. Ceea ce iu­besc oamenii la această terapie este sim­pli­tatea ei, ușurința de administrare a picătu­rilor prescrise și rezultatele rapide pe care le obțin. Remediile flo­rale Bach sunt inofensive, lipsite de toxicitate, nu dau efecte secundare sau efecte adverse, nu in­ter­ferează cu medi­camentele, nu dau dependență.

Indicațiile remediilor florale:
* Gânduri recurente.
* Eliminarea stresului și oboselii.
* Eliberarea de frici, anxietate, atacuri de pa­nică.
* Fobii, temeri de eșec, de singurătate, de aban­don, de lipsă de iubire.
* Dezamăgire, lipsa chefului de viață, depresie, disperare, letargie.
* Teama de a nu pierde controlul.
* Insomnie, epuizare, stare de a fi copleșit de griji și responsabilități.
* Tendința de a fi lacom, de a fi critic, de a fi in­flexibil, tăios, fanatic, posesiv ori com­pulsiv.
* Lipsa încrederii în sine, lipsa inițiativei, timi­di­tatea, problemele de comunicare și re­lațio­nare cu ceilalți, tendința de auto­com­pătimire sau din contră, de autoînvinovățire.
* Tendința de a fi gelos, suspicios, răzbu­nător, neîncrezător.
* Șoc, accident, traumă emoțională, abuz sexual, decesul unei persoane dragi, recu­perare emo­țio­nală după divorț, separarea părinților etc.

Pentru întrebări și consiliere în prescrie­rea de remedii florale cu un practician cer­ti­ficat în tera­pie florală Bach, sunați la tel. 0722/31.96.03 sau scrieți la e-mail: EsenteFloraleBach@yahoo.com și pe Facebook.com/ EsenteFloraleBach.