Casa Macca, mărire și decădere

Dumitru Badita
Să recunoaștem că, în ultimii ani, nu­me­roase case de epocă din București au fost consolidate și renovate, recâști­gân­du-și strălucirea de altădată.

Dar, cu o rândunea, nu se face primăvară. Foarte multe imobile zac, încă, în diferite stadii de degradare, având nevoie urgentă de ajutor înainte de a se transforma în moloz. Una dintre aceste clădiri aflate în su­ferință este situată în București, pe strada Henri Coandă, la numărul 11. Aruncând o privire prin grilajul metalic al gardului, observi imediat scările știrbite de vreme, tencuiala căzută de pe pe­reți, rugina lăbărțată pe elementele metalice. E cu atât mai revoltător că imobilul zace neîn­grijit, cu cât el a fost donat statului chiar de pro­prietarii de odinioară, colonelul Petre Macca și soția sa, Elena, născută Bălăceanu.

Eroul din 1877

Pe partea dreaptă a Bulevardului Dacia, cum treci de Piața Romană, se întinde o zonă mai puțin luată în seamă de vizitatorii care preferă centrul vechi al Bucureștiului din jurul Lipscanilor. Or, par­tea asta de oraș dintre Bd. Catargiu și Calea Victoriei nu e mai puțin interesantă. Pe aici s-a aflat odinioară mahalaua Cosma. Chiar actuala stradă Henri Coandă s-a numit, cândva, strada Cos­ma. Într-una dintre căsuțe a locuit în copilărie Tudor Arghezi. Locul era o adunătură pestriță de ca­se, ulițe, grădini cu pomi fructiferi și viță-de-vie. Într-o astfel de grădină și-au construit soții Macca, în 1891, o casă mare și frumoasă, ca la Pa­ris, avându-l ca arhitect pe elvețianul John E. Berthet. Cine erau soții Macca? Petre a cunoscut gloria în timpul Războiului de Independență din 1877, când la 33 de ani devenise maior. A luptat ală­turi de căpitanul Walter Mărăcineanu și de Gheor­­ghe Sonțu, care au căzut, însă, la datorie. Petre a avut noroc. A scăpat cu viață din încleș­tarea cu turcii. Dintr-un raport semnat de șeful secției operațiunilor, maiorul Iacob Lahovary, am aflat că Petre Macca a fost șef de batalion și a făcut parte din coloana de atac a Diviziei a III-a, în timpul asaltului asupra redutei Grivița 2. După război, a rămas fidel carierei militare, conducând câ­teva regimente. În 1887, a fost decorat cu Or­di­­nul Coroana României, în gradul de ofițer, po­trivit unei informații din ziarul Epoca.

În lumea aristocrației

Întors glorios din Răz­boiul de Indepen­den­ță și avansat la gradul de locotenent-colonel, Pe­tre Macca s-a căsătorit cu Elena, fostă Caribolu, după numele primului ei soț. Nu știu dacă moartea sau neînțelegerile con­jugale au despărțit-o, cert este că Elena ajunge so­ția eroului din 1877 și aduce în familie, drept dotă, pro­prietăți importante, ca fiică a Mariei Bălă­cea­nu. Soții Macca ajung să dețină case în București, unele pe Calea Victo­riei, dar și o moșie la ța­ră, moșia Miroși, si­tua­tă în sudul județului Argeș. Moșia a făcut parte din proprietățile vechi ale Bălăcenilor, iar imediat după moar­tea soțului ei, Petre Macca, survenită în 1905, Elena a construit o biserică impunătoare, după planurile arhitec­tu­lui Ion D. Berindey, pe care a înăl­­țat-o cu meșteri italieni și ger­mani. Casa din București, din ma­halaua Cosmei, va rămâne însă cel mai cu­noscut edificiu al familiei Macca. După moartea colonelului, văduva a adus modificări casei, ape­lând tot la serviciile lui Be­rin­dey, acesta fiindu-i nepot. Arhitec­tul a proiectat o seră și un ascen­sor, schimbând aspectul fațadei. Numele Macca va supraviețui, însă, în conștiința bucureștenilor, datorită pasajului cu acoperiș de sticlă de pe Calea Victoriei, Macca-Villacrosse.

Rădăcini balcanice

Una din cele două ramuri ale pasajului se nu­mește Macca, nu datorită colonelului, ci unui alt Macca, Mihalache fiind prenumele lui, comer­ciant de blănuri de lux și politician liberal, că­sătorit cu Anastasia, una din fii­cele dragomanului (tradu­că­to­ru­lui) Petros Serafim, pro­prie­tarul locului. A fost co­mer­ciantul Mi­ha­lache Macca tatăl lui Petre? În­tr-o petiție îna­intată de un cetă­țean în 2012 către Primăria Bucu­­reș­tiului, sunt invocate acte în ca­re colonelul Petre Macca este prezentat ca proprietar al mai multor imobile de pe Calea Vic­toriei, inclusiv al pasajului binecunoscut. Menționez că la sfârșitul secolului XIX, activa în București avocatul Mihail Macca, cel mai probabil frate cu Petre. Putem contura po­vestea așa: un negustor de blănuri, originar din Pe­ninsula Balcanică, Mihalache Macca (posibil aro­mân), vine la București, face afaceri, intră în po­litică, dar cea mai mare bravură a lui este căsă­toria cu o fată a dragomanului Pe­tros Serafim, un aventurier de felul lui, translator al lui Napoleon Bo­naparte în timpul cam­paniei din Rusia, de unde a coborât în Valahia și s-a sta­bilit la Bucu­rești. Mi­ha­lache și Anas­ta­sia devin pă­rinți, având cel puțin doi copii, pe Mi­hail și Pe­tre. Unul se face avo­cat, celălalt mili­tar. Petre Macca ajunge cunoscut datorită vitejiei dovedite în Războiul de Inde­pen­dență. Se căsă­to­reș­te cu Elena, care apar­ți­nea prin naș­tere marii familii a Bălăcenilor. Au construit în București una dintre cele mai fru­moase case. Urmași n-au avut. Au donat casa statului ro­­mân. Iorga a amenajat aici Mu­zeul Na­țio­nal de Antichități, iar mai târ­ziu, imo­bilul a ajuns sediu al Ins­ti­tu­tu­lui de Ar­heo­logie "Vasile Pârvan".

Datoria statului român

Petre Macca a murit în 1905. A fost înmormântat la Mânăstirea Pa­sărea, din apropierea Bucureștiului. M-am dus într-un sfârșit de săp­tă­mână să vizitez locul. Un soare ier­na­tic făcea să sclipească gheața de pe lacul din apro­piere. Bustul ofi­țe­rului se află pe un soclu înalt, din marmură nea­gră. Citisem pe internet că o vreme a fost dat dis­părut. Oricum, mormântul soților Macca a fost vandalizat. Plăcuțele de bronz reprezentând scene de război, lanțurile dintre stâlpi și capacele ma­si­ve din bronz au fost furate. Maica stareță Mihaela Costache mi-a spus că bustul a fost dat jos, fi­ind­că stătea să cadă, și a fost ținut într-un subsol al mânăstirii. De acolo l-au scos mai târziu și re­am­plasat. Nu mi se pare nici acum prea bine țintuit pe soclu. Se văd capetele unor sârme groase, do­va­dă că lipirea nu este perfectă. Cât despre plă­cuțele din bronz cu scene de luptă, maica stareță mi-a spus că nu știe unde sunt. Nu cred că pentru vân­zarea lor la un centru de colectare au fost smul­se de răufăcători. Poate mai degrabă pentru filierele obscure ale comerțului ilicit cu opere de artă. Cât privește casa din strada Henri Coandă, anumite lucrări de reparare au fost executate în 2016, dar au vizat în principal acoperișul, pentru a împiedica scurgerea apei de ploaie în odăi. Sunt necesare lucrări serioase de consolidare. Sta­tul ar trebui să intervină și să redea casei Macca stră­lu­cirea de altădată. E vorba de artă și de noblețe is­torică.