Rodica Culcer despre... Fuga e rușinoasă, dar sănătoasă

Redactia
- În toiul ostilităților româno-maghiare legate de Marea Unire de la 1 decembrie 1918, a apărut, brusc, un moment de tandrețe: promisiunea lui Liviu Drag­nea că va ctitori liceul maghiar din Târgu Mureș, o de­cizie anulată, inițial, de tribunalul orașului. Va schim­ba această decizie politica Budapestei față de România?

- Politica Budapestei față de România s-a schimbat deja, în urma alinierii României psd-izate la politica anti-europeană și pro-rusă a premierului Viktor Orban. Acest viraj i-a permis premierului ungar să se afirme ca o forță dominantă în regiune, deși România este mai mare și mai bogată în resurse. De altfel, Liviu Dragnea a promis încă de anul trecut autorităților ungare re­în­fiin­țarea Liceului teologic maghiar de la Târgu Mureș, adi­că a capitulat în fața unor pretenții anti-demo­cra­tice, pentru că esența problemei nu este limba de pre­dare - maghiara - sau teologia romano-catolică, ci fap­tul că instituția a fost înființată ilegal, adică prin decizia Inspectoratului Județean Mureș, nu, cum cere legea, prin ordin de ministru la propunerea Consiliului local. De altfel, chiar luna aceasta, decizia ISJ a fost anulată de­finitiv de Curtea de Apel din Târgu Mureș. Iată de ce, reînființarea prin lege a unei instituții în­ființate ile­gal es­te o sfidare la adresa statului de drept, și încă una care arun­că în aer principiul autonomiei autorităților locale, motiv pentru care este contestată la CCR, de PNL și PMP. Dar orice subminare a statului de drept în UE este pe placul lui Viktor Orban, marele sabotor al valorilor eu­ropene. În plus, domnul Orban poate de­monstra pro­priu­lui electorat și Bruxelles-ului că dic­tează politica Bucureștiului, lucru care îi reușește din cauza vulne­ra­bilităților politice ale României, devenită captivă a in­te­reselor clicii penale din PSD și ALDE, care, ca și Viktor Orban, este ostilă standardelor și re­gle­mentărilor europene. Clica penalilor din PSD și ALDE s-a aliat, așa­dar, cu UDMR, soldat disciplinat al Buda­pestei, pen­tru a trece prin Parlament scanda­loa­sele legi ale justi­ției și cele trei guverne PSD, inclusiv gu­vernul Dăn­ci­lă, despre care Kelemen Hunor a afir­mat că are un pro­gram conceput "la o beție cu bere". Drept recompensă, PSD și ALDE i-au satisfăcut toate pre­tențiile, indiferent cât au fost de nocive pentru de­mocrație și pentru statul de drept. De ce s-ar mai schim­ba, așadar, politica Un­gariei, dacă România îi este ofe­ri­tă pe tavă?

- Elena Udrea a plecat în Costa Rica să-i facă o vi­zită prietenei sale, Alina Bica. Ceva mai repede, au ple­cat în călătorii fără întoarcere și alți clienți ai DNA: Sebastian Ghiță și Radu Mazăre. Pofta asta de "lu­me largă" nu ascunde un scenariu, menit să în­de­­­părteze de țară, niște oameni care știu prea mult des­­pre "aleșii poporului"?

- Deși este de domeniul speculațiilor, există destule elemente care sugerează existența unui astfel de plan. Toți acești fugari, condamnați în primă instanță și cu șan­se infime de a obține achitarea la completul de cinci al ÎCCJ, erau personaje importante în rețelele de tip mafiot care spoliază România, deși poate că există și altele și mai importante. În tot cazul, nu puteau acționa fă­ră o protecție la nivel înalt. Totodată, ei aveau legături cu personaje importante din serviciile secrete. Se­bas­tian Ghiță, de pildă, nici nu neagă acest lucru, iar fuga sa din țară s-a produs imediat după o festivitate la se­diul SRI. Iar Ghiță nu era prieten doar cu Florian Col­dea, ci și cu fostul director al SRI, George Maior, ma­re­le său protector, despre care se vorbește prea puțin. Poate că domnului Maior îi convine ca Sebastian Ghiță să se afle în siguranță la Belgrad, protejat de rigorile jus­­tiției din România. Să nu uităm, de asemenea, com­portamentul Elenei Udrea, care a recunoscut că i-a cu­noscut bine pe Ghiță, Coldea și Maior și a recurs public la gesturi din codul interlopilor, care asigurau - pe cine oare? - că nu a trădat nici un secret și/sau personaj. Or, această omerta se plătește, iar doamna Udrea a știut probabil unde să prezinte nota de plată. Tot doamna Udrea și-a amenințat vehement foștii colegi de partid că nu va plăti singură matrapazlâcurile făcute de toți. Putem presupune, deci, că există destule personaje importante, interesate să organizeze salvarea foștilor demnitari condamnați pentru corupție, iar faptul că nici unul din fugari nu a avut interdicție să părăsească Ro­mâ­nia este destul de dubios în sine. Totuși, fuga lor nu este o victorie, ci o recunoaștere a înfrângerii. Din pă­cate, ne scapă doar de câțiva mafioți. Până la urmă, poa­te că am fi mai câștigați dacă toți marii corupți, ră­mași pe capul nostru, ar pleca prin Costa Rica sau Ma­da­gascar. Doar că ar fi păcat de Costa Rica - și chiar de Madagascar!