A patra revoluție industrială: Inteligența artificială

Cristian Curte
Telefonul sună.

De la celălalt capăt al firu­lui îmi răspunde o voce feminină, plăcută și foarte ama­bi­lă. Îmi cere detalii legate de datele mele personale. I le dau, pentru că am sunat la bancă să îmi rezolv o problemă cu un card. La final realizez, din câteva elemente repeti­tive, că vocea de la celălalt capăt al firului nu este umană. Vorbisem, preț de câteva minute, cu un robot. Ceea vă povestesc acum nu este science fic­tion, deși pare. E vorba de realitatea goală-goluță. O realitate care se numește a patra revoluție indus­tria­lă sau, cum îi spun it-știi, "revo­luția 4.0". Una care vine chiar acum peste noi și, spun unii experți, ne va mă­tura fără milă. Deși e fă­cută de oameni, prin­ci­palii ei beneficiari vor fi roboții și compa­niile care se vor folosi de munca lor.
Totul a început cu mult timp în urmă, cam la sfârșitul seco­lului al XVIII-lea, când oamenii au pus mașinile cu aburi să lucreze în locul lor. A fost prima revoluție industrială. În cea de a doua revo­luție ma­și­năriile au fost puse în mișcare de curentul electric și au devenit mai "curate" și mai rapide. Finalmente, în cea de a treia, ele au că­pătat și inteligență și s-au numit compu­tere. Acum, în cea de a patra revoluție in­dus­trială - digitalizarea, calculatoarele au ajuns atât de performante, încât pe lângă faptul că pot fi folosite în industrie, cât și casnic, ele ne și imită. Roboții se uma­nizează, ba chiar ne întrec, fiind capabili chiar și de afecțiune. Cea de a patra re­voluție industrială încearcă să șteargă, pentru prima dată în istoria lumii, granița de netrecut dintre om și mașinile sale.

Oamenii roboți

Pentru majoritatea oamenilor, Elon Musk este doar un miliardar care are o com­panie în stare să fabrice mașini elec­trice care se conduc singure (Tesla) sau rachete care să ne ducă pe Marte, la cos­turi mai mici decât NASA (Space X). Dar Elon Musk este și fondatorul Neuralink, o com­panie care își propune să îi conecteze pe oameni la com­pu­terele lor, fără cabluri și tastatură, direct prin cipuri implantate în creier. Deși proiectul compa­niei pare încă de domeniul fantasticului, protezele neuronale sunt deja folosite sau se află în diferite stadii experimentale în medicină. Un ochi bionic, supranumit Argus II, le permite nevăzătorilor care au suferit de diferite boli oculare degenerative, să vadă din nou, contra sumei de 100.000 de euro, iar implanturile neuronale în măduva spinării au per­mis unor șoricei paraplegici să meargă. Mai pro­zaic, până în 2025, se speră să avem deja tele­foa­ne mobile care să poată fi implantate în corpul nos­tru! Nu era îndeajuns că suntem dependenți de ele, se vrea și mai mult... Așadar, linia dintre noi și ma­șini a fost deja sărită. Un pas încă și mai mare, care ne va modifica nu numai pe noi, ca ființe încă purtătoare de carne și oase, este cel pe care îl vor face computerele, pentru a deveni asemenea nouă sau, chiar mai rău, mult mai deștepte decât noi.

Bucurie sau frică?

Cât de deștepte, vă întrebați, probabil? Într-atât de deștepte, încât să se apuce să ia sin­gure decizii de "capul" lor și, poate, să ne declare război, pentru că suntem imperfecți. De imitat ne imită deja foarte bine. "Doamna" de la bancă, cu care eu am dis­cutat, era capa­bilă să întrețină o conversație. Alte programe sunt mult mai avansate. Siri, programul "fe­meie" instalat pe telefoanele Apple, e capabil și el să poarte conversații, ba chiar să fie po­liticos, dacă tu ești bădăran, și ar pu­tea deveni un excelent asis­tent perso­nal care, în viitor, va putea să ia locul ce­le­brelor secretare de manageri. Mai este apoi Alexa, tot un program "femeie", de data aceasta de la Amazon. "Ea" vă va prelua comenzile pentru cum­­părăturile lunare online și vă va plăti facturile la întreținere, fără să vă mai stresați nicio secundă. Vă veți trezi apoi cu drona inteligentă a aceleiași com­panii, care va zbura singură singurică până în dreptul ferestrei dvs. de-acasă și vă va livra în timp re­cord orice produs. Un lanț întreg din care oame­nii vor fi excluși. Alte programe transmit, deja, în presa scrisă, meciurile de fotbal, ne traduc din dife­rite limbi texte mai lungi sau mai scurte, joacă la bur­să sau în partide de șah cu cam­pionii mon­diali, pe care îi și bat. Sigur, deci­ziile com­puterelor de as­tăzi, dacă le putem numi decizii, sunt în­că rudi­men­tare, dar evolu­ea­ză cu o vi­teză amețitoare și, din mo­mentul în care vor fi capa­bile să se programeze sin­gure, vom avea parte de un șoc uriaș. Saltul știin­țific și tehnologic va fi atunci atât de rapid, de la un an la celălalt, fără precedent în is­toria uma­nității, încât oamenii de știință l-au nu­mit "singu­laritate teh­no­logică", adică un punct dincolo de care lumea nu va mai fi niciodată așa cum a fost.
Motiv pentru Elon Musk să spună că sunt șanse extrem de mici ca ome­nirea să fie în siguranță după momentul în care computerele vor fi în stare să ne întreacă în gândire. Pentru că, spune miliar­darul, "inteligența artifi­cială va reprezenta o putere ex­trem de mare, care va fi controlată de un grup foar­te mic de oa­meni". De aceea, el propune ca ea să fie încă de acum reglementată, dar e sceptic că ome­­nirea va face ceva până când nu vom vedea "ro­boți pe străzi care să ucidă oameni". Și nu e doar cazul lui Elon Musk. Bill Gates, celebrul fon­dator al Micro­soft, declara pen­tru BBC că "oame­nii ar trebui să fie îngrijorați de amenin­țarea inte­ligenței artifi­ciale" care ar putea deveni "prea pu­ternică încât oa­menii să o mai poată controla". Stephen Haw­king, genialul fizician al găurilor negre, crede chiar că "inteligența artifi­cială ar pu­tea în­semna sfâr­șitul rasei umane." Dar până când com­puterele vor deveni îndeajuns de deștepte încât să ne extermine, trebuie să ne în­grijorăm de peri­colele create de ele care sunt mult mai aproape de noi în timp. De exemplu, locurile de muncă.

A patra revoluție a... șomajului generalizat

În anul 2016, Forumul Economic de la Davos, unde se face și se desface lumea, a fost dedicat ce­lei de a patra revoluții industriale. Sigur, oamenii de afaceri și șefii de state strânși acolo nu se îngri­jorau de faptul că o armată de computere poate dis­truge omenirea. Ei aveau griji mult mai palpa­bile. Între ele, locurile de muncă. Joe Biden, vice­pre­ședintele SUA, a spus atunci că "este responsa­bi­litatea noastră, a tuturor, să ne asigurăm că re­voluția digitală creează mai mulți câștigători decât perdanți. Asta am făcut în erele trecute de schim­bări tehnologice, dar în această a patra revoluție s-ar putea să fie mai greu." Și de ce ar fi mai greu? Pentru că, e de părere tot Elon Musk, roboții vor învăța să facă tot ceea ce facem noi și vor face totul mult mai repede, mai bine și, foarte important, fără să aibă nevoie de concediu, pauză de masă și salariu. Deja pe piață au apărut așa numiții "co­boți", care sunt roboți industriali de mărimea unui om și, fapt capital, în stare să învețe rapid mișcările repetitive necesare. Pur și simplu, e nevoie să îi repeți de câteva ori ce urmează să facă, iar el va învăța rapid. Nu e vorba de procese complexe, dar pentru un muncitor necalificat co­boții sunt o mare amenințare - ieftini, mici, ușor de manevrat și foar­te simplu de programat. Apoi, ur­mează mași­nile autonome, care fac progrese re­marcabile și ame­nință slujbele a milioane de șoferi din întreaga lume. Vor veni la rând slujbele mai bine plătite, ale așa numitelor "gulere albe", care interacționează cu clienții în diferite companii și care sunt deja înlocuiți de "doamne" prezenta­bile, din metal și plas­tic, pentru ca la sfârșit să le vină rândul și inte­lectualilor de vârf. Da, sunt și ei ame­nințați. Vă dau exemple din domeniul medical, unde oamenii par, deocamdată, de neînlocuit. Doar par... O echipă de cercetători chinezi a creat un pro­gram capabil să detecteze cataracta, iar succesul aces­tuia, în 90% dintre cazuri, este similar celui obținut de doctorii normali. Un alt robot a făcut, tot în China, de unul singur, un implant dentar. În țara unde se estimează că e nevoie de 400 de mi­lioane de dinți noi anual, o astfel de invenție pare o mană cerească. Dar nu des­chide ea o cutie a Pan­dorei, pe care nu o vom mai putea închide nicio­dată?

Luminița de la capătul tunelului

La final ar trebui spus că nu toată lumea este atât de pesimistă în pri­vința celei de-a patra revo­luții indus­triale. Ea poate în­semna și o pro­vo­care pentru oameni. Pentru slujbele viitorului vom avea nevoie de anu­mite aptitudini, iar pe primele locuri vor fi, potrivit experților: capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândirea critică, creativitatea, ma­nagementul oa­me­nilor, coordo­narea cu ceilalți și inteligența emoțională. Toate sunt, până la urmă, ca­lități cheie, care ne despart și ne vor despărți și în viitor de mașini. Eu aș mai adăuga pe listă artele și literele, umanioarele adică, dar, probabil, vă gândiți că acestea nu îți asi­gură un loc de muncă bine plă­tit. Dar, într-o lume în care roboții muncesc pentru ei, poate că oamenii vor avea mai mult timp să scrie și să citească, nu credeți?