TIA ȘERBĂNESCU - "Dacă Justiție nu e, nimic nu e!"

Claudiu Tarziu
"Visul de aur al PSD, încă din anul 2012, este să anihileze DNA"

- Cel mai răsunător act politic al lunii Fe­bruarie a fost raportul ministrului Justiției, Tudo­rel Toader, pe baza căruia acesta a cerut revo­ca­rea din funcția de procuror șef al DNA a Laurei Codruța Kovesi. Din cele 36 de pagini, citite în fața presei de ministrul Justiției, ați reținut vreun argument valid? Dacă nu, cum vă explicați faptul că o persoană cu reputație de profesionist, ca Toa­der (a fost decan al Facultății de Drept din Iași), se pretează la un gest care îi pune sub semnul întrebării întreaga carieră?

- Raportul acesta putea fi prezentat foarte bine din toamnă, de când ministrul Toader a și anunțat că e gata și că va decide doar momentul în care îl va face public. Data ieșirii cu el în lume nu a fost ho­tărâtă de ministru, ci de șeful PSD, Liviu Drag­nea, care l-a tot amânat, sperând, probabil, într-o înțelegere cu "Sistemul" și o pace care să-l facă scăpat de dosarele penale grele care-l așteaptă. Văzând că nu e chip să ajungă la un compromis, i-a dat undă verde lui Toader să declanșeze proce­dura de revocare. De fapt, pentru asta l-a și adus în gu­vern. Era limpede că misiunea lui Toader în guver­nele Dragnea asta va fi: s-o scoată pe Kovesi din joc și să anihileze DNA. Este visul de aur al PSD, încă de pe vremea lui Victor Ponta și a proto­coa­lelor semnate cu militarii rezerviști ai lui Mircea Dogaru, în 2012. Deși îndelungile amânări dădeau impresia că PSD nu îndrăznește încă să sfideze Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, ambasadele occidentale la București și opinia publică, luând o astfel de măsură, iată că la apro­pierea funiei de par, n-a mai contat ce crede lumea și ce sancțiuni îi așteaptă. Libertatea lor este mai im­portantă. Așa a avut loc "execuția" Laurei Co­druța Kovesi - una pregătită, de altfel, mediatic, pe mai multe luni, cu "dez­vă­luiri" și "amintiri" la te­leviziunile fidele PSD. Tre­buie spus că raportul lui Tudorel Toader, care este glonțul final în acest răz­boi, nu s-a ridicat deloc la înălțimea aștep­tă­rilor pe­sediste și a ope­ra­țiu­nilor anterioare, ci a părut opera unui amator, a unui manelist juridic, care și-a evocat copilăria și stu­dii­le, viața și creațiile, pen­tru a citi apoi, "în dia­gonală", un rechizitoriu cu 20 de ca­pete de acuzare, care de care mai seci, culese de prin presa obe­dientă par­tidului și mafiei, și care nu se încadrau în nici una din pre­vederile legale privind o eventuală revocare. În opinia lui Toader, Kovesi a defăimat țara, a blocat guvernul, a încălcat Constituția, a dis­prețuit Par­la­mentul, a obstrucționat, impus, ordonat, cen­zurat... Într-un cuvânt, a făcut numai rele. Te și miri cum de DNA apare în toate ra­poartele MCV drept instituția-fanion a luptei îm­potriva marii corupții și de ce Kovesi a fost de­co­rată de mai toate țările im­portante. Adevărata vină a Laurei Codruța Kovesi a transpărut, involuntar, din chiar această însăilare: DNA s-a atins de Dragnea.

"DNA a demonstrat că nu există zei în societatea românească"

- Ministrul Toader i-a imputat Laurei Codruța Kovesi că vrea condamnări cu orice preț și a in­sinuat că a forțat judecătorii în acest sens. Avea ea puterea să facă asta?

- Este încă o acuzație de neprofesionist. Un procu­ror n-are cum să oblige judecătorii să con­damne pe cineva. El prezintă acuzațiile, cu probele aferente, și cere pedepse, dar nu obține o condam­nare, decât dacă reușește să convingă judecătorul prin soliditatea rechizitoriului. Uneori, pedeapsa coincide cu cea solicitată de procuror, alteori nu, iar în alte cazuri, inculpatul e achitat. De altfel, nici aici, Tudorel Toader și alți Tudorei de prin presă, n-au două vorbe la un loc. Dacă inculpatul e con­dam­nat, DNA e de vină, pentru că vrea "capete la cin­gătoare"; dacă inculpatul e achitat, tot DNA e de vină pentru că a eșuat. În nici un caz, pentru ei aces­tea nu înseamnă că Justiția funcționează. Sigur că în istoria DNA au fost condamnări răsunătoare, dar nu pentru că sentințele au fost dictate de Ko­ve­si. Personaje care păreau intangibile, prin funcția și averea lor, au ajuns la închisoare. DNA are meritul de a fi demonstrat că nu există zei în societate - de la Adrian Năstase și Miron Mitrea la Dan Voi­cu­les­cu și Adrian Severin. Cel mai recent condamnat de răsunet (în primă instanță) este Da­rius Vâlcov (8 ani de închisoare), pe care premierul Vasilica Dăn­cilă și l-a păstrat consilier. Ea con­sideră că Vâlcov trebuie să beneficieze de pre­zumția de nevinovăție, până la condamnarea defi­ni­tivă. Bun, asta în pri­vin­ța Justiției. Dar din perspectivă politică, în spe­cial, și în viață, în gene­ral, o astfel de prezumție nu mai poate funcționa când e depășită de evidență. Doar n-o să credem că polițistul pedofil surprins în fapt pe camerele de luat vederi este nevino­vat până la condamnarea definitivă.

"Kovesi a stricat imaginea corupției, nu pe cea a României"

- Ați amintit și dvs. că una dintre prin­cipalele acuzații aduse procurorului-șef al DNA este că a stricat imaginea României în lume. Sunt mai dăunătoare, din acest punct de vedere, declarațiile despre mafie ale Codruței Kovesi decât faptele unor po­liticieni?

- Recursul lui Tudorel Toader la vechiul clișeu cu "defăimarea României" reflectă, încă o dată, obsesia pentru imagine a celor care nu sunt siguri pe realitate. Te obsedează ima­ginea atunci când știi că ai anumite de­fecte pe care vrei să le ascunzi. Kovesi a de­făimat corupția, a stricat imaginea corupției, nu pe cea a României. În loc să-i prezinte pe corupți ca pe niște eroi ai neamului (unii fiind comparați, în presa afiliată PSD, cu Iuliu Maniu și Corneliu Coposu), Kovesi a vorbit despre ei ca despre per­soane care au prejudiciat statul. O blasfemie, nu-i așa? Acum, în toiul "festivalului inculpaților" - cum l-a denumit Kovesi -, au fost convocați, spă­lați și refolosiți în luptă chiar și fugari celebri, ca Sebastian Ghiță și Elan Schwartzenberg. Până și aceștia au fost prezentați drept nevinovați, victime și, în general, persoane de mare încredere, ce mai, niște somități cărora DNA le-a întrerupt marea creație. Mai mare rușinea!

"Demiterea Codruței Kovesi va fi un avertisment pentru ceilalți magistrați"

- Care e miza înlocuirii Laurei Codruța Kovesi din funcție? În această eventualitate, PSD speră să poată opri ofensiva anti-corupție? Are PSD puterea de a-și impune un fidel în fruntea DNA?

- PSD știe că eventuala eliminare a lui Kovesi înseamnă uciderea, în efigie, a DNA. Și că acest fapt are valoare de avertisment: cine mai face pre­cum Kovesi, ca ea va păți. De altfel, un semnal în acest sens a și fost transmis și produce efecte la magistrații mai slabi de înger. PSD mai știe că mulți magistrați vor renunța singuri la luptă, zicându-și: "Păi, dacă a pățit-o Kovesi, care era susținută și de americani, și de UE și era lăudată în toată lumea, pe noi ne mănâncă de vii". Dacă revocarea lui Ko­vesi se va produce, PSD își va propulsa la DNA un om în genul celor care populează guvernul, care va avea grijă să continue lupta anticorupție în ver­siu­nea PSD, adică exclusiv împotriva adversarilor politici. PSD a procedat la fel cu toate instituțiile pe care a pus mâna: a numit la conducerea lor nuli­tăți care execută ordinele și nu provoacă surprize. Totuși, o astfel de perspectivă este puțin probabilă, întrucât președintele statului, Klaus Iohannis, a declarat că o susține pe Codruța Kovesi și că nu există motive întemeiate pentru a o revoca, dar că va analiza serios raportul lui Toader. O decizie a președintelui urmează să fie anunțată foarte curând.

- În acest context, prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit la Bruxelles cu șeful Comisiei Eu­ropene, Jean Claude Juncker. În urma acestei vi­zite, ea a afirmat că, până la sfârșitul anului, Ro­­mânia va intra în spațiul Schengen și va fi scoa­să de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) - un instrument de monito­ri­zare a Justi­ției. Cât de credibile sunt aceste promisiuni?

- Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles, după ce acolo a avut loc o dezbatere despre atacurile asupra Justiției din România, și a încercat să prezinte va­rianta ei, mai ales că îi acuzase pe europarla­men­tarii de opoziție că sunt "autiști" și dezinformează Co­misia Europeană. Juncker a ironizat "pretenția unor medii politice de a-și lua libertăți față de lege", dar a avansat ideea intrării României în Schengen și a ridicării MCV până în 2019. Numai că, după vizita Vioricăi Dăncilă, a intervenit raportul lui Tudorel Toader, iar CE a dat un nou avertisment, clar și dur. Dacă Dăncilă crede că intrăm anul ăsta în Schengen și scăpăm de MCV, își supraevaluează in­fluența la Bruxelles. De altfel, ea le-a cerut pre­șe­dinților Juncker și Tusk, s-o sune pe ea, pentru ori­ce infor­mații. Adică, vorbiți numai cu mine, nu­mai eu dețin adevărul. Nu se știe ce impresie a făcut această so­licitare neobișnuită, dar s-ar putea să nu fie cea scon­tată. Ea le-a mai spus oficialilor euro­peni că susține "o Justiție independentă". Probabil cu con­diția să fie a PSD și a complicilor. Semn rău. Căci, vorba ceea: dacă Justiție nu e, nimic nu e!