Bolile cronice și tratamentul lor naturist

Gilda Fildan
Doctorul Andreas Michalsen este un feno­men al medicinei germane actuale. Adept convins al terapiilor alternative, vindecările obținute de el au fost atât de spectacu­loase, încât a fost numit profesor de medicina natu­rii la Universitatea Humboldt din Berlin și medic șef al secției de "Medicină naturistă" a spitalului Immanuel, din Berlin. Primul specialist în terapii neconvenționale, recunoscut oficial, care a reabi­litat în clinica pe care o conduce trata­mentul cu lipitori, ven­tuze, lăsări de sânge, plante ș.a. Fără să res­pingă medicina clasică, alopată, izbânda sa do­vedește avansul extra­ordinar pe care me­di­cina "verde" l-a înre­gistrat în ultimul timp. Vă pre­zentăm, în con­tinua­re, câteva "pro­gra­me" de vinde­care a bolilor cro­nice.

Hipertensiunea

Hipertensiunea a devenit la noi o boală ende­mică. În prezent, ea afec­tează cam 40% dintre adulți, iar în categoria celor cu vârste de peste 65 ani procentul urcă, depășind chiar 80%. Studiile realizate de specialiști la popoarele care trăiesc în condiții primitive au arătat că, inițial, hiper­tensiu­nea era practic inexistentă la ele, însă incidența ei a început să crească odată cu pătrunderea modului de viață caracteristic "lumii civilizate". Aceasta indică limpede faptul că hiper­ten­siunea reprezintă, în primul rând, consecința unui anumit stil de viață. Factorii care o declan­șează sunt: suprapondera­litatea și o alimentație ne­sănătoasă, cu prea multe proteine și grăsimi de ori­gine animală, exces de sare și prea puține legu­me și fructe, la care se adaugă consumul regulat de alcool, sedentarismul și, mai ales, stresul. Cel mai adesea, factorii enume­rați mai sus se cumulează, de aceea hipertensiunea nu este atât o boală, cât mai curând simptomul unei suprasolicitări a organis­mului.

Tratament

* Alimentație vegetariană sau vegană - Înlocuiți carnea cu legume, în special cu soia și tofu, deoarece proteinele din soia scad nivelul ten­siunii arteriale. Cei ce nu doresc să renunțe la brânză și lapte ar trebui, cel puțin, să reducă drastic cantitățile.
* Post terapeutic - Vă va fi de folos să țineți un post terapeutic, de două ori pe an sau un post intermitent, de exemplu, să prelungiți pauza ali­mentară nocturnă, la 14 ore.
* Alimente-medicament - Printre acestea se regăsesc legumele cu conținut mare de azotat, cum este sfecla roșie (se poate consuma și ca suc, în acest caz minimum 0,25 litri pe zi), apoi spana­cul, rucola, nucile și fisticul (nesărat), ca și semin­țele de in. Nu înghițiți semințele de in întregi, ci măcinați-le în râșnița de cafea. Uleiul de in poate reduce, de asemenea, tensiunea, însă dacă mâncați semințele ca atare, veți profita și de celelalte efecte benefice ale lor (de exemplu, prevenirea cancerului mamar și de prostată). Și afinele vă ajută să mic­șorați valorile tensiunii - le puteți consuma și con­gelate sau transformate în pulbere. Ar fi bine să introduceți zilnic în meniul dvs. unul din ali­mentele amintite aici.
* Băuturi-medicament - Beți zilnic două-trei căni de ceai verde sau infuzie de hibiscus (ză­moșiță). După hibiscus, ar trebui să beți sau să vă clătiți gura cu puțină apă, fiindcă acidul conținut în el vă poate ataca smalțul dentar.
* Ulei de măsline extravirgin - Întrebuin­țați-l cât de mult. Și extractele din frunze de măslin sunt utile pentru normalizarea tensiunii, le găsiți sub formă de suplimente în magazinele naturiste. Nu încercați să mestecați pur și simplu frunze de măslin (dacă le aveți la dispoziție), căci nu veți ob­ține concentrația necesară de substanțe bioactive.
* Meditație - Meditați cel puțin 30 de minute pe zi.
* Lăsare sau donare de sânge - Atât venesecția (acesta este termenul medical), cât și donarea de sânge sunt utile hipertensivilor, mai ales celor care au un nivel crescut de fier ori "sângele îngroșat", adică analizele de labo­rator le evidențiază un hematocrit prea mare. Prin hematocrit se înțelege masa de globule roșii din­tr-un anumit volum de sânge.
* Mișcare și/sau sport de rezistență - Ideal ar fi să vă re­zer­vați între 150 și 300 de minute pe săptămână pentru o activitate fizică la alegere.
* Proceduri cu apă, utili­zate regulat - Dintre acestea, cele mai indicate sunt jeturile de apă după metoda Kneipp (obli­ga­toriu se țin trei luni pauză, după un infarct miocardic), băile la brațe și ședințele de saună, cu temperatura crescută treptat (fără dușul rece din final). De dorit ar fi o dată pe zi, dacă este posibil.

Boala coronariană și ateroscleroza

Afecțiunile cardiovasculare se numără printre bolile cel mai des întâlnite la omul contemporan. Ele constituie, de mulți ani, una dintre cele mai frec­­vente cauze de deces în țările cu economii avan­­sate. Boala coronariană evo­luează lent în decur­sul anilor, până când un cheag de sânge vine să obtureze brusc porțiunea deteriorată a unui vas, ceea ce provoacă un infarct sau un ac­ci­dent vascu­lar. De aceea, o com­po­nentă esențială a demersului terapeutic trebuie să fie tratarea fiecăruia din fac­torii de risc, ca hipertensiunea, diabetul sau tul­burările metabolismului lipidic, și înainte de toate, colesterolul LDL mărit. Renunțarea la fumat va fi principala măsură în mo­men­tul când sunteți diag­nosticați cu această afecțiune vasculară.

Tratament

* Alimentație vegană - Deși actualmente tuturor pacienților care au suferit un infarct li se prescrie un medicament cu rol de reductor al gră­similor, este perfect posibil (cu toate că deseori se afirmă contrariul), ca un efect similar să se obțină printr-o modificare amplă a alimentației. Pe lângă aceasta, uleiul de măsline și nucile asigură vaselor de sânge o protecție excelentă. Postul dă rezultate foarte bune, totuși nu trebuie practicat în primele trei luni după un infarct. Uneori, însă, valorile ridi­cate ale colesterolului LDL sunt determinate de cau­ze genetice. În asemenea situații, din păcate, in­fluența unei alimentații sănătoase va fi aproape ne­glijabilă.
* Mișcare moderată - Se recomandă un program variat de activitate fizică, bazat pe an­tre­namente de rezistență, cu un nivel mediu de efort, combinate și cu alte elemente, mai ales cu forme jucăușe de mișcare, ca de pildă Tai-Chi.
* Yoga - Studiile au demonstrat că yoga poate face mai mult decât să reducă, la modul general, riscul de îmbolnăvire a inimii. Ea scade intensitatea și durata fibrilației atriale, o tulburare foarte frec­ventă de ritm cardiac. Respirația controlată, care face parte din practicile yoghine, ameliorează sufe­rințele provenite de la insuficiența cardiacă.
* Alimente bune pentru inimă - Consu­mând consecvent anumite alimente, veți reuși să coborâți nivelul colesterolului LDL. Mă refer la migdale, semințe de in și ovăz, dar și la nuci, care totodată sporesc și elasticitatea vaselor de sânge. Surprinzător, dar și un avocado pe zi, deși bogat în grăsimi, scade colesterolul LDL, întrucât acest fruct conține acizi grași mononesaturați, la fel ca uleiul de măsline. Ghimbirul reduce alte lipide pericu­loase: trigliceridele.
* Acizi grași Omega-3, de proveniență vegetală - Uleiul și semințele de in, uleiul de ra­piță, nucile, legumele cu frunze verzi, uleiul de soia, uleiul de germeni de grâu, algele și extractele de alge, vă furnizează acești acizi grași, care prote­jează sistemul vascular.
* Usturoi - Ce-i drept, usturoiul contribuie doar în mică măsură la scăderea tensiunii și a coles­terolului, în schimb, îmbunătățește elasticitatea vaselor de sânge.
* Suc de rodie - Sucul și extractul de rodie au cea mai mare putere de neutralizare a radicalilor liberi, comparativ cu toate celelalte sucuri. Un stu­diu a pus în evidență faptul că un consum repetat de rodii stimulează microcirculația la nivelul muș­chiului cardiac. În plus, reduce tensiunea și coleste­rolul.
* Ciocolată amăruie - Pe lângă gustul plăcut, are și calitatea de a micșora riscul de apariție a bolilor vasculare.
* Dinți sănătoși - Parodontoza și focarele inflamatorii generate de infecțiile dentare se află la originea unui risc crescut de boli vasculare și infarct. De aceea, pacienții cu afecțiuni car­diace, patologii vasculare și dia­bet, la fel ca și hipertensivii, tre­buie să-și întrețină starea de sănă­tate a danturii făcând controale stomatologice în scop profilactic.
* Saună și terapii Kneipp - Procedurile cu apă sunt de un real ajutor în insuficiența cardiacă și bolile vasculare. Potrivit unui stu­diu finlandez, ședințele regulate de saună oferă protecție împotriva tul­burărilor grave de ritm cardiac, care amenință viața bolnavului. Însă ele nu trebuie să dureze prea mult și nici tem­peraturile n-au voie să fie foarte ridicate. Și heliote­rapia, respectiv băile moderate de soare, asigură o bună protecție a inimii. Dar trebuie evitată strict in­solația. Cele mai bune sunt băile de soare cu du­rată scurtă, făcute din luna aprilie până în septem­brie.