NIKOS VERTIS - "Dragostea românilor mă onorează și mă obligă"

Dana Ene
Luna Martie ne aduce, pe aripi de muzică, un grec: Nikos Vertis.

Îndrăgit de bucu­reșteni, el va susține două concerte, care îi vor purta cu gândul la însorita Eladă. Muzica laïka are atât de mulți fani români, încât Sala Pala­tului din Capitală s-ar fi dovedit pur și simplu neîn­că­pătoare pentru o singură reprezentație. "Tot ce îmi doresc este ca muzica mea să atingă cât mai mul­te suflete și să bucure cât mai mulți oameni. Pen­tru mine, satisfacția publicului reprezintă suc­ce­sul. Le mulțumesc tuturor românilor care iubesc muzica mea și îi asigur că dragostea lor mă ono­rea­ză și mă obligă. Vă aștept pe toți pe 15 și 16 mar­tie, la Sala Palatului, să cântăm, să dansăm, să trăim împreună momente de neuitat", declara el.
La 41 de ani, Nikos este unul dintre cei mai în­dră­giți cântăreți greci ai momentului și unul din­tre cei mai râvniți burlaci din țara lui natală, căci pe lân­gă voce și talent, zeii l-au înzestrat și cu vino-ncoa­ce.
S-a lansat pe scena muzicală în 2003, cu albu­mul "Poli Apotoma Vradiazei" ("Se face repede seară") și a obținut imediat două premii - un disc de platină și titlul de "Cel mai bun debut", la ce-a de-a treia ediție a premiilor "Arion Music" din Atena. Melodiile lui au devenit rapid hituri la pos­turile de radio și au urcat în topul preferințelor pe listele cu muzică de dans din cluburile grecești. Era doar începutul unei cariere de succes, căci de atunci încoace, a primit alte opt discuri de platină. Nikos a lansat până azi 10 albume și a reușit să-și creeze o carieră internațională de succes, deși nu cântă într-o limbă de mare circulație. Supranumit "Noul mare interpret Laïka" (amestec de muzică tradițio­nală grecească cu pop și dance) el a cucerit mai în­tâi diaspora grecească, pentru ca mai apoi să devină un adevărat ambasador al culturii sale, susținând anual turnee în Australia, America de Nord, Europa și Israel. "Nu am visat să devin faimos. Am dorit să fac muzică, și această dorință mi s-a împlinit peste așteptări", se confesa el în­tr-un interviu.

Olandezul cu buzuki

Nikolaos Vertis Ar­va­nitidis (cunoscut sub nu­mele de scenă Nikos Vertis) s-a născut pe 21 august 1976, în Olanda, într-o familie de imi­granți greci. A ajuns pen­tru prima dată în țara natală a părinților săi pe când avea 6 ani, când aceștia au hotărât că e mai bine să se stabilească la Sa­lo­nic. Nikos și fratele lui au fost încurajați de mici să învețe să cânte la câte un instrument. Așa că s-a trezit înscris, la vârsta de 7 ani, la lecții de buzuki. "Ve­deam lec­țiile astea mai mult ca pe o corvoadă. Asta, până pe la vreo 9 ani, când s-a organizat la școală o serbare ma­re și am urcat și eu pe scenă ca să cânt. Erau o mie de persoane în curtea școlii, care m-au aplaudat cu entuziasm. Brusc, am realizat că îmi place. ?mi place aten­ția pe care mi-o acordă oame­nii și îmi place, pur și simplu, să cânt. Apoi, pe la 15 ani, am început să câștig bani de buzunar cân­tând prin restaurantele grecești din Olanda, îm­preună cu fratele meu, Dimitris", povestea el.
Nu a renunțat total la țara în care s-a născut, însă se simte cu adevărat acasă doar în Grecia. Aici și-a făcut stagiul militar, aici a început să cânte, și tot aici s-a îndrăgostit pentru prima dată. Dar când vine vorba de dragoste, Nikos este ex­trem de dis­cret. "Nu îmi place să mă afișez cu iubitele mele, pentru că nu doresc să-mi văd poza a doua zi pe prima pagină a ziarelor. Faptul că sunt atât de discret cu viața mea amoroasă i-a făcut pe unii să speculeze tot felul de lucruri. Asta nu mă deranjează însă foarte tare. Din păcate, atunci când ești prea cunoscut, lumea vorbește mult și este mult prea interesată de ceea ce se întâmplă în casa ta. Ce vă pot spu­ne este că eu cred în dragos­tea ade­vărată. Și mai cred că merită să aș­tepți până o întâl­nești. Cine nu crede în iubire și-a pie­rdut dru­mul în viață", se con­fesa într-un in­terviu.
Atitudinea artistu­lui referitoare la dra­gos­te, în loc să le des­curajeze pe fane, le în­dârjește și mai mult. Locurile din fața sce­nei de la con­cer­tele lui sunt adesea ocupate de femei, care îl potopesc cu flori și strigăte de entuziasm, sperând să găsească ca­lea către inima lui.
Dragostea este o te­mă recurentă în mu­zica artistului grec și se re­găsește din plin și pe cel mai nou disc al lui, intitulat chiar "Ero­tev­menos" ("?ndră­gos­tit"), disc ce a fost lan­sat pe 30 noiembrie 2017. Atunci când nu cântă, Nikos merge cu bicicleta, face jogging și gătește. "Iarna ador să privesc ma­rea. Dacă am puțin timp liber, acolo mă găsești - pe malul mării. E o bună sursă de inspirație. Iar vara îmi place să merg mai ales la munte", spunea el.
Concertul lui Nikos Vertis de la Sala Palatului va cuprinde cele mai apreciate piese din repertoriul acestuia, dar și melodii noi. Artistul vine la Bucu­rești însoțit de propria-i orchestră.
Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate de la casa de bilete a Sălii Palatului, de la stația de metrou Unirii 1 și online pe Iabilet sau Eventim. Au prețuri cuprinse între 150 și 350 lei. Le mai pu­teți găsi doar pentru reprezentația din 15 martie.