Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Piciorul-lupului (Lycopus europaeus)

Redactia
Descriere

Piciorul-lupului este o plantă erbacee care crește în vetre, preferând zonele umede din apropierea râurilor, a mlaștinilor, pe marginea șanțurilor. Are tulpina înaltă de până la un metru, în patru muchii, dreaptă, spongioasă, goală la interior, puțin ramificată la bază. În dreptul nodurilor de pe tulpină cresc frunzele puternic cres­tate pe margini. Florile au petale albe cu mici punc­te roșii, fiind așezate sub formă de buchet la baza frunzelor.
Recoltare și uscare. Se recoltează partea ae­ria­nă, înainte de înflorire, începând de la sfârșitul lu­nii mai până în septembrie. Us­carea se face la umbră, în strat sub­țire, pe rame de lemn, coli de hâr­tie sau rogojini, în spații aeri­site și bine ventilate (poduri, ve­ran­de, balcoane). După uscare, se am­balează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păs­trează ca plantă întreagă până la momentul procesării, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării. (Planta uscată are un miros plăcut, aromat, din acest motiv în unele zone este folosită drept condiment.)
Nota farmacistului: fărâmița­rea plantelor cu mult înainte de utilizarea lor duce la degradarea principiilor acti­ve, din cauza oxidării.
Compoziția chimică. Planta conține lico­pină, acid ursolic, acid clorogenic, acid elagic, acid rozmarinic, flavone și uleiuri volatile.

Preparate farmaceutice din Piciorul-lupului

Pulbere: planta bine uscată se macină foarte fin într-o râșniță de măcinat cafeaua. Pulberea se administrează amestecată cu suc, compot sau lapte fermentat.
Decoct: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.
Tinctură: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool ali­mentar sau alt produs distilat obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se fil­trează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasu­lui. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabili­tate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită fla­conul înainte de utilizare.
Vin: 2 linguri cu vârf din plantă uscată și mă­run­țită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Când termenul expiră, vinul se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Apoi se lasă la decantat 6 zile la frigi­der, separân­du-se partea limpede, de reziduul de­pus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poa­te păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună cali­tate.
Notă: Farmacia Faltis are pe stoc preparate de Piciorul-lupului. Ele pot fi comandate la tele­fon sau pe e-mail. Livrarea se face prin Poșta Ro­mână sau Fan Courier, cu plata ramburs la pri­mirea coletului.

Tratamente
Preparatele din Piciorul-lupului se pot utiliza sin­gure (monoterapie) sau în combinație cu alte plan­te medicinale.

Hipertiroidism

Este afecțiunea pentru care pre­pa­ratele obținute din Piciorul-lupului au cele mai multe indi­cații. În funcție de organul afectat, sem­nele și simptomele hipertiroidiei pot fi: gușă tiroidiană, exoftalmie (ochi bulbucați), scăderea sau creș­­terea apetitului, grețuri, pal­pitații cardiace, nervozitate, tulbu­rări de somn, oboseală excesivă, tremură­turi, iri­tabilitate, dificultate de a respira, mâncărimi, irita­ții, trans­pi­rații abundente, căde­rea părului, pier­dere rapidă în greu­tate, posi­bilă creș­tere a nivelului glu­cozei din sân­ge, slă­biciune mus­culară, osteoporo­ză.
Pentru ușurarea simptomelor, se recomandă tratamentul combinat, în care preparatele de Picio­rul-lupului se pot asocia cu alte plante medici­nale.

Monoterapie
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.
* Vin: se ad­ministrează câte 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

Terapie combinată
În terapia combinată, modul de administrare cel mai indicat este următorul:
Se prepară un ceai dintr-o plantă, iar din cea­laltă plantă asociată se folosește tinctura (câte 30 de picături) care se adaugă în ceaiul obținut din pri­ma plantă.
Preparatele de Picio­rul-lupului se combină astfel:
* Pentru palpitații cardiace - cu talpa-gâștii, păducel, saschiu sau ginkgo biloba.
* Pentru tulburări mentale - cu roiniță, levăn­țică sau rozmarin.
* Pentru osteoporoză - cu coada-calului și/sau troscot.
* Pentru creșterea apetitului - cu preparate din cicoare.
* Pentru greutate în respirație - cu preparate din iederă.
* Pentru scăderea glucozei din sân­ge - cu frunze de dud ori teci de fasole.

Mastodinie

Mastodinia include orice fel de dure­re sau disconfort care apare la ni­velul sânilor, inclusiv al mameloanelor și areo­lelor mamare. Durerile pot apărea uni sau bilateral și afectează atât femei­le, mai ales în perioada ciclului men­strual, cât și bărbații, din cauza unor dezechi­libre hormonale. Formele ușoare de mastodinie se pot trata cu preparate din Piciorul-lupului.

Monoterapie
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.
* Vin: se ad­ministrează câte 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

Terapie combinată
Într-un decoct de Piciorul-lupului, preparat du­pă metoda menționată mai sus, se pun 30 de pică­turi de tinctură de crețișoară. Se beau 2 cești pe zi.
Farmacia Faltis are pe stoc tinctură de Picio­rul-lupului în amestec cu tinctură de crețișoară.

Hiperhidroză

Multe boli sunt însoțite de hi­perhidroză, în special tulbu­rările endocrine și ale sistemului ner­vos central. În aceste cazuri, vor­­bim de o hiper­hidroză gene­ra­lizată. Dar, de obicei, transpi­rația excesivă este limitată la palme, picioare, regiu­ni­le sub­mamare sau inghinale. Pie­lea din zonele afec­tate este adesea roz sau alb-albăstruie, iar în cazu­rile severe, în special pe picioare, pot apărea fisuri și scuame. Pe fon­dul hi­per­hidro­zei se pot dez­volta infecții bac­te­riene sau micotice. De exem­plu, piti­riazisul verzicolor, pen­tru care Far­macia Faltis are un tratament complet.

Monoterapie
* Pulbere: se ia câte un vârf de cuțit, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi.
* Vin: se ad­ministrează câte 15-30 ml (una-două linguri) pe zi, după masă.

Terapie combinată
În tratamentul hiperhidrozei, preparatele din Picio­rul-lupului se pot combina cu preparate din salvie sau coada-șoricelului.
Nota farmacistului: pentru tratamentul local al hiperhidrozei la picioare și axile, Farmacia Faltis prepară o loțiune în flacoane pulverizatoare.

Contraindicații
Preparatele din Picio­rul-lupului nu sunt reco­mandate persoanelor care suferă de hipotiroidism, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
Nota farmacistului: Calitatea unui produs ob­ținut din plante medicinale depinde și de cum sunt recoltate și uscate plantele. O parte dintre plantele me­dicinale pe care le procesează Farmacia Faltis sunt achiziționate de la inginerul horticol Petre Bio­lan, specialist de peste 40 de ani în cultivarea, recoltarea și uscarea plantelor medicinale. Cei interesați se pot adresa la tel. 0722.736.177.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.