Răspuns pentru LIVIU - București, F. AS nr. 1300 - "Soția mea are carcinom bazocelular"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dintre diversele tipuri de cancer cutanat, car­cino­mul bazocelular și cel spinoce­lular reprezintă, din fericire, for­mele cu cel mai redus grad de ma­lig­nitate, factorul de risc principal fiind radiația ultravioletă, fie natu­rală/actinică, fie artificială (aparate de bronzat). În general, carcinomul bazocelular se prezintă sub aspectul unui nodul tumoral sau placă infil­trată ori ulcerată, care prezintă la periferie un chenar format din "perle epiteliomatoase". Ca­racterizat de o creștere foarte lentă în timp a leziunii tumorale, acest tip de cancer cutanat nu are localizări la nivelul mucoaselor și nu metastazează sau metasta­zează foarte rar. Totuși, în ab­sența controlului și tratamen­tului medical alopat, există posibilitatea ca tumora să in­vadeze țesuturile învecinate și structurile subiacente, inclu­siv nervii, oasele sau creierul. Desigur, există tratamente naturiste pentru diferite forme de cancer cutanat, inclusiv pentru forma care afectează celulele bazale din epiderm (carcinom bazocelular), dar, în opinia mea, prima opțiune terapeutică rămâne totuși te­rapia standard, cea pe care dvs. doriți să o evitați. Tratamentul convențional depinde de mărimea tumorii, profunzimea și loca­lizarea ei și include, de la caz la caz, curățirea și cauterizarea leziunii, înghețarea (crioterapia), ira­dierea, excizia chirurgicală sau o serie de metode de excizie prin radere sub control microscopic - așa-numita "chirurgie Mobs", care este o tehnică chirurgicală sub control microscopic, utilizată pentru cancerele cutanate mari, recurente și dificil de tratat, cu aplicabilitate pentru ambele forme mai "blânde" de cancer cutanat (bazocelular și spino­celular). Practic, tumora cutanată se îndepărtează, strat cu strat, până când nu mai rămân celule anormale. Mai mult, tehnica chirurgicală Mobs este utilizată pentru a îndepărta leziunea canceroasă fără a lua o cantitate excesivă din țesuturile peritu­morale (din jurul tumorii). Cu specificația că teh­nica chirurgicală Mobs este forma de terapie care corespunde perfect cazului dvs., mai menționez și că majoritatea tratamentelor destinate cancerelor cutanate presupun utilizarea unui anestezic local și pot fi făcute ambulator. Totodată, este bine să se știe că, prin tratarea precoce (în stadiu incipient), carcinomul bazocelular are o rată de vindecare de peste 95%.
Tratamentul naturist intern, în cazul carcino­mu­lui bazocelular, include produse cu eficiență tera­peu­tică demonstrată clinic, precum Seleniul orga­nic, Cartilajul de rechin, Drojdia de bere, Coen­zima Q10, Resveratrolul, ciupercile antitumorale Ganoderma, Cordyceps, Agaricus etc., uleiurile care conțin acizi grași mono și polinesaturați (ex. uleiul de in), Zeolithul. Acesta din urmă și-a dove­dit eficiența în mai multe forme de cancer al pielii - carcinomul cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase, melanomul etc. Extern, se utilizează o combinație obținută din tincturi de Mărul-lupului, Propolis și Tătăneasă, care se aplică sub formă de cataplasme (60-90 de minute) pe zona leziunii tu­morale. Pentru informații suplimentare, contac­tați-mă telefonic! Să auzim numai de bine! 


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Mama are cancer pulmonar stadiul III A"
(Răspuns pentru ANGELA, F. AS nr. 1295)


Diagnosticul de cancer afectează profund toate aspectele vieții bolnavului și ale familiei acestuia. Tra­tamentele alopate antitumorale recomandate in­clud chirurgia, chimioterapia, radioterapia, tera­piile moleculare. Din păcate, sub impactul stresului emoțional, unii bolnavi apelează la "tratamente miraculoase" care au "vindecat orice tip de cancer" și pe care le administrează pe criterii neștiințifice. Cancerul este o boală individuală, com­plexă, care, indiferent de localizare, afectează toate sistemele organismului. De aceea, este nevoie de îndrumarea unui specialist care să știe să aleagă cele mai efi­ciente produse naturale pe baza cazului concret al fiecărui pacient. În Centrul de Medi­cină Integrativă SECOM(R), recoman­dările privind folosirea produ­se­lor naturale se bazează pe analiza holis­tică a fie­că­rei persoane, nu doar pe diagnostic și pe simptome.
Pentru o îngrijire optimă, centrată pe pacient, aplicăm principiul medi­cinei integrative, care se bazează pe asocierea eficientă și sigură a trata­mentelor naturale cu cele alopate. Acest obiectiv se poate realiza numai dacă specialistul în fitoterapie cu­noaște atât efectele benefice, cât și posibilele interacțiuni ale fiecărui produs natural recomandat cu me­di­camentele folosite de bolnav.
Alimentația nesănătoasă poate fi un factor de risc pentru apariția can­cerului, dar el are cauze multiple și complexe, de aceea este mult prea sim­plist să credem că un regim ali­mentar foarte restrictiv va corecta, de exemplu, mutațiile genetice care duc la transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. Totuși, este ne­cesa­ră menținerea unui echilibru ali­mentar și evitarea regimurilor dras­tice care slăbesc organismul.
În Centrul de Medicină Inte­grativă Secom(R) bol­navii (și nu numai) pot beneficia de consilie­rea unui specialist în nutriție. Scopul nostru principal este de a oferi programe de nutriție personalizate, care asigură energia și sub­stanțele nutritive nece­sare menținerii calității vieții și îmbunătățirii proce­sului de vindecare. Produsele naturale folosite în Centrul de Medicină Integrativă Secom(R) conțin dozele op­time de substanțe active standardizate, sunt extrem de bine verificate, de­con­taminate, purificate și rea­li­zate pe baza unor tehnologii avansate, ceea ce le conferă eficiență și si­guranță maximă. Monitorizarea periodică a evo­luției bolii, calitatea excepțională a pro­duselor Secom(R) (peste 300 tipuri), care conțin extracte ino­vatoare din plante, sunt factorii esențiali pentru obți­nerea unor rezultate favorabile. Cancerul poate fi transformat, totuși, într-o boală cronică, așa cum o dovedesc miile de bolnavi care supraviețu­iesc acestei afecțiuni.


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Tata are dureri mari cauzate de gută"
(Răspuns pentru CORINA - jud. Bistrița, F. AS nr. 1302)


Guta este o afecțiune cu cauză metabolică, de­ter­minată de creșterea acidului uric în sânge. Acești urați cresc în primul rând din cauze exogene (ali­mentație). Alimentele ce conțin urați în exces pot fi atât de natură ani­mală (organele și carnea de ani­mal tânăr, fructele de mare etc.), cât și de origine vegetală (spana­cul, urzica, sparanghelul, ciuper­cile), dar și alcoolul (în special berea). O altă cau­ză care duce la creșterea acidului uric în sânge o constituie bolile care acidifică sângele, precum diabetul zaharat, hiper-paratiroidismul, sau boli precum psoriazis, policite­mia vera, boli oncologice. Evoluția se pro­du­ce în mai multe etape, iar manifes­tările clinice apar de obicei în etapele a doua și a treia. Când depunerile au loc la nivelul articulațiilor, având afinitate la cartilaj, se formează tofii gutoși, niște forma­țiuni extrem de dureroase. Depunerile renale, la rândul lor, sunt cele mai periculoase, deoarece pot deter­mina litiază urică și nefropatii.
Ce este de făcut? În primul rând, trebuie identi­ficată cauza. Dacă este vorba de o cauză exogenă, este bine de corectat dieta și de identificat dacă există și o altă patologie metabolică. Este absolut necesar să se introducă o dietă alcalină, pentru a menține nivelul de acid uric solubil în sânge. Un alt tratament ce ajută foarte mult este cel anti-inflamator. Pentru a nu fi nevoit să apelezi foarte des la AINS (anti-inflamatoare nesteroidiene), este bine să folosești antiinflama­toa­re naturale, precum: extract de salcie, boswellia, bromelia, AGNS, quer­citina, acid Alfa-lipoic, ca­techine și suc de coacăze negre. Unele dintre aceste remedii, împreună cu vitamina C, au rol și de scă­dere a hiper-uricemiei, pe lângă rolul antiinfla­ma­tor. Un alt obiectiv impor­tant este acela de a combate pa­tologia declanșatoa­re sau pe cea însoțitoare cum ar fi: pso­riazisul, diabetul zaharat, hepa­topatia sau boala on­cologică. Fiecare pacient este un caz aparte. De aceea, cele mai bune rezultate sunt obținute cu terapiile personalizate. Vă doresc multă sănătate!