Despre OȚET

Redactia
* Este bun oțetul?

Adică este făcut din vin ori este "fabricat"? Ca să cu­noaș­tem ade­vărul, pu­nem din oțetul "bănuit" câteva lin­­guri într-o far­fu­rie de lut smăl­țu­i­tă. Înmuiem în el câteva bucăți de hârtie al­bă sugativă. Punem far­­furia pe cup­­tor cald și-o lă­săm până se usu­că hâr­­tia. Dacă oțetul este făcut din falsuri, hârtia se va înnegri, altfel ea ră­­mâne albă.

* Oțet bine mirositor (cu aromă) se face dacă într-un vas smălțuit pe dină­untru se pun patru litri de vin, în care tur­năm câte un pumn de tarhon, de soc, o ramură de cimbru, două că­pă­țâni de usturoi, o ceapă, o lămâie us­cată, cui­șoare și câteva foi de cicoare. Vasul apoi îl as­tu­păm și-l punem să stea vre­me de do­uă luni la soare. După aceasta, la câ­teva zile, turnăm oțet dacă lichidul a scăzut. Înainte de a-l folosi, îl strecurăm.

* Cum se face oțet din miere. Do­ri­torii de a avea oțet bun de masă pot să-și facă oțet din miere, foarte ușor. Mai întâi se iau 2 linguri de miere și se dizolvă (se topesc) într-un litru de apă. Apa aceasta se așează în mai mul­te vase de diferite mărimi, aco­perite la gură cu pânză rară. Vasele sunt scoase vara la soare, iar iarna se pun lângă sobă. Ca oțetirea să se facă mai repede, băgați în vas o bucățică de pâine în­muiată în vin sau o bucățică de drojdie.

* Vreți să faceți oțet din fructe? Pu­teți să vi-l faceți din orice soi. Fructele le pisați bine, le puneți în­tr-un butoi și le opăriți cu apă în clo­cot. La 5 litri de fruc­te se pun 4 litri și un sfert de apă. Butoiul îl așezați într-un loc căldicel, până ce amestecul începe să fiarbă, lucru ce se întâmplă după 7-8 zile. După acest timp, zea­ma se stre­coa­ră printr-o pân­­ză de in, în alt butoi, adă­u­gându-se o ju­mătate de litru de drojdie de bere și o bucată de pâine nea­gră, iar vasul bine aco­pe­rit este legat cu o pân­ză de lână și apoi este pus într-un loc cald, unde nu este atins vreme de 4 săp­tămâni. Du­pă tre­cerea acestui tim­p, aveți un oțet mai bun ca cel din comerț.