RODICA CULCER despre... "El lider maximo" se teme de critici

Redactia
- Cum a ieșit "Daddy Dragnea" după marele con­gres PSD: mai tare sau mai slab pe poziții?

- La prima vedere a ieșit întărit, de vreme ce a re­ușit să-și impună echipa de conducere (cu posibila ex­cepție a lui Adrian Țuțuianu), să-și marginalizeze criticii și să înă­bușe orice dezbatere în PSD, reducând partidul la o ma­să amorfă și supusă, care răspunde ex­clusiv la sti­mulul reprezentat de accesul la banii pu­blici. Dacă a fi liderul unui astfel de partid poate fi con­siderat un suc­ces, atunci Liviu Dragnea se poate con­sidera victorios. Curios este însă faptul că nu a ce­rut, totuși, un vot de încredere la congres, deși îl anun­țase. Să se fi temut că astfel le-ar fi oferit criticilor săi un cadru de dezbatere? Nu este exclus, de vreme ce candidaților pentru func­țiile de vicepreședinți care nu aveau binecuvântarea sa, nici nu li s-a permis să ia cuvântul. Astfel de măsuri ex­­treme sugerează că el li­der maximo, ca și Stalin, Mao, Hitler și Ceaușescu la vremea lor, se teme de critici. Este, de altfel, o atitu­di­ne tipică pentru PSD și aliații săi, care în ultimii aproape 30 de ani, au fost prin­cipalii dușmani ai pre­sei neînregimentate, ai societății civile și ai intelec­tua­lilor angajați civic. Acum, dizi­denții din partid, nemulțumiți că au fost marginalizați, se manifestă pe Facebook, clamând libertăți civice pe care ei înșiși le-au refuzat altădată criticilor PSD. Mă­su­rile extreme de cenzură aplicate la congres de Liviu Dragnea de­mons­trează însă că și el, ca orice dictator, se teme de di­zidență, chiar dacă s-a asigurat de o echipă de con­du­cere submediocră și fide­lă, în frunte cu agramata Dăn­cilă. Să sperăm că nu ajunge la paranoia. Să lăr­gim însă cadrul pentru a evalua mai bine forța lide­ru­lui PSD. Vom afla că el stăpânește un partid care se pră­bușește în sondaje, fiind de­pășit de un PNL me­dio­cru și lipsit de idei, dar be­neficiar al dezastrului gu­­vernărilor patronate de Liviu Dragnea. Dintr-odată parcă victoria lui Daddy nu mai este chiar atât de spec­­taculoasă. Și apoi, să nu uităm istoria recentă: înainte de Revoluția din decembrie 1989, și Ceau­șes­cu a avut parte de un congres triumfal.

- După achitarea în Justiție, Ludovic Orban pare să prindă puteri: vizează postul de prim-mi­nistru și îl susține pe Klaus Iohannis la Președinție. Sondajele arată și ele că PNL este în creștere. Să ne așteptăm la o revigorare a Opoziției?

- Cum arătam mai sus, creșterea în sondaje a PNL se datorează aproape exclusiv dezastrului guvernării PSD-ALDE. Totodată, nu știu cum poate revigora Opo­ziția un personaj politic epuizat, ca Ludovic Orban, lipsit de viziune și de idei, reticent față orice deschidere către societate și preocupat doar să-și mul­țumească propriul aparat de partid, care numără des­tule personaje controversate. Fără îndoială, Ludovic Orban este ori­când preferabil dezastruoasei Viorica Dăncilă, dar elec­toratul anti-PSD își dorește astăzi ceva mai mult decât Ludovic Orban, care nu a realizat nimic me­morabil în funcțiile publice pe care le-a ocupat, inclusiv în cea de mi­nistru al transporturilor. Dacă Dacian Cio­loș ar fi mai hotărât și mai îndrăzneț, l-ar depăși oricând la capitolul "realizări". De altfel, problema PNL este că, pentru a oferi o alternativă reală la PSD, ar trebui să rea­­­lizeze o alianță cu USR și cu România 100. Or, li­be­ralii nu sunt aliați comozi și loiali, tinzând să do­mine fără menajamente orice com­binație de partide. Anun­țul - prematur - al susți­nerii tandemului Iohannis-Or­ban poate fi citit și ca un avertisment pentru poten­ția­lii aliați, chemați să accepte că premierul va trebui să apar­țină PNL, ceea ce ar putea să nu convină USR și Plat­for­mei România 100. De fapt, putem chiar specu­la că PNL nu-și dorește, de fapt, o alianță elec­torală, ci speră să realizeze o coa­liție de guvernare după alegeri. Es­te un mod con­sa­crat, dar deja depășit, de a face po­litică. Iar PNL, cedând ambițiilor liderului său, refuză să vadă că opinia publică își dorește un suflu proaspăt, oameni noi, cu idei și curaj. Ca să nu încheiem pe un ton pe­si­mist, ne vom bucura, totuși, de căderea PSD în son­daje, semn al trezirii electoratului, sperând că, în ur­mătorii doi ani, întreaga Opoziție va reuși să răs­pun­dă la pro­vo­cările actualului moment istoric. Pentru că se poate.