Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Tratamente naturiste pentru hipotiroidie

Redactia


Hipotiroidia se manifestă atunci când, din diverse cauze, secre­ția de hormoni tiroi­dieni este deficitară. Există o hipo­ti­roidie primară, care apare de cele mai multe ori ca rezultat al tiroiditei Hashimoto (o boa­lă auto­imu­nă în care sistemul imunitar atacă glanda ti­roidă) și o hipotiroidie secundară, provocată de o insufi­cien­ță hipofizară sau hipotala­mică. Hi­po­tiroi­dia mai poate fi cauzată și de lipsa iodului din alimen­tație, dar această pro­ble­mă s-a rezolvat în mare par­te, odată cu apariția sării iodate.
În hipotiroidie, simptomul cel mai evident este gușa, dar există numeroase alte semne care ar tre­bui să vă determine să consultați un endocrinolog: fața pare în per­manență obosită, vocea este ră­gu­șită, vorbirea - len­tă, apare into­leranța la frig, părul este rar, aspru și uscat, iar pielea este scuamoasă, uscată, îngroșată și îngălbenită. Bolnavii hipoti­roidieni mai au limba mărită, pulsul mic, greutate în respirație și adesea sunt constipați. Amorțelile la nivelul mâinilor și picioarelor sunt frecvente. În plus, apar semne de deteriorare intelectuală, cu o modificare progresivă a personalității, și chiar de­presia.
Ca și în cazul hipertiroidiei, diagnos­ticul corect al hipotiroidiei îl stabilește nu­mai medicul endo­crinolog, pe baza unor investigații și analize de labora­tor.
Tratamentul alopat presupune fo­lo­­sirea zilnică de hormoni tiroi­dieni de sinteză, pentru a supli­men­ta defi­citul de hor­moni, dar nu trebuie ne­glijat nici tra­tamentul com­ple­men­tar cu plante medi­cinale.

Modul de preparare a remediilor

Pulberea
Se obține din tescovină, teci de fasole, mestea­căn sau rozmarin.
Mod de preparare: Planta bine uscată se ma­cină foarte fin, într-o râș­niță de măcinat cafeaua. Înainte de măcinare, se­min­țele, scoarțele și rădă­ci­nile se pot prăji la foc mic în cuptorul aragazului sau la 160 de grade în cup­torul elec­tric, timp de 20 de minute. Pulberea se admi­nis­trează amestecată cu suc, com­pot sau lapte fer­men­tat.

Infuzia
Se folosesc frunzele de nuc, de mesteacăn, roz­marin, florile de porumbar și frunzele de urzică.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărun­țită groscior se lasă la infuzat timp de 30 de minute, cu 250 ml de apă fiartă, după care se fil­trea­ză. Se în­dulcește după gust, cu zahăr sau miere.

Decoctul
Se obține din măceșe sau teci de fasole.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.

Tinctura
Se obține din aproape toate plantele medicinale.
Mod de preparare: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Notă: pentru tinctura de tescovină se folosește alcool de 96 de grade, deoarece resveratrolul, antocia­nii și acizii grasi nesaturați din tescovină nu sunt solubili în concentrații mai mici de alcool.

Vinul
Se face din mai toate plantele uscate, mai puțin din nuc.
Mod de preparare: 2 linguri cu vârf de plantă uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se par­tea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.

Tratamente

* Frunzele de nuc (Folium juglandis)
Dacă hipotiroidia este cauzată de lipsa cronică de iod, se folosesc preparatele din frunze de nuc, bogate în complecși iodați.
* Infuzie: se beau câte 2 cești pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
Nota farmacistului: infu­zia și tinctura de nuc se reco­mandă și în ateroscle­ro­ză, boli hepatice, metabolice și de nu­triție, boli ale apara­tului cardiovascular și ale sângelui.
Extern, fiertura de nuc se folosește în bolile pie­lii și ale mucoaselor.

* Tecile de fasole (Fructus phaseoli sine semine)
Tirozina, un aminoacid care se găsește în tecile de fasole, este precursorul hormonilor tiroidieni. De aceea se recomandă ca, pe lângă terapia hormonală, să se folosească și preparatele din teci de fasole.
* Pulbere: se ia câte un vârf de lin­guriță, de 2 ori pe zi, în puțină miere, suc natural sau lapte fer­men­tat.
* Decoct: se beau câte 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, ameste­cate într-o cană de ceai divers.
* Vin: se administrează 30 ml (două linguri) pe zi, după masă.
Dacă hipotiroidia este cauzată de lipsa iodului și de o sinteză deficitară a hor­monilor tiroidieni, se recomandă folosirea unei tera­pii combinate din frunze de nuc și teci de fasole.
Nota farmacisului: preparatele din teci de fasole se pot folosi și în diabet, detoxificator și pro­tector hepatic, infertilitate masculină, bolile somnu­lui, gută.

* Măceșele (Fructus cynosbati)
Măceșele sunt printre cele mai bo­gate fructe în vitamina C, care influ­en­țează buna funcționare a glandei tiroide.
* Pulbere: Se macină pul­pa mă­ceșelor, fără se­mințe, us­cată bine. Se ia câte o jumătate de lin­gu­riță, de 3 ori pe zi, du­pă fiecare masă, ca atare sau ames­tecată cu miere sau suc na­tural.
* Decoct: se beau câte 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi.
Nota farmacistului: lista afecțiunilor care bene­ficiază de tratamen­tele din măceșe este foarte lun­gă - boli hematolo­gice, hepatice și biliare, boli ale aparatului car­dio-respirator, ale aparatului digestiv și ale aparatului urinar, afecțiuni alergice, boli virale, oncologice, neuro­logice, bolile vârst­nicului și afecțiuni oftalmo­lo­gice.
Farmacia Faltis are pe stoc tinctură de măceșe și vin de măceșe.

* Frunzele de mesteacăn (Folium betulae)
Din frunzele tinere de mes-teacăn se pot prepara ușor în casă pulbere, infuzie, tinctură și vin.
* Pulbere: se ia câte un vârf de lin­guriță, de 2 ori pe zi, în pu­țină miere, suc natural sau lapte fermentat.
* Infuzie: se beau câte 2 cești pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi.
Nota farmacistului: preparatele din frunze de mesteacăn au și efecte uricozurice, favorizând eli­mi­narea acidului uric, foarte crescut în gută.

* Frunzele de rozmarin (Folium rosmarini)
Preparatele din frunze de rozmarin sunt indicate în hipotiroidia care se manifestă printr-o lentoare a gândirii și epuizare intelectuală.
* Pulbere: se ia câte un vârf de lin­guriță, de 2 ori pe zi, în puțină miere, suc natural sau lapte fermentat.
* Infuzie: se beau câte 2 cești pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează 15-30 ml (una-două linguri) pe zi.
Nota farmacistului: preparatele din rozmarin se mai pot utiliza și în bolile stomacului, abdomenului și bilei, ale sistemului nervos central, ale aparatului respirator.

* Florile de porumbar (Flores prunus spinosa)
* Infuzie: se beau câte 2 cești pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se admi­nis­trea­ză 15-30 ml (una-două linguri) pe zi.
Nota farmacistului: prepa­ra­­tele din flori de po­rumbar sunt in­dicate și în hipertensiunea arte­rială, ca diuretic-depurativ și laxativ slab.

* Tescovina (Cortex et semen vitis vinifera)
* Pulbere: după ce este uscată, prăjită și măci­nată, se iau câte 2 lingurițe pe zi, în suc, com­pot sau lapte fermentat (lapte bătut, iaurt, kefir, sana).
* Semințe uscate, prăjite și măcinate - se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
Nota farmacistului: pre­paratele din tescovină sunt remedii eficiente și în bolile inimii, ale vaselor de sânge, bolile sistemului ner­vos central, bolile neuro­lo­gice, bolile metabolice (sca­de glucoza din sânge și ni­velul colesterolului rău), în afec­țiunile ficatului. Extrac­tele moi din tescovină se fo­losesc în ultimul timp și pen­tru întreținerea tenului (creme și pudre pentru peeling cosmetic). Pentru alte detalii despre tes­covină accesați site-ul farmaciei.
Farmacia Faltis are pe stoc pulberea ca atare, capsu­le gelatinoase cu semințe de struguri și tinc­tură.

* Iarba de urzică vie (Herba urticae)
Primăvara se pot face cure de urzică, proaspăt recoltată, sub formă de preparate culinare (supe, piureuri), iar în restul anului se pot folosi preparate farmaceutice obținute din frunze uscate.
* Infuzie: se beau câte 2 cești pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate într-o cană de ceai divers.
* Vin: se administrează 30 ml (două linguri) pe zi, după masă.
Nota farmacistului: pre­pa­ra­tele de urzică se folo­sesc și ca depu­rativ, la­xativ, remine­rali­zant al oaselor, în tratarea hi­pertensiunii arteriale, a he­mo­roi­zilor, hemo­ra­giilor interne, anemiei, adeno­mului de prostată și parodontozei.

* Seleniul organic
Seleniul participă la sinteza hormonilor tiroi­dieni în organism. De aceea, un tratament naturist eficient pentru hipotiroidie se completează cu o alimentație bogată în seleniu organic. Îl găsim în: pește, carne de pasăre, pâine de grâu integral, de secară, drojdie de bere (se ia cu miere), ceapă, usturoi, morcovi, ciuperci, semințe de floarea-soa­relui și de dovleac (consumate ca atare).
Nota farmacistului: rezultatul unui tratament na­turist în hipotiroidism se poate observa și se poate menține dacă aceste tratamente sunt folosite timp îndelungat, fără prea mari întreruperi.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.