LARA FABIAN - "Mai am multe povești de spus"

Dana Ene
"Cu cât se învechește, vinul este mai bun", spune un proverb românesc.

Une­­ori, el li se potri­vește și cântăreților. Pe măsură ce îmbătrânesc, muzica li se limpezește și ajunge la esențe tari. Este și cazul belgiencei Lara Fabian, o "rezistentă" în meseria pe care o face, și care con­vinge, încă, din moment ce umple sălile de concert. La București - Sala Mare a Palatului, și la Cluj, Sala Polivalentă. Concertele pe care le susține în Ro­­mânia fac parte din turneul de promovare al nou­lui ei album "Camouflage". Lansat anul trecut, în octombrie, textele melo­diilor sunt în limba engleză, deși Lara, prin ori­ginea ei belgiană, vor­bește fran­ceza. "Am decis să fac al­bumul în en­gle­ză, influențată fiind de colabo­ra­torii mei, sue­dezul Moh Denebi și ame­ricana Sharon Vaughn. Entuzias­mul lor a fost de-a dreptul contagios și am simțit că e mo­mentul să «schimb limba». Am înre­gistrat me­lo­diile la Bru­xelles, dar și la Stock­holm și, nu în ultimul rând, la Los Angeles. Sunt sigură, însă, că și fanii mei din țările francofone îl vor aprecia așa cum se cuvine. Sunt con­vinsă că nu con­tea­ză prea mult limba în care cânți. Versu­rile creează o punte între tine și ascultă­tor, însă muzica în sine este cea care pri­mează și transmite emo­țiile și senti­men­tele. Știu asta din proprie experiență, căci am cântat până acum în franceză, ita­liană, engleză, ger­ma­nă, portugheză, rusă, turcă și ebraică", afirma ea într-un interviu. De fapt, atu-ul Larei nu este limba în care cântă, ci vocea ei clară și foarte fru­moasă, cu care a cucerit lu­mea întreagă. Până azi, a cucerit zeci de premii, atât în Europa, cât și în Canada, și a urcat în fruntea topurilor din SUA și America Latină. Și n-are de gând să renunțe prea repede la cântat: "Scriu, com­pun și cânt muzică de mai bine de treizeci de ani și nu am nicio intenție să mă opresc aici. Muzica face parte din mine. «Camouflage» este primul meu disc electro-pop, venise momentul să experimentez ceva nou. Vor urma și alte discuri după acesta, căci mai am multe povești de spus și multe cântece de scris. Voi scrie și voi cânta atâta timp cât se vor găsi oameni care să-mi asculte muzica", se confesa ea recent.
La 48 de ani, solista belgiană poa­te declara că este cu adevărat împlinită. A reușit să se im­pună pe competi­ti­va piața muzicală internațională și să ră­mână în topuri chiar și după teri­bilul accident pe­trecut în 2013, când în timpul unei emi­siuni TV, o greșeală a tehnicianului de sunet a făcut să ră­mână aproape sur­dă. Chiar dacă a pă­rut a fi un an cu ghinion, 2013 nu i-a adus însă numai su­părări, căci tot atunci, Lara a lan­sat albumul "Le Se­cret", ce a obținut două dis­curi de aur - unul în Belgia și celălalt în Franța, și s-a căsătorit cu ma­gicianul italian Ga­briele Di Gior­gio, care pare să-i fi adus fericirea mult-aștepta­tă. Până a­tunci, Lara n-a prea avut noroc în amor, s-a ales însă cu un copil, o fetiță mi­nu­nată, pe nume Lou. În vârstă de 10 ani, Lou este mândria ar­tistei: "E lumina ochi­lor mei. E cam băie­țoasă, dar și eu eram la fel la vârsta ei. Este extrem de haioasă, pusă mereu pe năz­bâtii. Cred că o să ajungă să fie un om tare frumos", spunea artista într-un interviu.

Biografie - pe scurt

* Lara Sophie Katy Crokaert s-a născut pe 9 ianuarie 1970, în Etterbeek, Belgia, și este fiica unei italience și-a unui belgian.
* Primii ani din viață și i-a petrecut în Catania, Sicilia, iar italiana a fost prima limbă pe care a vorbit-o.
* Era de-o șchioapă atunci când a decis ce drum avea să urmeze în viață: "Aveam 5 ani și eram cu tata în mașină, când din senin i-am spus: «Știi, eu sunt cântăreață». Și am început să interpretez o melodie a lui Ève Brenner, pe care o auzisem la radio. A fost surprins, însă m-a încurajat. El știa să cânte la chita­ră și mă acompania adesea", povestea Lara într-un interviu.
* S-a apucat să studieze serios muzica de la 8 ani, iar primele premii și primii ei bani din muzică i-a câștigat pe când era adolescentă. "Îmi doream un pulover și m-am dus la tata să-i cer bani. Și-a luat din cui chitara, apoi m-a luat de mână și am mers împreună să cântăm pe străzile înțesate cu restau­rante din Bruxelles. Voia să mă învețe valoarea ba­nu­lui. Când a văzut că am strâns suma necesară, ne-am oprit și am plecat acasă".
* A debutat pe scenă ca muzician profesionist în 1986, la 16 ani, cu melodia "L'Aziza est en pleurs".
* La cea de-a 33-a ediție a Eurovision-ului, din 1988, Lara Fabian a reprezentat Luxemburgul și s-a clasat pe locul 4. Câștigătoarea din acel an a fost canadiana Céline Dion, care a reprezentat în concurs Elveția.
* Și-a luat numele de scenă Lara Fabian, inspi­rată fiind de numele unchiului ei matern, Fabiano.
* În 1991, a lansat primul disc, intitulat chiar "Lara Fabian".
* De ani buni, Lara are dublă cetățenie, bel­gia­no-canadiană.

(Dacă vă numărați printre fanii Larei, o puteți asculta în concert joi, 29 martie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, sau sâmbătă, 31 martie, la Sala Palatului din București. Biletele pentru ambele eve­nimente se găsesc în rețeaua Eventim și în prețul lor este inclus noul album cadou.)