Ajutoare de primăvară: Ginsengul, Lăptișorul de matcă și Spirulina

Andrei Cheran
Slăbiți de lunile neprietenoase ale unei ierni cenușii, cu prea puțină zăpadă, avem cu toții nevoie să ne regăsim energia vitală, mai ales că primăvara, înainte să vină cu adevărat, se transformă iarăși în iarnă.

Și pentru că primele legume și verzituri sunt încă departe, iar vitaminele transformate în pilule nu prea dau randament, specialiștii ne îndeamnă să ne punem nădejdea în câteva energizante care ne ajută să ne regăsim rapid forma maximă. Uti­lizate de milenii în medicina orientală (gin­sengul), in­cluse printre "medicamentele" stupu­lui (lăpti­șorul de matcă) sau descoperite ceva mai recent (spirulina), întăritoarele pe care vi le vom pre­zenta sunt adevărați "specialiști" naturali în ener­gizare.


Ginsengul chinezesc

O rădăcină de formă ciudată, originară din China, culti­va­tă în Coreea, în Canada și în re­giu­nile extrem-orientale ale Ru­siei, gin­sen­gul (Panax Ginseng) este un stâlp al farmaciei chi­ne­zești. Fo­­losirea sa ca tonic general este stabi­lită clinic de către Organizația Mon­­dială a Să­nătății, pentru a îmbu­nătăți capaci­ta­tea fizică și intelectuală, în caz de obo­sea­lă, de epuizare, de tulbu­rări de con­cen­­trare și în timpul perioadelor de con­va­les­cen­ță. A­ceste efecte se explică prin pre­zența gin­se­nozidelor și a sapo­ni­ne­lor tri­ter­pe­nice, afla­te în cantitate mai mare în gin­sen­gul chine­zesc. Rădăcina ginsengului co­reean con­ține, mai degrabă, substanțe adap­to­ge­ne, care spo­­resc rezis­ten­ța or­ga­­nis­mu­lui la stres. În fito­te­ra­pie sunt utili­zate rădă­cini­le în vârstă de 4-7 ani, care păs­­trea­ză principiile active.

Opinia naturopatului
Ginsengul este o plantă plină de energie, foarte revitalizantă. Li se recomandă sportivilor de performanță, care au nevoie să se recupereze rapid, în caz de oboseală intensă sau de stres. În comparație cu ceaiul maté sau gua­rana, ginsengul protejează rinichii și nu conține cofeină, fiind, astfel, sti­mu­lantul perfect. În medicina chi­ne­zeas­că, se crede că el poartă o energie acut masculină (yang) fiind utilizat mai ales la bărbați, dar și la femei, după menopauză. Ginsengul chinezesc nu trebuie confundat cu ginsengul sibe­rian sau coreean, recomandate mai ales în cazul stresului.

Mod de administrare
Adeseori, ginsengul se comercia­li­zează diluat în miere, ceea ce permite o dozare moderată, dar eficientă. Pen­tru o acțiune mai intensă, alegeți ex­tra­ctul pur concentrat (pulbere), luat în doze de 500 de miligrame pe zi. Pen­­tru combaterea stresului, cel mai bun este ginsengul din Coreea, ce trebuie luat de dimineață, din cauza energiei sale foarte puternice. Dacă este cum­părat la borcan, se va pune un vârf de cuțit de pulbere la o cană de ceai.

Precauții
Ginsengul nu le este recomandat femeilor însărcinate sau care alăp­tează, și nici copiilor sub 18 ani. El trebuie evitat și de persoanele care suferă de hipertensiune arterială, și de femeile ce prezintă antecedente de cancer hormonodependent, cum ar fi cel la sân. Înainte de a-l lua, cel mai bine este să consultați un medic.


Lăptișorul de matcă

Ușor gelatinos, albicios la culoare, lăptișorul de matcă este secretat de glandele cefalice ale albinelor lu­crătoare și îi este destinat mătcii (regina stupului), care se hrănește în exclusivitate cu el. Pentru om, lăptișorul de matcă este un formidabil dopant al vitalității, bogat în proteine, aminoacizi și vitamine, oligoelemente și antioxidanți. Foarte multe experimente i-au dovedit calitățile, mai ales la persoanele în vârstă, având efecte tonice dar și ușor euforizante.

Opinia naturopatului
Spre deosebire de ginseng (yang), energia sa este mai degrabă "yin", feminină. Lăptișorul de matcă acționează asupra formei fizice, dar este și un foarte bun reglator al stării su­fle­tești, ameliorând echilibrul ner­vos. Este ideal pentru a depăși stările de oboseală, căderile de moral, pe­rioadele dificile, momentele de stres.

Mod de administrare
Se ține o cură de una sau două luni, administrându-se în­tre mini­mum 500 de mg și 1 gram pe zi. Tre­buie consumat proaspăt, și nu congelat, pentru a-și păstra calitățile și potențialul reenergizant. Evitați gelulele. Asociat cu miere, fermentează, ceea ce îi scade din virtuți. Vă recomandăm lăp­tișorul de matcă românesc, de o calitate exce­lentă. Se ia dimineață, pe stomacul gol, pentru a fi "prima informație energetică a zilei". Trebuie ținut sub limbă și lăsat să se topească încet.

Precauții
Este un produs bun pentru toată lumea, dar care se ia proaspăt. Trebuie păstrat în frigider și consumat repede. De aceea este mai bine să cumpărați borcănașe mai mici, suficiente pentru o cură, sau lăpti­șorul de matcă la fiole, produs de Apimondia.


Spirulina

Arthrospira platensis (spirulina) este o micro­algă de apă dulce și caldă (în jur de 37 de grade), spiralată și puternic mineralizată, care se dez­voltă de preferință în lacurile situate în apropie­rea vulcanilor. Ca urmare a cererii pe piața supli­men­­telor alimentare, în prezent este cultivată și în ferme specializate. Foarte bogată în proteine (60-70% din greutatea sa) când este de bună ca­li­tate, conține nume­roși acizi aminați esen­țiali. Bogată în fier, în cloro­filă și în pigmenți carotenoizi (be­taca­roten), ea conține și vita­mine din grupa B. Este reco­mandată pen­tru refacerea rapidă a rezervelor de mi­ne­rale, în caz de obo­seală. La sportivii de perfor­man­ță, se folo­sește pentru recu­pe­rare, dar și pentru a ame­liora perfor­manța și rezistența la efort. Prețuirea ei este așa de mare, încât NASA și Agențiile spațiale europene vor să facă din ea un aliment de bază pentru misiunile spațiale de durată lungă.

Opinia naturopatului
Spirulina a devenit un clasic al vitalității și al re­mi­neralizării. Este ușor de găsit și de folosit. În plus, este o algă de apă dulce. Spre deosebire de algele ma­rine, ea nu conține iod și nu pune probleme tiroi­dei.

Mod de administrare
Spirulina se găsește sub formă de comprimate și pulbere. Comprimatele sunt mai practice, pentru că gustul de algă (când este consumată sub formă de pulbere) nu este apreciat chiar de toată lumea. Doza minimă este de 1 gram pe zi. Ea poate fi consumată și în cantitate mai mare. Unii sportivi iau până la 20 de grame pe zi. Important este ca dozele să fie ad­mi­nistrare în mod progresiv. În fond, este vorba des­pre un purificator intestinal și hepatic ce poate provoca dureri de cap sau balonări, dacă este luat în exces. Se începe, deci, cu 1 gram pe zi, timp de 3-4 zile, apoi 2 grame, apoi 3, apoi câte 4. În caz de oboseală pu­ternică, doza recomandată este de 3-6 grame pe zi.

Precauții
Nu există contraindicații, dar trebuie cerut sfatul medicului în caz de sarcină, alăptare sau insuficiență renală. Și, mai ales, trebuie respectată sporirea pro­gresivă a dozei.