Casa Gheorghe Manu

Dumitru Badita
Pe Calea Victoriei, la nr. 192, pe partea stângă cum vii dinspre intersecția cu stra­da Gheorghe Manu, se află o casă ve­che, retrasă doi metri de la aliniamentul gardului me­talic și ascunsă de un molid înalt și o tufă de tuia.

Destul cât să treci mai departe pe trotuar și să nu observi mai nimic, dacă nu te oprești locului, să îți arunci o privire pe o placă din marmură care oferă câteva informații edificatoare: "În această casă a locuit Generalul Gheorghe Manu (1833-1911) creatorul artileriei moderne românești, erou al Răz­boiului de Independență, fost pri­mar al Bucu­reștiului, ministru de război, prim-mi­nis­tru și Președinte al Camerei Deputaților". Un pic mai jos, pe o tăbliță metalică, stă scris că imo­bilul a fost ridicat de marele logofăt Alecu Flo­res­cu, în 1843, iar în 1868 a ajuns în posesia ge­ne­ralului Gheorghe Manu, fiind o clădire reprezen­tativă pentru tipul caselor boierești din Bucureștii mijlocului secolului al 19-lea.

Genealogie meridională

Văd o fereastră întredeschisă, pentru aerisire. Poarta din fier forjat, grea, nu e încuiată, dar nu în­drăznesc să o împing. Mai fac câțiva pași pe trotuar și intru pe o alee veche, pavată cu piatră cubică și întinsă în spatele unor blocuri vechi și înalte. În stânga, aleea e mărginită de un gard din beton, nu atât de înalt încât să nu pot fotografia, printre ar­borii bătrâni, fațada clădirii. Re­marc cele două coloane în stil co­rintic, de la intrarea principală. Deasupra, pe friză, descopăr, la capătul unor lujeri cu flori, două le­bede situate față în față, cu ciocu­rile apropiate de ceea ce îmi pare a fi o floare de nufăr. M-aș fi așteptat să văd reprezentate mai degrabă spade și armuri, stea­guri și tunuri, fiindcă Gheorghe Manu a fost un războinic, primul român decorat cu "Virtutea mi­li­tară" (1877), ordin în­ființat de Ca­rol I. Era în floarea vârstei când a primit această dis­tincție, fiind năs­cut în 1833, în 26 iulie. Părinți i-au fost Iancu Manu, care a ocupat func­ția de mare Vor­nic și, în 1858, de caimacam al Va­lahiei, și Ana Ghica, membră a uneia dintre fa­miliile princiare românești. Genea­logia familiei Manu e fascinantă, dacă or fi adevărate datele pre­zentate de Octav-George Lecca, în "Familiile boierești române". Din paginile acestei cărți am aflat că originea ei ar fi ita­liană, mai exact din Sicilia, unde "Manii erau seniori de Coddia, Lazzarino, Cogonaro etc. și aveau demnitatea Vicariatului general din Val de Mazzara. Șef al familiei ar fi fost un anume Conrad Manno, condotier al regelui Carol I d'Anjou. Unii descendenți ar fi emigrat în Peloponez, apoi la Constantinopol, unde trăia, pe la jumătatea seco­lului al XVII-lea, un anume Mihailo Mano. Nepoții lui ar fi ajuns în Valahia și Moldova, unde au înte­meiat familii puternice, ai căror urmași s-au afirmat în viața publică. Desigur, e captivantă genealogia din cartea lui Lecca, dar trebuie precizat că numele Manu e foarte răspândit printre românii din Bal­cani. Cu diferite derivații îl întâlnim și la nordul Du­nării: Mănescu, Manea, Mănel, Mănică, etc. Rădăcinile familiei s-ar putea regăsi mai degrabă în așezările mai răsărite ale aromânilor din Pind, unii dintre ei ajunși în Principate, via Constanti­no­pol, decât neapărat în Sicilia. Cert este că Gheorghe Manu s-a născut în Valahia, iar prin faptele sale de arme și prin activitatea politică și publică a ajuns să facă parte din istoria României, deși publicul larg nu-l cunoaște, fiindcă manualele noastre de istorie nu-l pomenesc.

Leul de la Vidin

Deși a fost în cea de-a doua parte a vieții mai degrabă om politic, Gheorghe Manu s-a afirmat, în primul rând, ca om de arme. La 14 ani s-a înscris la Școala de cadeți din Potsdam, iar după absolvire a urmat, între 1850-1853, Școala militară din Ber­lin și, între 1854-1856, Școala specială de artilerie, din același oraș. A mai urmat și un stagiu de doi ani la Regimentul de Artilerie al gărzii regale prusiene. Întors în țară, a urcat treptele ierahiei militare, de la căpitan de artilerie, în 1858, până la general de divizie, în 1906. În baza competențelor căpătate la șco­lile militare prusace, în țară, Manu s-a implicat în dezvoltarea artileriei, înființând mai multe re­gimente și dotând artileria cu tunuri moderne. Între 1866-1869, a fost comandantul primului regiment de artilerie din România. Între octombrie 1874 și aprilie 1877, Gheorghe Manu a fost primar al Bucu­­reștiului, dar intrarea României în război îm­potriva Imperiului Otoman, pentru dobândirea in­de­pendenței de stat, a retrezit în el spiritul răz­boi­nic. Manu a renunțat la funcția de primar și s-a dus pe front, având sub comandă Divizia a IV-a In­fan­terie. Inițial, a apărat orașele românești de la Dunăre: Oltenița, Corabia, Bechet, Is­laz și Turnu Măgu­re­le, apoi a trecut cu trupele sale pe malul drept al fluviului, ajun­gând comandant al artileriei Armatei de Ope­rații. A contribuit decisiv la cucerirea Plevnei și a Vi­dinului. După război, a fost numit inspector ge­ne­ral pentru artilerie și a deținut apoi portofoliul Mi­nisterului de Război (1888 -1889 și 1904-1906). A fost și prim ministru, din partea Partidului Con­ser­­vator, dar și președinte al Adunării Naționale, în­tre 1892-1895, timp în care au fost adoptate câ­teva legi fundamentale pentru progresul României.

O casă de 175 de ani

Proprietar al casei din Calea Victoriei a ajuns în 1868, după ce a cumpărat-o de la Dimitri Ioanidi, care o cumpărase, mai înainte, de la Alecu Flo­res­cu, primul proprietar. În 1868, Manu era colonel. I-a oferit lui Ioanidi suma de 8000 de galbeni, după cum dezvăluie Narcis Dorin Ion, în volumul "Bucu­rești. În căutarea Micului Paris". Aici va trăi ani frumoși, alături de soția lui, Alexandrina, născută Cantacuzino. O regăsim în 1894, când so­țul ei era președinte al Adunării Naționale, activând ca membră a Societății "Furnica", pentru "încura­jarea și dezvoltarea industriei casnice". În saloa­nele casei lor, au organizat numeroase evenimente mondene și serate, invitând rude și cunoștințe din pro­tipendada bucureșteană. Manu avea moșii în­tinse în Teleorman. Regele Carol I l-a apreciat pe general, datorită educației germane primite în anii de școală, de la Potsdam și Berlin, dar și datorită faptului că Manu a deținut gradul de locotenent în armata prusacă, fiind loial Casei regale a Ro­mâniei. A organizat și un bal în onoarea re­gelui Carol I și reginei Elisabeta. Generalul Ma­nu a murit în 16 mai 1911, la vârsta de 78 de ani. Regele a ve­nit la catafalc și a de­pus o coroană de flori cu inscripția "Vitea­zu­lui soldat și credincio­sului sfetnic, recunos­că­toare amintire". Ale­xandrina a murit în 1916. Ei au avut doi fii, pe Ion și pe Cons­tantin, acesta din urmă locuind în casa din Calea Victoriei, până la naționalizarea imo­bi­lului de către regi­mul comunist. După 1990, un urmaș emi­grat în anii '80 în Franța a revendicat clă­direa și multe alte proprietăți și a avut câș­tig de cau­ză.
Fotografiind peste gar­dul de beton, ob­serv un bărbat cu bas­că, așezat pe o bancă lipită de peretele casei. Îmi spune că nu e lo­cu­ită, iar el e paznic, angajat de o firmă. Îmi face semn să intru în curte. Împing poarta grea, meta­lică, și pășesc pe pavaj. Omul ac­ceptă discuția. "Înainte a avut aici birouri o firmă, dar a cedat casa după proces. Au venit mulți să o cumpere, dar au plecat așa cum au venit. Casa are încălzire centrală, e locuibilă, dar e nevoie de bani pentru reparare", spune bărbatul, potrivindu-și bas­ca. În spate, se întinde un teren imens, betonat ca o par­care. Vegetația a spart însă betonul și a cres­cut tri­um­fătoare. Într-o margine, zace un zid ru­inat. "Aco­lo a fost o grădiniță", arată paznicul cu mâna. În grădina din fața casei se înalță câțiva arbori falnici. Înainte să ies, mai privesc o dată lebedele care țin ciocurile întinse către floarea de nufăr des­chisă. E uimitor că flori și lebede se în­și­ruie pe fri­za casei unuia dintre cei mai importanți oa­meni din is­toria Armatei Române. Pare mai de­gra­bă casa unui savant. Fie ca dinții timpului să muș­te cât mai slab din pereții deja seculari, astfel încât Casa Manu să nu aibă soarta altor clădiri bucureștene.