Muzici de primăvară - PROCONSUL și BOSQUITO

Dana Ene
- Luna aprilie debutează cu soare și cu vești bune pentru iubitorii muzicii pop-rock românești. Proconsul și Bosquito au pregătit surprize mari pentru fanii lor. Păcălelile au fost amânate pe altă dată -

Proconsul - "Muzica noastră vă spune despre noi mai mult decât o vom putea face noi vreodată!"

De 19 ani, trupa Proconsul ne încântă cu melo­diile ei. Foștii câștigători ai "Cerbului de aur" din 2000 au rezistat trecerii timpului, menținându-se în topuri grație muzicii "de suflet" pe care o cântă. "Muzica noastră vă spune despre noi mai mult de­cât o vom putea face noi vreodată!", se confesau ei.
De la albumul de debut, "De la ruși" (1999), care i-a propulsat în fruntea topurilor românești, și până în momentul actual, Bodo (Bogdan Marin) - solistul vocal, Dragoș Dincă - chitară, Robert An­ghelescu - clape, Robert Ursache - bas și Valentin Petricenco - tobe, au mai lansat alte 9 discuri, zeci de single-uri, au avut colaborări de succes și con­certe memorabile.
Trupa bucureșteană a în­ceput anul 2018 în forță, și joi, pe 5 aprilie, își invită fa­nii la o lansare de album și un concert cu invitați speciali, la Hard Rock Café, în Capitală. Noul lor disc se numește "Best Of - Volumul 2" și a fost așteptat cu nerăbdare, căci au trecut cinci ani de la ultimul album - "No Matter What" (2013).
?n 2017, Proconsul a lan­sat un single "Ce dacă mă doare", realizat în co­laborare cu Adrian Des­pot, solistul trupei Vița de Vie, o melodie ce a avut un succes răsunător, adu­nând peste un milion de vizualizări pe Youtube. Încercând să repete experiența acelui succes, Pro­consul a postat săptămâna aceasta pe internet o melodie cu un videoclip nou-nouț - "Arunci cu umbră", pe care băieții l-au realizat împreună cu Francisca (Francisca Andreea Dulceanu) și Uddi (Dragoș Udilă). "?n sfârșit, s-a lansat! Un cântec ce are prezent și viitor!", scriau Proconsulii bucu­roși, pe pagina lor de facebook. Melodia dorește să tragă încă un semnal de alarmă, asupra unui flagel răspândit și la noi, ca și în întreaga lume -vio­lența în familie. Nu se știe dacă aceste noi melo­dii vor fi incluse în programul din 5 aprilie, însă din concert nu vor lipsi piesele lor binecu­nos­cute, pe care le-ați fredonat, de ne­numărate ori împreună cu ei: "Ce­rul", "De la ruși", "Lân­gă mine", "Nu mi-e bine fără tine", "Mi-ai luat ini­ma", "Un om mai bun" și multe al­tele. Alături de Proconsul, vor cânta și invitați spe­ciali, precum: Relu & The Zuralia, Edward Sanda, Francisca, Uddi și GEOR­GIANA.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 40 lei - fără loc și 60 lei - VIP, cu loc la masă, în fața scenei.)

Bosquito la majorat

Au trecut 18 ani de la lansarea primului disc Bos­quito, și cu ocazia acestui eveniment, trupa bra­șoveană vrea să revină așa cum se cuvine în lumina reflectoarelor. Fondată de Radu Almășan, la înce­pu­tul anilor 2000, Bosquito s-a impus pe piața ro­mâ­nească, abordând un stil inedit, ce com­bină elemente de pop-rock și muzică latino, cu ritmuri țigănești, balcanice și chiar elemente sim­fonice sau hard-rock.
Primele lor patru discuri, lansate rapid, unul du­pă altul: "Bosquito" (2000), "Sar Scântei" (2002), "Cocktail Molotov" (2003) și "Fărâme Din Soa­re" (2004) s-au bucurat de mare succes, iar multe dintre piesele lor au ajuns în fruntea topurilor ro­mânești precum și în listele cluburilor de dans.
?n 2006, doi dintre membrii formației de atunci, Radu Almășan și Andrei Cebotari, s-au lăsat seduși de mirajul american și au părăsit țara, în ideea că vor reuși să cucerească și Noul Continent. Succesul s-a lăsat însă greu așteptat. Chiar dacă cei doi au con­certat în SUA, au făcut-o mai degrabă "ca-ntr-o dulce vacanță", după cum afirmă chiar ei. Totuși, în perioada de străinătate, au lansat trei piese: "Tobo­gan" (2010), "Când îngerii pleacă" (2011) și "Întune­ric în culori" - ultima, în colaborare cu Ovidiu Lipan Țăndărică.
Au revenit în România în 2011, ca să cânte în deschi­derea concertului Shakirei și, impresionat de nume­roa­sele aplauze cu care a fost primit la reîntoarcere, Radu a decis să rămână acasă și să refacă trupa. ?n 2014, Bosquito a lansat discul "Babylon", iar acum - la patru ani distanță - se pregătește să înregistreze și să lanseze un nou album, căci Radu și-a găsit noi co­legi de nădejde în: Ciprian Pascal (voce, chitară acustică, chitară electrică, mandolină), Austin Jesse Mitchell (bas, sintetizator, clape) și Dorin Țapu (tobe, chitară acustică, chitară electrică, percuție).
Pentru că vor să-și definitiveze albumele viitoa­re în studio, concertele de anul acesta ale formației Bosquito nu vor fi foarte numeroase. Mai au pro­gra­mate șase apariții publice, astfel: pe 14 aprilie la Constanța (Club Phoenix); pe 19 aprilie la Bu­curești (Hard Rock Café); pe 20 aprilie la Rădăuți (Casa Luca); pe 21 aprilie la Iași (Underground); pe 25 mai la Dej (Braco Pub) și pe 26 mai la Gher­la (Hayak Pub).
?n Capitală, îi puteți asculta pe cei de la Bos­quito și pe 2 aprilie, la Sala Palatului, unde vor cânta în deschiderea concertului lui Goran Bre­govic, care vine să repete în România spectacolul "Cele trei scrisori din Sarajevo", care s-a bucurat de mare succes, în septembrie, 2017. Și atunci bă­ieții de la Bosquito au cântat în deschiderea con­cer­tului artistului bosniac, iar Goran a fost atât de în­cântat de performanța lor, încât i-a solicitat, acum, în mod special.
(Pentru concertul de la Hard Rock Café găsiți bilete în rețeaua iabilet. Au prețuri cuprinse între 54 lei - fără loc și 79 lei - VIP, cu loc la masă, în fața scenei.)