Farmacia din cămară

Rodica Demian
- Primul ajutor împotriva multor boli și dureri se află chiar în cămara dvs. Fructele, legumele, verdețurile de primăvară conțin substanțe active care vă pot reda sănătatea. Nu vă repeziți la medicamente înainte de a încerca să vă vindecați "natural" -

Aveți migrene, dureri articulare sau cram­­pe in­testinale? Nu vă repeziți la serta­rele cu me­di­camente! Hrana vie, pe care ne-o oferă natura, n-are numai savoare, ci și putere de-a vindeca. Asta nu înseamnă că medi­cul trebuie să fie exclus din pro­gram. În principiu, dacă după două zile de tra­ta­ment cu ali­mente sănătatea întâr­zie să apară, apelați la un medic. Aceeași recoman­dare este valabilă pentru copii, femeile însărcinate și bolnavii cronic, care au ne­voie de supra­vegherea unui specialist.

DURERI DE CAP

Presiune craniană - aveți senzația că vă strânge cineva cre­­ierul cu o men­ghină? Încercați să scăpați de du­rere cu ajutorul ali­mentelor iuți.
Ardeiul iute spo­reș­te producția de cal­man­te fa­bricate de pro­priul nostru organism. Pi­can­teriile vă irită? Apelați la fructe. Cercetătorii ameri­cani din domeniul nutriției afir­mă că o porție de 20 de cireșe pe zi înlătură fără urmă durerea.
Migrene: o soluție magică de în­lăturare a lor o repre­zintă ca­feaua nea­gră (prepa­rată din boabe bine prăjite), în ca­re se adaugă zeama unei ju­mă­tăți de lămâie (la o ceaș­că).

DURERI ALE ARTICULAȚIILOR ȘI MEMBRELOR

Dureri articulare: mâncați cât mai mult pește! Car­nea de pește conți­ne celebrii acizi grași Omega 3 (co­mer­cializați ca atare sub formă de medicament), ca­re au o acțiune cal­man­tă și dezinfla­matoare. Ală­turi, adăugați multe legume transformate în salate, cu lă­mâie și ulei de rapiță (are efect calmant). Acțiune an­ti­in­flamatoare puternică au și frunzele proaspete de var­ză, aplicate pe zonele dure­roase, după ce în prealabil au fost zdrobite.
Contracturi: vă doare cea­fa, după o zi petre­cută la bi­rou sau în fața calcula­to­rului? Aveți jun­ghiuri în spa­te, după o muncă fizică înde­lungată? Compresele cu mie­re vă sunt de mare ajutor. În­muiați un prosopel în apă fierbinte, stoar­ceți-l și un­geți-l cu un strat subțire de mie­re, apli­cați-l pe locul un­de vă doare și acoperiți-l cu un alt prosop, uscat. Lăsați compresa să acționeze o ju­mătate de oră - mierea ac­celerează circulația sân­gelui și conține acid salicilic, care ușurează dure­rile.
Crampe musculare: dacă vreți să preîntâm­pi­nați apa­riția febrei musculare sau dacă suferiți de câr­cei, con­sumați alimente cu un conținut bogat de mag­­neziu. Cam­pioane la acest capitol sunt bana­nele (se consumă 1-2 pe zi), fructele uscate, alu­nele, migdalele, nucile, cerea­lele complete (nede­cor­ticate), spanacul, sfecla roșie, varza și soia.

AFECȚIUNI DIGESTIVE

Dureri de stomac: se rezolvă relativ repede, cu ajuto­rul verzei și al cartofilor. Inclusiv tumorile cedează în fața sucului crud de varză și de cartofi (dar atenție, să fie legume curate, netratate chimic sau modificate ge­ne­tic). Salata de varză crudă și cartofii tăiați felii, fripți ușor pe un grătar sau pe o tigaie de fontă, au efect bazic, reducând sur­plu­sul de acid din stomac.
Constipație: se rezolvă spectaculos cu aju­torul pru­ne­lor uscate, al smochinelor și curma­lelor. Înmuiați-le de cu seară în apă rece și consumați a doua zi dimineața, pe stomacul gol, și seara, ca ultima masă de peste zi, atât fructele înmuiate, cât și lichidul (2 linguri de fructe se înmoaie cu un litru de apă). Consu­mul sporit de lichid - circa 2-3 litri de apă plată pe zi - e un leac redutabil împotriva consti­pa­ției.
Diaree: se recomandă consumul de mere rase (fără coajă) și afine, amestecate cu iaurt natural. Eficiente sunt și bananele (alegeți-le pe cele lungi și galbene), măs­linele, zeama de orez și ceaiul de salvie. Și în cazul acesta, nu uitați de 2-3 litri de apă pe zi.
Balonări: chimionul și anasonul sunt recu­noscute pen­tru eficiența lor. Beți-le sub for­mă de ceaiuri (1 lin­guriță la o cană de apă) sau adăugate în salate (mă­ci­nate în prealabil, ca să se digere mai ușor). Un leac-mi­nune: fiertura de cereale inte­grale (grâu, orz, orez, nedesfăcute de coaja care le înve­lește bobul). Se macină și se prepară ca mămă­liga, adău­gând puțină sare sau miere după gust. Este un substi­tut ideal pentru pâi­nea destul de du­bioasă din comerț și poate fi mân­cată ca adaos atât la alimente crude, cât și gă­tite. Veți uita că ați fost cândva balonați!

IRITAȚII ALE PIELII

Pielea grasă: cuvântul-minune se numește "biotină" și ea este con­ți­nută mai ales în drojdia de bere, soia, nuci, cereale complete. O adevărată bom­bă de biotină e găl­benușul de ou, care cere to­tuși precauție în folosire, fiindcă are belșug de colesterol. (O bu­cățică de drojdie proaspătă mân­cată pe stomacul gol, dimineața, e un remediu ideal.)
Pielea uscată: își modifică com­po­ziția dacă veți mân­ca predilect ali­mente care conțin albumi­nă: soia, pește, fructe și legume care conțin vita­mina C, suc sau esență diluată de păducel.
Pielea descuamată: o rezolvare vizibilă a si­tuației se înregistrează du­pă o cură de o săptă­mână de bere. Sea­ră de seară, se folosește o jumătate de litru de bere - jumă­tate ingerată, jumătate aplicată pe obraz prin tam­ponări repetate.
Riduri: dacă e să dăm crezare ulti­me­lor cerce­tări, fragii, caisele și căp­șu­nile le vin de hac riduri­lor nesu­fe­rite. Mân­cați-le cu poftă și aplicați-le sub formă de măști (fruc­te coapte, zdrobite) pe obraz.
Arsuri de soare: câteva foi de var­­ză murată aplicate peste arsuri potolesc durerea, vindecă rana și înnoiesc țesutul protector al pielii. Cu cât e varza mai rece, cu atât e acțiunea mai eficientă.

BOLI FEMEIEȘTI

Cistită: oamenii de știință americani au con­statat că merișorul (Vaccinium vitis idaea) este cel mai efi­cient remediu împotriva acestei afecțiuni. Conține mult tanin care combate colibacilii: cu 1/3 l de suc de merișor pe zi, aceștia pot fi eliminați. Foarte bun este și sparan­ghelul: are efect diuretic și stimulează rinichii.
Micoze: dacă vă confruntați frecvent cu acest gen de in­fecții, din frigiderul dvs. nu trebuie să lip­sească iaur­tul. Consumați iaurt în fiecare zi, plus mâncăruri pre­pa­rate cu ceapă și praz.
Dureri menstruale: acidul linolic gamma vindecă și alină durerile. Bogate în acid linolic sunt nucile și coa­căzele, care "merg" excelent cu iaurt sau cu lapte bătut.

TULBURĂRI CIRCULATORII

Hipotensiune: încercați cu vinul de rozmarin - tur­nați 3/4 l de vin alb peste 20 g de frunze proaspete de roz­marin, lăsați să se pă­trun­dă 5 zile și beți câte un pă­hărel de vin, de două ori pe zi (la masa de prânz și la cină).
Hipertensiune: important - renun­țați la sarea de bu­că­tărie! Mâncați mult pește: so­mon, macrou, sardele și he­ring proaspăt. În plus - mult usturoi: un cățel în­ghi­țit di­mi­neața, pe stomacul gol, cu­răță vasele de sân­ge și re­duce tensiunea arte­rială. Vă place bucătăria chi­ne­zeas­că? Ciupercile shiitake (mă­runte și negricioase) sta­bilizează, și ele, presiunea sângelui și excesul de co­les­terol.


Principiul semaforului: ROȘU, GALBEN, VERDE

Vă e greu să alcătuiți o dietă naturală co­res­pun­ză­toare? Ul­ti­mele cercetări din domeniul nu­tri­ției vă vin în aju­tor. Aveți grijă ca în fie­care zi să mân­cați alimente în trei culori: ro­șii (ardei, roșii, sfeclă, var­ză etc.), galbene (ar­dei, do­vleac, pere, mere, gu­tui etc.), verzi (salată, ardei, ceapă, usturoi, un­tișor, ște­vie etc.). Cele trei cu­lori sim­bo­lizează o mix­­tură ideală de vita­mine, substanțe mi­ne­rale și alți energizanți na­turali. A­ceas­tă combinație vă fe­rește de boli coro­na­riene și cancer. Efectul ei este ma­xim atunci când (cu ex­cepția fasolei) legu­mele și fructele sunt consumate în stare crudă (cele mai tari trebuie trecute, eventual, printr-o baie de aburi fier­binți).