Rodica Culcer despre... "Un paradis al penalilor"

Redactia
- Cum credeți că se va sfârși războiul Anglia-Ru­sia, provocat de otrăvirea spionului Serghei Skripal? Diplomați ruși sunt expulzați din statele occidentale pe bandă rulantă, dar există și state care se abțin...

- Evoluția conflictului dintre Anglia și Rusia, pro­vocat de utilizarea pe teritoriul britanic a unei substanțe toxice produse în laboratoarele militare rusești, cu în­căl­carea tuturor tratatelor internaționale în vigoare, de­pinde, în acest moment, de măsura în care Vladimir Pu­tin va dori - sau nu - escaladarea conflictului. Cu alte cu­vinte, dacă va continua agresiunile inacceptabile îm­potriva unor adversari ai regimului de la Kremlin, re­zidenți în Occident. Pentru Putin, care urmărește asiduu dezbinarea UE și a NATO, solidaritatea fără pre­cedent de care s-a bucurat Marea Britanie, în ciuda tensiunilor ge­nerate de Brexit, în relațiile UK-UE, este, potrivit analiștilor, o surpriză. Faptul că unele țări de impor­tan­ță strategică secundară s-au abținut de la expulzări are un impact redus, mai ales că și aceste țări au con­damnat atacul neuro-toxic. Totodată, încercarea lide­rului Par­tidului Laburist din Marea Britanie de a re­lativiza vina Kremlinului a fost condamnată ferm, atât de opinia pu­blică, cât și de o bună parte a Laburiștilor britanici. Adă­ugăm și prejudiciul de imagine pe care îl va cauza ab­sența unor lideri importanți de la Cam­pio­natul Mondial de fotbal din această vară din Rusia, știut fiind cât de mult ține Putin, ca orice lider autoritar, să fie recu­nos­cut și temut ca personaj atotputernic. Așa­dar, deși au mai mult valoare simbolică, expulzările reprezintă un avertisment că Rusia a încălcat o linie roșie importantă. Este însă la fel de adevărat că Londra și aliații săi nu au avut curajul să-i aplice sancțiuni cu adevărat dure­roase, care să afecteze grav interesele economice ale apropiaților lui Putin, care au colonizat deja o parte din Londra. Dar dacă Putin decide să sfideze Occidentul și să-și continue agresiunile, nu cumva Marea Britanie și aliații săi vor fi forțați să recurgă la măsuri mai dure? De modul în care Kremlinul va evalua aceste riscuri depinde evoluția conflictului anglo-rus. Iar de modul în care UE și NATO vor ști să respingă agresiunile Kremlinului depinde viitorul civilizației occidentale.

- Trei legi ale Justiției în variantă PSD au fost votate în parlament. Opoziția protestează. Există vreuna care să ne îngrijoreze cu adevărat?

- Toate cele trei legi trebuie să ne îngrijoreze, pen­tru că toate conțin prevederi care reduc inde­pendența jus­­tiției și re-instituie controlul politic asupra ma­gis­traților, după modelul epocii Stănoiu. Astfel, de o gra­vitate maximă sunt prevederile care au eliminat din statutul magistraților garanția de independență acordată procurorului, introducând posibilitatea cenzurării ac­telor procurorilor de către superiorii ierarhic. Practic, procu­rorii au fost puși sub controlul ministrului Justi­ției, adică sub control politic. Totodată, s-a creat posibi­litatea intimidării magistraților, prin înființarea, po­tri­vit modificării legii de organizare judiciară, a unei Sec­ții speciale de investigare a infracțiunilor comise de ma­­­gistrați, deși majoritatea covârșitoare a profe­sio­niștilor Dreptului consideră că magistrații pot fi - și au fost deja - investigați de către instanțele existente, no­ua Sec­­ție specială fiind de fapt concepută ca instrument de presiune și intimidare, mai ales că oricând se va găsi un inculpat care să reclame un procuror pentru abuzuri reale sau imaginare. Nu uităm nici prevederile contro­ver­sate din legea Consiliului Suprem al Magistraturii, în privința independenței Inspecției Judiciare. Toto­dată, eliminarea președintelui țării, din numirea magistraților în funcții de conducere la ÎCCJ și limitarea drastică a rolului său în numirea și revocarea procurorilor șefi de la ÎCCJ, DNA și DIICOT, distrug echilibrul existent în prezent între puterile statului și colaborarea loială care trebuie să existe între autoritățile lui. Tocmai din acest motiv, Comisia Europeană ceruse, prin MCV, ca orice modificare la acest capitol sensibil să fie făcută doar după consultarea Comisiei de la Veneția, ceea ce Florin Iordache a refuzat cu încăpățânare. Acestea sunt doar câteva, poate cele mai grave, modificări pe care alianța toxică PSD-ALDE-UDMR le-a operat în legile jus­tiției. Dar Liviu Dragnea a anunțat la recentul con­gres al PSD că nu se va opri aici, ci va modifica și Co­du­rile penale. Ei bine, dacă va reuși, atunci vom merita să ne numim un paradis al penalilor - și să plătim prețul de rigoare.