Remedii contra arsurilor

Redactia
* Aloe Vera

Reduce durerea și edemul, repa­rând pielea deteriorată. Extrageți gelul dintr-o frun­ză de aloe vera proaspăt tăiată și aplicați direct pe zona afectată. Masați ușor. Repetați procedura de mai multe ori pe zi, atâta timp cât este nevoie. Da­­că nu aveți o plantă de aloe vera, puteți utiliza o cremă care o conține ca ingredient principal.

* Cartof crud - datorită proprietăților sale anti-inflamatorii, este foarte bun la reducerea vezi­cu­­lelor în arsurile minore. Răciți un cartof în fri­gider, apoi dați-l pe răzătoare și aplicați-l pe arsură. Puneți deasupra un pansament steril, lăsați să acțio­neze 15-30 de minute înainte de a-l îndepărta ușor de pe piele. Procedura se poate repeta.

* Miere - nu are doar pro­prietăți antibacteriene și anti-inflamatorii, dar, de ase­menea, atrage excesul de flui­de din rană, ajutând la vinde­carea rapidă. În plus, previne formarea de cicatrici. Aplicați mierea direct pe rană, într-un strat uniform, și aco­periți zona cu un bandaj de tifon. Înlocuiți pansa­mentul de 3-4 ori pe zi.

* Suc de ceapă - ajută la ușurarea durerii și previne formarea bășicilor. Aplicați sucul proas­păt stors direct pe rană și răspândiți-l uniform. S-ar putea ca inițial să simțiți că vă înțeapă, dar nu vă alarmați, senzația va dispărea. Se repetă procedura de mai multe ori pe zi.

* Oțet - liniștește durerile și previne infec­țiile. Diluați oțet cu o cantitate egală de apă și clă­tiți zona arsă. Acoperiți rana cu o bucată de pânză înmuiată în soluție și înlocuiți-o la fiecare 3 ore. Se repetă atâta timp cât este necesar.

* Lapte - conține o enzimă spe­cială, foarte bună pentru tratarea arsuri­lor. Înmuiați arsura (dacă este pe mână) în lapte rece timp de 15 minute, sau îm­bibați o bucată de pân­ză de bumbac curată în lapte și apli­cați pe rană. Stați așa câteva minute. Se repetă la fiecare 3-4 ore.

* Frunze de pătla­gină - faceți o pastă fină, prin strivirea câtorva frunze. Aplicați pasta pe zona afectată și acoperiți-o cu o pânză de bumbac curată. După ce pasta de pătlagină se usucă, se repetă pro­cedura.

Pe scurt

Ce să faceți:
* O injecție antitetanos, pentru a fi în sigu­ranță.
* Dacă arsura este pe zonele sensibile, cum ar fi ochii sau zona inghinală, consultați un me­dic imediat, indiferent de gradul de arsură.
* Mergeți de urgență la medic, în cazul în ca­re arsura a devenit urât mirositoare, are puroi, acoperă o arie largă sau ați făcut febră.
* Evitați frecarea rănii de îmbrăcăminte.
* Beți multă apă.

Ce să nu faceți:
* Nu spargeți bășicile. Lăsați-le să se usuce sau să se spargă de la sine.
* Nu folosiți bandaje adezive.
* Mulți oameni cred că untul este eficient în arsuri, dar nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Untul reține căldura și poate fi un teren propice pentru bacterii. Deci, nu aplicați unt pe arsuri!
* Nici albușul crud nu este o idee bună, deoa­rece există riscul de infecție bacte­riană.
* Nu puneți gheață pe rană! Situația se poa­te înrăutăți prin provocarea unei arsuri reci.