Ademenirea somnului, pas cu pas

Gilda Fildan
- Schimbările bruște de tempe­ratură și presiune atmosferică ne pun somnul la încercare. S-ar pu­tea ca sfaturile care urmează să vă fie de ajutor -

Păstrați ritmul
Mergeți la culcare pe cât posibil mereu la ace­eași oră, iar dimi­nea­ța dați-vă jos din pat la momentul obișnuit. Repetarea creează o mo­no­tonie care des­tin­de și induce o stare de obo­seală.

Zonă liberă de telefonie mobilă
Smartphone-ul sau tableta nu au ce căuta în dor­mitor. Dacă începeți să vă verificați e-mail-urile ori să scrieți ceva pe Whatsapp, nu vă liniștiți gândurile, ci mai degrabă le stârniți.

Dormitorul ca oază de wellness
Saltelele, învelitorile, pijamaua ar trebui alese în așa fel încât să nu vă fie frig cu ele, dar nici atât de cald, încât să transpirați. Pentru a nu tulbura atmosfera de liniște din camera de cul­care, nu luați cu dvs. în dormitor formularele fis­cale sau agenda cu programul pentru urmă­toarele zile. Dacă, totuși, nu vă ies din minte niște lucruri amâ­nate de prea multă vreme, ieșiți din dormitor ca să le rezolvați.

Nu adormiți la televizor
Moțăitul la televizor este inamicul numărul unu al somnului. În momentul când vă ridicați din fața ecranului, veți constata că oboseala care vă închidea pleoapele a dispărut. Dacă mer­geți apoi în baie, ca să vă faceți toaleta de seară, toate sistemele din organismul dvs. își vor mări tu­ra­ția. Nici televizorul așezat în dormitor, ca să-l puteți privi din pat, nu vă ajută să ador­miți, ci dimpotrivă. Lumina care pâlpâie și zgomo­tul de fond nu vă vor permite să aveți un somn odih­nitor.

Eliberați-vă de poveri
Înainte de a trece pragul dormitorului, puneți în ordine lucrurile care vă preocupă, de exemplu scriin­­du-le într-un jurnal. Odată așternute pe hârtie, pro­blemele vor fi gonite din gândurile, emoțiile și acțiunile dvs. Și o listă pe două coloane, pozitiv-ne­gativ, vă poate fi de ajutor. Sau notați-vă ce anu­me aveți de rezolvat a doua zi.

E permis tot ce vă liniștește
Citiți o carte relaxantă, porniți într-o călătorie ima­ginară, gândiți-vă la copiii dvs. E permis tot ce oprește caruselul gândurilor, atâta vreme cât vă dă un sentiment de siguranță, calm și confort. Atenție: alcoolul nu este un bun sedativ, chiar dacă așa vă face impresia.

Surghiuniți deșteptătorul
Faceți parte dintre cei ce se uită noaptea din când în când la ceas, socotind îngrijorați câte ore de somn le-au mai rămas până dimineață? În acest caz, scoa­teți urgent deșteptătorul din dormitor! Nu trebuie să-l vedeți, va fi suficient să-l auziți.

Fiți atenți cu cafeaua și sportul seara târziu
Cofeina poate acționa pe durata mai multor ore. De aceea, persoanele sen­sibile ar trebui să bea ultima ceașcă de cafea imediat după masa de prânz. Și acti­vitatea fizică desfășurată seara activează circulația sângelui.

Când am nevoie de un medic?
Dacă, oricât v-ați strădui, rămâneți cu mult în urma numărului de ore de somn recomandate, iar situația persistă de cel puțin patru săptămâni, adresați-vă medi­cului de familie. Acesta ar trebui să deli­miteze aria problemelor dvs. și apoi să vă îndrume la un specialist compe­tent. Căci insomnia poate avea o multi­tudine de cauze - și riscă să ge­nereze, la rândul ei, o multitudine de alte afecțiuni. Cauza suferinței dvs. nu poate fi depistată decât printr-o serie de investi­gații precise. Dacă va con­sidera necesar, medicul specialist vă poate trimite după aceea la un laborator de somnologie, unde vi se va face un studiu de somn.

Pericolele sforăitului
Somnul nu ne priește întotdeauna. Mai ales cine își petrece nopțile alături de un partener care sforăie știe bine despre ce e vorba. Iar nivelul de decibeli nu este numai supărător. Așa-numita apnee obstruc­tivă nocturnă, cea mai răspândită dintre afecțiunile somnului cu cauze organice, reprezintă un mare risc pentru însăși persoana care sforăie. Începând de la cinci pauze de respirație pe oră, cu durata de zece se­cunde sau mai mult, situația devine periculoasă, deoarece căile respiratorii superioare se închid. În consecință, apare hipertensiunea, crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral, se reduce con­siderabil capacitatea de muncă. Diagnosticul se pune, de obicei, într-un laborator de somnologie. Tra­­tamentul cel mai eficient constă în ventilația noc­­turnă cu ajutorul unui aparat de mici dimensiuni, care trimite aer cu presiune pe o mască nazală.