PĂPĂDIA și ȘTEVIA

Iulia Vlad
Prezente în arsenalul verdețu­rilor de primăvară, pe lângă locul de frunte pe care-l ocupă în far­furii, sunt plante prețioase pentru slă­bit. Rețetele care urmează vă ga­ran­tează câțiva centimetri în minus la talie.

Păpădia

* Salată de păpă­die. Se prepară salate din frunze proas­pete, de două ori pe zi. Câte o mână de frunze de păpădie se taie mărunt și se asezonea­ză cu suc de lămâie, un strop de ulei de măsline și sare. Se pot adăuga o roșie tăiată felii, pătrun­jel tocat sau câteva foi de salată verde.
* Infuzie de păpădie. O cană cu apă se pune pe foc. Când clocotește, adăugați două lingurițe de frunze de păpădie, lăsați-le pe foc mic două mi­nute, apoi infuzați-le 15 minute. Se beau trei căni pe zi.
* Pulbere de păpădie. Frunze și rădăcini de păpă­die uscate se toacă fin, până se ob­ține pulberea. Se ia câte o linguriță pe zi, înainte de mese.

Ștevia

* Mâncare de ște­vie. Aveți ne­voie de 5-6 legături de frunze de ștevie. Se cu­răță, se spa­lă și se fierb în apă ușor sărată, apoi se strecoară. Se călesc în câteva picături de ulei de măsline, se adau­gă suc de lămâie sau o lingură de bulion de roșii. Se consumă o porție pe zi, ca înlocuitor al unei mese (de preferat cina).
* Infuzie de ștevie. Se pune un litru de apă pe foc. Când clocotește, se adaugă o lingură cu vârf de ștevie. Se fierbe două mi­nu­te, apoi se trage deoparte și se lasă la infuzat o jumă­tate de oră. Se stre­coară și se bea pe parcursul unei zile.