FOREIGNER

Dana Ene
- După patru decenii de muzică, trupa anglo-americană va concerta pentru prima dată în România -

Trupa Foreigner a apărut în perioada de glorie a muzicii rock, la finalul anilor '70 și începutul anilor '80, când a luat cu asalt topurile muzicale. ?n cei peste 40 de ani de carieră, formația anglo-americană a lansat 9 albume de studio, 6 live și 20 de discuri compi­lație, vândute în peste 80 de milioane de exem­plare, și a câștigat nume­roase discuri de platină. La rândul lor, chitaristul trupei, Mick Jones (73 ani) și primul solist al acesteia, Lou Gramm (67 de ani) au fost înscriși în Song­writers Hall of Fame (Galeria com­pozitorilor celebri).
Deși au trecut ani buni de la debutul lor muzical, iar trupa a suferit mai multe schimbări, chitaristul Mick Jones a rămas permanent în for­mație, asigurând calitatea înaltă a muzicii. Drept dovadă, Foreigner reușește să umple chiar și azi sălile de concerte, să-și facă fanii să danseze, ca în vremurile bune. Mick este de fapt cel care a pus bazele trupei în 1976 la New York, și tot el a venit cu ideea numelui Foreigner (Străinul), care ilustra compoziția eterogenă a tru­pei, din 3 artiști englezi și 3 americani: britanicii Mick Jones (chitară), Ian McDonald (flaut, saxofon, clape, chitară), Dennis Elliott (tobe) și yankeii Lou Gramm (voce), Al Greenwood (clape) și Ed Ga­gliardi (bas).
Succesul lor a pornit chiar de la albumul de debut, intitulat Foreigner, lansat în 1977, la numai șase luni după înființarea formației, și care s-a vândut în peste 4 milioane de exemplare, doar în Statele Unite. Încurajați de succes și plini de idei, băieții au lan­sat imediat un alt disc, "Double Vi­sion" (1978), care s-a vândut și mai bine. Un an mai târziu, au zbârcit-o însă puțin, cu "Head Games" (1979), un disc criticat, nu atât pentru conți­nut, cât mai ales pentru coperta con­siderată vul­ga­­ră și provoca­toare, căci ilustra o ado­les­centă ca­re-și șterge numă­rul de telefon scris pe un perete din toaleta băieți­lor. "Azi, o co­per­tă ca aceea nici nu te-ar face să clipești. Dar a­tunci ea a stârnit adevărate proteste printre ame­ricanii puritani. Una din melodii, cea care a dat și numele albu­mului - «Head Games», a fost interzisă la multe posturi de radio", spunea so­listul Lou Gramm, într-un interviu recent. Din păcate, celebritatea dobândită prea repede a adus cu ea și certuri, iar trupa a început să se fărâ­mițeze. Doar încăpă­țâ­narea lui Mick Jones a mai ținut-o pe linia de plutire, până azi.
A mai rămas și Lou Gramm, dar s-a apucat în paralel de o carieră solo, a plecat și a revenit pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, pierzându-și până la urmă locul în trupă datorită inconsecvenței. Acum, când trupa este în plin tur­neu de aniversare a celor 40 de ani de exis­tență, solist de bază al formației este Kelly Hansen (56 ani). "Prezența lui Lou nu este permanentă. El decide când și unde ni se alătură", spunea Jones într-un interviu recent. Dar acest joc de-a șoa­recele și pisica al vechiului solist le stârnește și mai tare interesul fanilor, curioși să vadă pe unde va mai apărea.
Anul trecut, Foreigner a lan­sat un album ani­versar - "40", ce conți­ne 40 dintre cele mai cunos­cute melodii ale lor, iar pentru fi­nele lunii aces­teia, au o nouă sur­priză pentru fa­nii lor - un disc intitulat "Fo­reig­ner With the 21st Century Symphony Or­chestra & Chorus", disc ce conține hiturile lor înregistrate live, în­tr-o formulă inedită. "Am luat legătura cu orchestra de la Opera de lângă noi și le-am propus să cântăm împreună câteva cântece de-ale noastre. Au fost extrem de în­cân­tați de idee. Așa am ajuns să cântăm alături de 60 de instrumentiști și de un cor, melodii pre­cum «I Want To Know What Love Is» sau «Cold As Ice». Eu zic că fanii noștri vor fi încântați de produsul finit", spunea Mick. El are încă o groa­ză de idei noi și vrea să-l convingă și pe vechiul lui partener, Lou Gramm, alături de care a compus și înregistrat cele mai bune cân­tece ale forma­ției, să revină în studio. Cei doi au încă "la ser­tar" mai multe cântece scrise în anii de glo­rie, care nu au fost însă defini­tivate. "Avem vreo 10-12 me­lodii, care zic eu că merită să fie salvate. Nu știu când o să ne punem pe treabă, dar sper că vom reuși să scoatem un album nou-nouț prin toamnă. Deo­camdată, suntem ocupați cu turneul". Probabil că Lou Gramm se va lăsa convins, iar dacă va ezita, încăpățânatul Mick va duce probabil pro­iectul până la capăt de unul singur, căci nu vrea cu niciun chip să renunțe la formația pe care a creat-o. "Nu mă voi opri aici. Câtă vreme mă simt bine și nu mă dor înche­ieturile atunci când mă urc pe scenă, nu mă opresc", spunea el.
Trupa Foreigner va cânta pentru prima dată în România pe 7 mai, la București, în Sala Pala­tului. Concertul lor face parte din turneul mon­dial - 40th Anniversary Tour, care i-a purtat până acum prin Canada, Marea Britanie și SUA.
(Biletele se găsesc în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 130 lei - pentru studenți și 690 lei - pentru VIP.)