Elixirul din frigider: IAURTUL

Iulia Vlad
Dacă atunci când mâncați un iaurt veți lăsa două-trei lin­gurițe din el pentru a le întinde pe față, rezultatul va fi egal cu al unei șe­dințe cosmetice. Rețetele cu iaurt au efect "de ridicare", tonifiere și ușoa­ră exfoliere a pielii. Totodată, iaurtul păstrează umiditatea naturală a epidermei și este calmant, în cazul iritațiilor, eczemelor și arsurilor. Iată câteva rețete al căror ingredient prin­cipal este iaurtul. Pentru ca izbânda să fie totală, e necesar să alegeți iaurt "țărănesc", obținut din lapte nepas­teu­rizat.

Loțiune pentru ten gras

Ingrediente: două lin­guri de iaurt, o lin­guriță oțet de mere.
Se amestecă iaurtul cu oțetul de me­re. Întin­deți prepara­tul pe față cu ajutorul unui tampon de vată și lăsați-l să acționeze 20 de minute, apoi clătiți cu apă caldă. Veți observa după un timp că nasul, frun­tea și băr­bia se matifiază. Se aplică de două ori pe săptămână.

Mască pentru ten mixt, gras, acneic

Ingrediente: câte trei linguri de argilă și iaurt, câteva picături de tinc­tură de propolis.
Adăugați iaurt la argilă ameste­când ușor, până ce ajunge la consis­tența smântânii. Puneți tinctura de propolis. Întindeți pe față compoziția și lăsați-o până ce "crapă". Clătiți din abundență cu apă călduță, apoi rece. Aplicată de două ori pe săptămână, masca adună porii, absoarbe grăsi­mea și ameliorează acneea și coșurile.

Lapte demachiant

Ingrediente: două linguri de iaurt gras, o linguriță de suc de portocale proaspăt stors.
Amestecați ingredientele și apli­cați-le pe față cu ajutorul unui tam­pon de vată, prin masaj ușor. Dema­chiantul se prepară proaspăt, pentru fiecare folosire în parte. Curăță te­meinic și îndepărtează murdăria și machiajul la fel ca un preparat din comerț, dar fără a avea conservanți și alte chimicale.

Mască hrănitoare și regenerantă

Ingrediente: o lingură iaurt, un gălbenuș, o lingură de miere.
Amestecați gălbe­nușul cu mierea și cu iaurtul, apoi în­tin­deți crema obți­nu­tă, pe față și pe gât. După 20 de minute, în­depărta­ți-o cu apă călduță. Masca se potrivește oricărui tip de piele. Șterge ridu­rile fine sau întârzie apa­riția lor.

Mască pentru sâni și decolteu

Ingrediente: iaurt, un măr decojit, dat pe răzătoarea fină, câteva pică­turi de ulei de germeni de grâu.
Amestecați iaurtul cu mărul ras, până ajunge ca o cremă groasă, apoi adăugați uleiul de germeni de grâu și amestecați bine. Întindeți preparatul pe sâni și pe decolteu. Lăsați să acțio­neze o jumătate de oră, după care clătiți cu apă călduță și rece. Sânii și decolteul își vor recăpăta fermitatea și prospețimea.