TAURUL și sănătatea

Tana Rosca
În trecut

Ajunge să observăm cum se manifestă natura pe parcursul celor 30 de zile pe care le cuprinde o zodie, pentru a ne face o idee despre felul acesteia de a fi. În cazul Taurului, aceste zile cuprind de regulă intervalul 21 aprilie - 20 mai, perioadă în care faza explozivă a primăverii a trecut, verdele a acoperit pământul și se trece la o fază mai domoală și mai estetică. Frunzele cresc. Bobocii florilor se deschid, lujerii se transformă în tulpini. Natura își consolidează înnoirea, ieșim din starea de astenie de primăvară și începem să ne bucurăm de viață, de căldură și, mulți dintre noi, redescoperim senzația de a fi îndrăgostiți. Aceasta este și energia Taurului, care întruchipează calitățile micului benefic Venus. Putem spune că, în Taur, Venus se simte mai în largul ei decât în Balanță (al doilea semn pe care îl domină), pentru că zodiile de pământ sunt zodii fe­minine, iar Venus este o planetă a feminității. Într-o zodie de pământ, ea își manifestă deci cu mai mul­tă spontaneitate și ușurință calitățile decât în sem­nul masculin, de aer, al Balanței, unde totul este fil­trat prin exigențele unor criterii mentale. Taurul este, deci, o zodie privilegiată, a echilibrului fizic și emoțional, calități care au fost constatate și con­semnate într-o formă simplificată încă din timpuri vechi. Iată cum este prezentat semnul în astrologia cabalistică:
General: Ținută dreaptă, chipul alungit, fruntea lată cu ochii mari, poziționat asupra unui gât mai degrabă scurt și gros; nasul acvilin, iar părul negru, des și ondulat; există posibilitatea ca membrele să fie deformate; este dependent de plăceri, nu prea coerent în vorbire și lasă de dorit la capitolul cunoaștere.
Primul decan (primele zece zile ale zodiei): mic de statură, cu ochi mari, buze groase și un semn pe gât; inima e nobilă, va avea mulți prieteni și se va bucura, ca un hedonist, de toate plăcerile senzoriale.
Al doilea decan (cele zece zile din mijlocul zodiei): capul este rotund, stomacul mare și ochii frumoși; va avea un suflet generos și va fi inteligent.
Al treilea decan (ultimele zece zile ale zodiei): deși capul și corpul acestor Tauri sunt frumoase, ei vor suferi ca urmare a excesului de muncă și nu vor avea prea mult succes în ochii sexului opus.
Controlează: gâtul și ceafa.
Boli: cele care afectează gâtul și ceafa, uneori gută și adenopatii în zona gâtului. Având în vedere lungile liste de afecțiuni care vizează numeroase zodii, ne dăm seama că și la capitolul sănătate, Tau­rul este considerat, încă din vechime, o zodie cu pro­­bleme de sănătate puține și relativ ușoare.

Taurul în astrologia modernă

După cum am văzut, înfățișarea plăcută și sănătatea robustă a semnului Taurului au fost consemnate și în vechime, iar astrologia modernă nu face decât să sublinieze și să nuanțeze aceste în­sușiri. În mod normal, Taurul se remarcă prin­tr-o energie plăcută, calmă, caldă și egală. Ceea ce îl poate da peste cap este pasiunea pentru tot ceea ce este frumos și gustos, caz în care pot in­terveni o mulțime de afecțiuni care decurg din excese. În­­demnul de a păstra justa măsură este mai po­trivită pentru Taur decât pentru majoritatea celorlalte zodii, pentru că acestea din urmă nu beneficiază în mod natural de o sănătate robustă și o cons­tituție echilibrată. Pentru Tauri este foarte simplu să rămâ­nă nu doar sănătoși, ci în for­mă, mai toată via­ța, după cum o ilustrează, de exem­plu, actorul George Clooney.

Tipul de vitalitate și morfologia

În timp ce zodia premergătoare, cea a Berbe­cului, se bucură de o vitalitate vizibilă prin canti­tatea de energie pe care o manifestă, Taurul pare mai degrabă moale și leneș, din pricina faptului că mișcările sale sunt lente. Tendința sa de a economisi energie se reflectă de multe ori și în forma corpului, care are înclinație naturală către linii ronde. Dar dacă ne uităm la statuile antice care o reprezintă pe Venus (Innana, Iștar etc. în alte culturi), vom ob­serva că zeița frumuseții, în orice parte a lumii, nu era înfățișată asemenea unui model anorexic. Ceea ce face ca nativul din Taur să fie frumos este ar­monia proporțiilor, care reflectă numărul de aur, postulat, printre alții, de Leonardo da Vinci, ca fiind 1,6. (E interesant de constatat că sta­tuia lui Venus din Milo, Marilyn Mon­roe și foarte slaba Twiggy, cel mai celebru manechin al anilor '70, au creat furori, în ciuda dimensiunilor diferite, pentru că trupurile lor erau alcătuite în conformitate cu această proporționalitate.) De aceea, femeile din Taur reușesc să atragă atenția chiar dacă au câteva kilograme în plus, care sunt însă așezate frumos și legate cu linii armonioase, iar multe femei care se străduiesc și reușesc să rămână în tiparul slab și subțire al mo­­delului es­tetic modern se bucură de mai puțin suc­ces, pentru că numă­rul de aur nu se referă la gabarit.
Vitalitatea Taurului nu se observă atât de lesne, din pricina faptului că energia sa se manifestă cu moderație. În schimb, este constant, odată ce își intră în ritm, nu prea mai are nevoie de pauze. Tau­rul poate continua să lucreze în ritmul său, pen­tru unii exasperant de încet, la multă vreme după ce un alt semn zodiacal, în aparență mai plin de viață, și-a epuizat forțele. E de ajuns să tragem o linie, la sfârșitul zilei, ca să vedem care dintre cele două zodii a fost mai productivă. Vom vedea, în cele mai multe cazuri, că Taurul cel aparent mocăit a fost net mai eficient decât o zodie mai agitată. Impresia vizuală pe care o transmite un nativ al zodiei Tauru­lui este (până și la cei supli) cea de masivitate, ca și când ar fi ancorat în pământ, de neclintit, sugerând o forță concentrată. Mersul său subliniază această percepție, pasul e măsurat, ritmul trenant, privirea aplecată adesea asupra pământului, a cărui energie o întruchipează. Strângerea de mână este una caldă și prietenoasă, nici prea scurtă, nici prea îndelun­gată.

Predispoziții legate de sănătate

Persoanele care au ascendentul sau Luna în Taur sunt norocoase, pentru că această energie intervine ca un element stabilizator, care poate reduce sau chiar contracara factorii de risc existenți. Mai ales Luna, un puternic semnificator al corpului omenesc, care se simte grozav în Taur (în termeni astrologici spunem că se află "în exaltare") conferă ocrotire împotriva multor belele ce provin din disfuncții en­docrine, de exemplu. Singura neplăcere pe care am putea s-o menționăm ar fi pofta de mâncare pro­nun­țată și apetitul pentru dulciuri, care, necontrolate, pot duce la îngrășare. Iar ceea ce Taurul câștigă - in­clusiv la capitolul greutate - nu prea mai pierde. În consecință, Taurul nu ar trebui să aștepte să se în­grașe ca să se apuce de slăbit (de obicei, cu re­zultate îndoielnice), ci ar face bine să prevină îngră­șarea printr-un regim alimentar sănătos. Mai ales din cauza faptului că majoritatea afecțiunilor de care ajunge să sufere sunt digestive, prici­nuite de excese. Semnul Taurului este sinonim cu fecun­di­ta­tea, în consecință, aparatul reproductiv funcțio­nează fără greș mai ales la femeile zodiei, iar Venus asigură un nivel hormonal corespunzător.
Cei care sunt marcați de energia Taurului dau dovadă, în cea mai mare parte a timpului, de un calm care pare de netulburat. Dar dacă răbdarea sa este abuzată, dacă se ajunge la picătura care umple paharul, Taurul va vedea roșu, culoare care su­ge­rează congestie și se poate alege cu vase de sânge sparte, din pricina bruștei urcări a sângelui la cap.

Bolile cele mai frecvente

E cazul ca toți Taurii să știe de marele avantaj de care bene­fi­cia­ză și care le permite să trăiască până la o vârstă înaintată cu un tonus bun. Cuvintele-cheie sunt cumpătarea și mișcarea fizică.
Sigur că da, pe lumea aceasta nimeni nu e perfect și există și afecțiuni de care Taurul se ferește mai greu, cum ar fi de exemplu laringita și amigdalita, de care suferă mai ales în copilărie. Ten­siunea care se acumulează la nivelul cervical poate să pro­voa­ce crize de torticolis, care sunt deosebit de dureroase și nu trec cu una, cu două. Uneori, pot apărea tulburări la nivel tiroidian, din pricina unei încetiniri a funcției endocrine. Același lucru se poate întâmpla și în ca­zul hipofizei. De regulă, aceste dereglări glandulare sunt minore și nu afectează în mod serios starea de sănătate a Taurului. Pentru că lentoarea e o carac­teristică dominantă a Taurului, sângele poate circula mai lent, la fel și limfa, deci, toxinele se pot aduna în corp, ca să nu mai vorbim de grăsimi. Din acest motiv, curele de dezintoxicare (din cele adevărate, nu mofturi de câte o săptămână) li se recomandă periodic.
Venus este în mare măsură responsabilă pentru buna stare (la toate nivelurile) a Taurului, însă și ea are unele slăbiciuni: încetinește funcțiile organis­mu­lui, cu excepția glandelor suprarenale, cărora le intensifică activitatea. Glanda pituitară și, în parte, tiroida, cad tot sub incidența lui Venus. Glandele sexuale feminine precum și cele mamare îi sunt de asemenea atribuite. Venus le conferă subiecților ei, mai ales celor de sex feminin, o carnație fru­moasă și o piele fină, adesea palidă. Simțul tactil este tot un dar al lui Venus.
- Remediile homeopatice asociate cu Venus sunt Pulsatilla, Natrium muriaticum, Apis, Am­brea grisea, Solidago, Formica rufe, Chimaphila, Dul­camara.
- Metalul zodiei e cuprul, despre care se spune că are capacitatea de-a proteja persoana care-l poar­tă, mai ales pe femei

Sănătatea mentală

Poate un semn zodiacal mai vioi poate rezolva mai iute ori mai inspirat o situație de moment, dar în ceea ce privește găsirea soluțiilor celor mai eficiente pe termen lung, e greu de întrecut gândirea bazată pe bun simț și cumpătare a Taurului tipic. Unul dintre motivele pentru care el reușește să își păstreze to­nu­sul mental este faptul că se pre­gătește din timp să își soluționeze pro­blemele. Se documentează, își no­tea­ză (memoria sa nu este întodeauna grozavă) și nu i se întâmplă mai niciodată să ajungă la școală sau la vreo întrunire profesională nepregătit sau cu lacunele inerente, atunci când pregătirea se face în asalt. Există un model care se re­petă în viața Taurului, începând cu primii ani de școală. La început, Taurul nu se prea remarcă, e ezitant, unii îl pot considera chiar greu de cap. În timp, însă, îi poate întrece pe cei care sclipesc pe moment, dar nu se ostenesc să își consolideze cunoștințele și nici să le lărgească sistematic, așa cum face el. Și iată că în timp, memoria Taurului se îmbunătățește, devine mai sigur pe el și ajunge să se convingă de validitatea practică a raționamen­telor sale. Modelul se repetă în timp, atunci când el începe să studieze sau să lucreze, tinde să nu fie clasificat printre cei cu un mental remarcabil, până când încep să vorbească rezultatele. Taurului nu-i place să filozofeze, să vorbească în abstracțiuni, la el totul trebuie să se concretizeze și să funcționeze.
Unii Tauri își pot periclita echilibrul mental dacă stau să-și rumege prea mult trecutul, să-și depene mereu vechi dezamăgiri sau suferințe. Dar este un handicap peste care pot trece ușor, dacă își propun să rezolve mereu câte o problemă curentă, care să le aducă atenția în prezent. Capacitatea de con­centrare este altă caracteristică a Taurului, care își poate menține multă vreme mintea focalizată asu­pra unui singur subiect.

Remediile din fitoterapie

- Mușețelul (Matricaria chamomilla) are nu­me­roase proprietăți care ajută Taurul să-și mențină sta­rea de sănătate. De exemplu, în caz de amigdalită, laringită sau faringită, gargara cu infuzie con­centrată din flori rezolvă infecția. Ceaiul stimulează digestia, care, la Taur, e adesea mai problematică, iar băut seara, este liniștitor, numai bun pentru a pregăti un somn liniștit.
- Măghiranul (Origanum majorana) - această plantă-condiment este un analgezic natural, dacă este băută sub formă de infuzie, cu înghițituri mici. Deși face parte din aceeași familie cu condimentul cunoscut drept "oregano", are proprietăți distincte de acesta. Calmează tusea, ajută la expectorare și, prin efectul său antiinflamator, vindecă bronșitele, până și pe cele rebele. Combate stările de greață, in­di­gestia și crampele abdominale și revitamini­zea­ză organismul slăbit. Uleiul esențial de măghiran este considerat cel mai aromat dintre uleiurile ex­trase din plante.
- Cimbrișorul de câmp (Thymus serpyllum) - o plantă aproape la fel de aromată ca măghiranul, supranumit și iarba-cu-miros-de-tămâie, are un efect energizant nu doar asupra organismului, ci și asupra spiritului. Durerile de cap pot să dispară dacă masăm fruntea cu 2-3 picături de tinctură de cimbrișor, știau deja romanii. Ca și celelate plante asociate în fitoterapie cu Taurul, și cimbrișorul ac­ționeză împotriva tusei, laringitelor și chiar a ast­mului bronșic, calmează durerile de dinți și episoa­dele de epistaxis (sângerări din nas).

Regimul alimentar al Taurului

Taurul poate mânca mai orice, cam toate ali­men­tele îi priesc, dar ar trebui să-și facă un scop din respectarea prin­ci­piului moderației. Taurul nu prea mă­nâncă de foame, ci de plăcere, iar fa­ță de dulciuri simte o atracție aparte. Aceste două ten­dințe ar tre­bui să fie ținute în frâu. Organis­mul său se înțelege bine cu grâul, care e sănătos, sățios și con­ți­ne fibre. Sparanghelul și anghi­narea îl ajută la digestie și la buna funcționare a vezicii biliare. Îi pla­ce și îi priește și fasolea, iar cea us­cată, dacă este ținută în apă, cu un gram-două de chimen, înainte de a fi gă­tită, nu mai balonează. Dintre fructe, merele, perele, precum și fructele de pădure îi fac bine. O cură de struguri îi poate satisface nevoia de dulce, contribuind și la slăbire, dacă o ține ca la carte. Pen­tru că digestia sa are nevoie de un un impuls, sunt bi­­nevenite mai toate condimentele adăugate la mân­căruri, le rafinează nu doar gustul, ci contribuie și la o mai bună asimilare a nutrienților.

Aromoterapia

E interesant de văzut cât de diferite sunt parfu­murile în acord cu energia Taurului. Pe de o parte, acest senzual venusian este fascinat și stimulat de notele învăluitoare și senzuale emanate de trandafir și de mac. Acestea îi stimulează simțurile și îi am­pli­­fică dragostea pentru frumos. Dar pentru a echi­libra aprecierea în exces a plăcerilor vieții, Taurului ar trebui să i se ofere și aroma de vibrație înaltă a cimbrului, menționat și mai sus printre plantele recomandate Taurului în fitoterapie. Mirosul ușor, aproape insesizabil de subtil al panseluțelor îi poate inspira gânduri înalte, dar cea mai spirituală aromă, cea de violete, este cea care îi poate lega sufletul de tărâmurile cele mai înalte.

Pietre prețioase și semiprețioase

Pietrele de un verde intens, la fel ca frun­zișul în luna mai, cum ar fi smaraldul, malachitul sau aven­tu­rinul, sunt legate prin calitatea culorii de prin­ci­piul bunăstării și al sănătății pe care îl întru­chi­pează Taurul. Din perspectivă istorică însă, au exis­tat pă­reri și asocieri diverse. Egiptenii și grecii credeau, de exemplu, că obsidianul este piatra cea mai potri­vită pentru a fi purtată de nativii din Taur. Bizantinii s-au pronunțat pentru ametist, în vreme ce evreii erau de părere că Taurului îi este mai aproa­pe ener­gia emanată de calcedonie. În as­tro­logia medievală asocierea s-a făcut între Taur și sma­rald, alți specia­liști au preferat însă crisoprazul. Cei mai mulți din­tre astrologii moderni văd Taurul purtând smarald sau, dacă nu își pot permite această piatră prețioasă scumpă, malachit.
Și acum, că le știți pe toate, noi vă urăm "Sănă­tate!".