În formă, la 50 de ani

Redactia
Multe dintre dragile și stima­tele cititoare ale revistei ne reproșează în scrisori că ne ocupăm cu prioritate de adolescente, uitând că și după 50 de ani femeile au dreptul la eleganță și frumusețe.

Total de acord! De altfel, multe dintre rețetele naturiste publicate în revistă, precum și programele de întreținere a tenului sau rețetele de slăbit, nu aveau fron­tiere de vârstă. Asta nu înseamnă că nu putem oferi soluții adresate în mod special doamnelor de peste 50 de ani.

Pentru piele
* Hidratare puternică, atât inter­nă, cât și externă.
Iată regula de aur pentru femeile de peste 50 de ani. Beți minimum 2 l de apă sau ceai pe zi, folosiți creme bogate în vitamina E (vi le puteți pre­para singure, adăugând în crema dvs. obișnuită 2-3 picături de vitamina E uleioasă, existentă în gelulele care se vând în comerț). Principiul e valabil și pentru pielea întregului corp: ale­geți cremele și loțiunile hidratante pe care trebuie să le aplicați ori de câte ori faceți baie sau duș.
Pentru că pielea devine cu timpul subțire și rigidă, are nevoie obliga­toriu de creme protectoare pe timp de primăvară și vară, cu ecran împotriva razelor ultraviolete.
Seara, la culcare, nu uitați să vă ungeți pe față cu o cremă mai grasă și cu alta specială pentru zona din jurul ochilor.
* Pentru vitalizarea țesutului fe­ței: nu uitați celebra rețetă care con­stă în spălatul pe fața bine curățită înainte cu apă fierbinte apoi rece, de 25-30 de ori alternativ. Efectele se pot constata deja după 2-3 săptămâni.
* Autopălmuirea în fața oglinzii, de cel puțin 50 de ori, în fiecare dimi­neață și seară, e un chin suportabil, care antrenează mușchii obrazului.

Pentru păr
Părul cărunt este cel mai adesea uscat. De aceea se recomandă ca o dată pe săptămână să practicați o îm­pachetare fierbinte cu untdelemn de măsline. Se unge bine tot părul, se pune pe cap o cască de baie sau o pungă de plastic, iar deasupra un pro­sop înmuiat în apă fierbinte, care se schimbă ori de câte ori se răcește. Se lasă pe cap 15 minute, după care păr­ul se spală cu șampon. Nu uitați, în ultima apă de limpezit adăugați o lin­guriță de oțet de mere!

Contra petelor de bătrânețe
Se spune că ametistul (piatră se­mi­prețioasă) scoate de pe față și mâini inesteticele pete de bătrânețe. Mai întâi, piatra se unge cu salivă, apoi se freacă petele în reprize de 3-5 minute, dimineața și seara. Efect pozitiv au și unele alifii speciale, care se prepară în farmacii.