Astenia de primăvară

Redactia
Este adevărat că apatia și oboseala dispar treptat, pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, dar există întotdeauna "trucuri" care ne ajută să facem tranziția mai rapid și să "îmblân­zim" simptomele asteniei de primăvară.

Tratamentul fără medicamente

* Îndreptați-vă atenția asupra som­nului: dormiți sau nu dormiți suficient?
* Ordonați-vă programul zilnic: mesele la ore bine sta­bilite, pauze regulate, orga­ni­zarea timpu­lui liber în așa fel încât să găsiți răgazul să vă reechilibrați sufletește.
* Mișcarea și exercițiile fizice vă pot relaxa și decontracta, cu condiția să fie efectuate în aer liber.
* O alimentație echilibrată vă ajută să vă mențineți forma fizică și psihică: consumați fructe proaspete în cantități mari; de asemenea, produse lactate și cereale integrale.
* Apelați la tratamentul cu apă - jeturi și spălături cu apă rece, și la remediile naturiste, mai ales atunci când pe lângă stările depresive și oboseală intervine și slăbirea siste­mului imunitar.
* Nu uitați vitaminele, sub­stan­țele minerale și micro-elementele. Tonifiante sunt și drojdia de bere sau preparatele cu fier și mag­neziu.

Preparate pe bază de plante
Sunt cele mai recomandate în cazul stării de oboseală, dar și în faza de convalescență ce succede bolilor grave. Efectul lor este energizant și revitalizant.
* Printre "întăritoa­re­le" pe bază de plan­te se numără pre­pa­ratele (ta­bletele) cu Gin­seng, cu usturoi și ger­meni de grâu.
* În cazul scă­derii rezis­tenței fizice datorită vârstei, se recomandă prepa­ratele cu Ginkgo Bi­lo­ba, care previn slaba irigare cu sânge a creierului.
* Ca ener­gizant general, deri­vatele stu­pului și pre­pa­­ratele cu A­loe fac mi­nuni.
* Nu uitați nici ceaiul de su­nă­toare, un cal­mant ideal.