Colesterolul - prieten sau dușman?

Redactia
Întrebarea din titlul articolului naște multe alte întrebări pacientului care nu înțelege de ce astăzi se vorbește insistent despre colesterol și grăsimile din sânge.

Dragă cititorule, o armată de cercetători din domeniul medical a scos în evidență faptul că bo­lile cardiovasculare repre­zintă prima cauză de deces din lume, iar România ocu­pă un loc fruntaș în Europa. Apariția și gravitatea acestor boli constituie riscul cardio­vascular. Colesterolul și gră­simile din sânge pot deveni factori importanți de risc cardiovascular, în cazul creș­terii lor peste anumite limite. Pe de altă parte, fără colesterol nu am putea trăi. Acesta participă la sinteza membranelor celulare, a multor hor­moni, a vitaminei D la nivelul pielii, a bilei, a învelișului fibrelor nervoase. Nu în ultimul rând, participă la absorbția vitaminelor liposolubile - A, D, E, K - și are un rol important în imunitate, scăderea lui drastică putând favoriza apariția cancerului. Mulți cred despre colesterol că provine din alimentație, neștiind că 70% este sintetizat de ficat, iar restul provine din alimente de origine animală, fiindcă cele vegetale nu conțin colesterol.

Când și cum ne amenință colesterolul sănătatea?

Atunci când este în exces, iar ulterior se de­pune pe interiorul vaselor de sânge sub forma plă­cilor de aterom, care îngustează în diferite grade vasele, poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic.
În mod normal, ficatul nostru ar produce sufi­cient colesterol pentru buna funcționare a organis­mului. Există, totuși, situații în care produce în exces, din cauze genetice. Dar excesul are multe cau­ze, majoritatea putând să fie influențate și con­trolate de noi.
Astăzi se dozează din sânge patru produși: trigli­ceridele, colesterolul total, HDL-colesterolul (cu­nos­cut ca cel bun, care curăță vasele de sânge), LDL-colesterolul (considerat cel rău, care se de­pune pe interiorul vaselor de sânge). Ultimele două fac parte din colesterolul total, iar tri­gliceridele sunt tot grăsimi importante pentru organism, luate din alimente, dar și sintetizate de el din alte surse energetice, cum ar fi carbo­hidrații și care, la rândul lor, dacă sunt în exces, cresc și ele riscul cardiovascular.
Principalele cauze incriminate în creșterea colesterolului și a trigliceridelor sunt: alimen­tația, activitatea fizică, greutatea în exces, stre­sul, fumatul, consumul unor medicamente, dar și alcoolul, bolile asociate (diabetul zaharat, hi­po­tiroidismul, pancreatita cronică, care agravează orice dislipidemie).

Ce este de făcut?

Alimentația corectă ar trebui să furnizeze doar 20-30% din colesterolul total. Consumul exagerat de zahăr va determina creșterea trigliceridelor și depunerea lor în țesuturile adipoase, ducând la obezitate abdominală, considerată în sine un factor de risc cardio­vascular. Pentru nor­malizarea trigli­ceri­delor trebuie să re­ducem și con­su­mul de carne și lac­tate. Trebuie evitate pră­jelile, dar și cu­rele de slăbire dras­tice. În schimb, con­sumul zil­nic de legume, zar­za­vaturi, fructe ar tre­bui să fie sfânt.
Sportul trebuie să însoțească mereu o alimentație sănă­toa­să.
Surplusul de greu­­tate, numit în primă fază suprapondere, iar mai apoi obezitate, este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat, iar pacientul obez prezintă de cele mai multe ori o formă de dislipidemie.
Stresul influențează negativ metabolismul lipi­delor. Hormonii de stres eliberați, adrenalina și cortizolul, vor determina o creștere a sintezei de colesterol în ficat.
Cei mai mulți factori amintiți se pot influența prin schimbarea stilului de viață.

Gemoterapia - o soluție blândă și eficientă pentru normalizarea valorilor colesterolului și trigliceridelor

În minunata lume a gemoterapiei, în care mu­gurii și mlădițele tinere de plante produc vinde­carea sau ameliorarea unor boli, găsim aliați de nădejde sub forma unor extracte care scad nivelul de colesterol și trigliceride.
Iată care sunt principalele extracte ge­mo­te­rapice la care puteți apela:
* Extractul din Sevă de Mesteacăn reduce ni­velul colesterolului, fiind cunoscut ca redutabil detoxifiant și remineralizant. Poate fi opțiunea la debutul creșterii valorilor coleste­rolului, putând preveni stadiile inițiale ale atero­scle­­rozei.
* Extractul din muguri de Migdal este prin­cipalul gemoterapic recomandat pentru scăderea valorilor trigliceridelor.
* Extractul din mlădițe de Măslin, care este cel mai bun remediu gemoterapic în hiperten­siu­nea arterială, cu efecte dovedite și în scăderea colesterolului și a trigliceridelor.
* Extractul din mlădițe de Rozmarin, he­pato­regenerator, de­to­xifiant la nivel he­patic și biliar, este uti­lizat cu succes în caz de hipercoles­terolemie și hipertrigliceridemie.
* Extractul din muguri de Arțar este un ina­mic al li­tia­zei biliare, diabetului și arteriosclerozei pri­mare. Acesta are efect asupra valorilor ridica­te de colesterol.
* Extractul din muguri de Frasin este un drenor meta­bolic important, cu ac­țiune la nivel articu­lar, renal și biliar, utilizându-se și în hiper­coles­te­rolemie.
Puteți alege să vă faceți propria schemă de gemoterapice (în funcție de problematica medi­cală urmărită), sau puteți alege un preparat gemo­terapic complex, Polygemma 18 - Colesterol, care reunește componente cu efect dovedit în normalizarea valorilor colesterolului și trigli­ce­ridelor (Rozmarin, Măslin, Migdal). Se reco­mandă administrarea a 2 ml de 2 ori pe zi, diluați în puțină apă, înainte de mese - în cure de 2-3 luni.
Vindecarea de această boală a lumii moderne depinde în mare măsură de noi, iar gemoterapia este un devotat aliat al nostru pe acest drum.

Dr. Zsuzsanna Giurgiuman
medic primar Medicină de familie, specializare gemoterapie


Produsele Plantextrakt se găsesc în magazine de produse naturale și în farmacii din țară.
Informații suplimentare:https://www.plantextrakt.ro/, https://www.gemoterapie.ro/; gemoterapie@gmail.com, tel. pacientului: 0800 800 433 (de luni până vineri, orele 9-11)