Primăvara și inima - Dr. CRISTIAN ALEXANDRU UDROIU: "Când trecerea de la iarnă la primăvară e bruscă, cu diferențe mari de temperatură, metabolismul este dat peste cap"

Florentin Popa
Medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, cu competență în cardiologie intervențională

- Primăvara ne învăluie în verde, în raze de soare și miresme de flori, iar inima ne vibrează în fața minunatului spectacol al naturii. Însă de­butul anotimpului călduros duce și la agravarea unor vibrații neplăcute ale inimii. La care dintre acestea ar trebui să fim mai atenți?

- Așa cum ați spus și dvs., primăvara este un anotimp al renașterii la via­ță, al speranței și al bu­curiei de a trăi. Însă odată cu căl­dura molatecă, vine și așa nu­mita "astenie de primă­vară", care poa­te afecta or­ga­nismul în general și car­dia­cii în spe­cial. Feno­menul asteniei - atât de mediatizat, dar totuși prea puțin înțeles - are ca sub­strat dezech­ilibrul dintre serotonină (hor­monul ferici­rii), mela­to­nină (hormonul somnului) și cortizol (hor­mo­nul de stres) și este cauzat de schimbarea de tempera­tură, de presiune atmosferică și a tipului de alimentație, după deficitul de vitamine naturale din timpul ier­nii. Când acest fenomen se suprapune pe simpto­matologia cardiacă, lucrurile o pot lua com­plet razna.

- Cu ce simptome neplăcute se confruntă car­diacii primăvara?

- Primăvara, cardiacii sunt mai somnoroși, mai obosiți, mai iritați și n-au deloc energie, sunt lipsiți de vlagă - cum se spune în popor. Să nu uităm că astenia este o adevărată provocare pentru persoa­nele cu psihic fragil, și poate induce tulburări de­pre­siv-anxioase la bolnavii cronici, la care adapta­rea organismului implică un efort suplimentar. Principala acuză a pacienților cardiaci este crește­rea valorilor tensionale, care antrenează un val în­treg de alte simptome, dintre care cele mai frec­vente sunt palpitațiile. În plus, odată cu apariția alergiilor de primăvară sunt agravate probleme respiratorii (cum ar fi astmul bronșic), cu repercu­siuni importante asupra aparatului cardiovascular. De asemenea, odată cu căldura apare piederea accelerată de lichide prin transpirație, care duce la deshidratarea pacienților. Când trecerea de la iarnă la primăvară este atât de bruscă (cum s-a întâmplat și în acest an), cu diferențe de până la 20°C de la o săptămână la alta, organismul nu are timpul nece­sar să se adapteze la noile condiții și întregul meta­bo­lism este dat peste cap.

"Urmați tratamentul medical exact așa cum vă este prescris"

- Ce soluții de "păcălit primăvara" le oferiți bol­navilor cardiaci? Pot fi prevenite aceste ma­nifestări neplăcute?

- În primul rând, este foarte im­portant să res­pectăm câteva principii de viață. Să ne îmbrăcăm adecvat temperaturii de afară: nici prea gros (obișnuiți cu hainele de iarnă), deoa­rece trans­pirăm excesiv, dar nici prea subțire, pentru că temperatura resim­țită în condiții de vânt și ume­zeală este mai scăzută și ne poate pune pro­bleme! Hidratarea corectă este esen­țială, deoarece permite menținerea unui echilibru intern optim, precum și eliminarea toxinelor din organism. Frecvent, pa­cienții mai vârst­nici uită cât de important este aportul de lichide (minimum un litru și jumătate pe zi), mul­țumindu-se doar cu o cană de apă pe întreaga du­rată a zilei. Hidratarea corectă impiedi­că îmbătrâ­nirea precoce. De asemenea, aportul de fructe și legume verzi, cu toate vitaminele și mine­ralele adiacente, nu trebuie neglijat sau uitat.

- Care sunt cele mai eficiente soluții medicale pentru tratarea problemelor despre care ați amin­tit?

- Înainte de toate, insist ca toți bolnavii cardiaci să urmeze tratamentul medical exact așa cum le-a fost prescris de către medicul curant. Adaptarea do­ze­lor la starea de bine sau de rău aparent constituie o mare greșeală. Chiar dacă dimineața avem o valoare a tensiunii arteriale optimă, trebuie să ne luăm tratamentul mai departe exact la fel, deoarece efectul benefic al pastilelor trebuie păstrat constant în organism pentru toată ziua. Să nu administrăm o pastilă la timp, conform schemei de tratament, "pentru că ne simțim bine și nu cumva să ne scadă prea mult tensiunea", este un mit fundamental greșit. De asemenea, administrarea de pastile în plus, pe motiv că ne-a crescut puțin tensiunea, este o altă greșeală frecvent întâlnită! Trebuie să fim atenți întotdeauna la cauza care a dus la creșterea tensiunii: nu am dormit suficient, sunt prea nervos, sunt stresat, n-am mâncat la timp, nu m-am hidratat corect... Aceste cauze trebuie rezolvate în primul rând, nu să schimbăm tratamentul pentru inimă "după ureche"! În cazul în care simptomele per­sistă, trebuie să ne adresăm de îndată medicului de familie sau medicului cardiolog, pentru ajus­tarea optimă a tratamentului.
Uneori, pentru rezolvarea eventualelor exacer­bări ale simptomatologiei bolilor cardiace, soluția tre­buie căutată în celelalte probleme induse de as­te­nia de primăvară - cum ar fi oboseala accen­tuată, insomniile, depresia, alergiile, astmul bron­șic, frec­vent întâlnite în această perioadă.

"Pentru o inimă sănătoasă, este vital să iubim"

- Aveți și câteva sfaturi de "inimă bună" pen­tru cititorii noștri care suferă de boli cardiace?

- Da, ar fi câteva sfaturi. În primul rând, pentru a avea o inimă bună, ea trebuie să pulseze într-un organism sănătos în ansamblu. Este absolut obliga­toriu controlul greutății - chiar dacă nu reușim să ne păstrăm greutatea ideală, este esențial să avem măcar un tonus fizic bun. Mișcarea este esențială pentru o viață sănătoasă, dar și pentru tonusul psihic. Este extrem de important să încercăm să facem măcar de trei ori pe săptămână, minimum câte o oră de mișcare în aer liber. Desigur, efortul fizic tre­buie adaptat: fiecare după cum poa­te, de la plimbare (în pas alert), la alergat sau exer­ciții fizice în locuri special amenajate. Chiar și pentru pa­cienții vârstnici (mai greu deplasabili), o ieșire în parc - la aer curat, la plimbare sau pen­tru a socia­liza - face minuni, atât pentru psihic, cât și pentru inimă.
În încheiere, aș vrea să amintesc că, încă din cele mai vechi timpuri, inima este considerată săla­șul iubirii. De aceea, pentru o "inimă bună" este vital să iubim, să ne bucurăm de viață, să ne bucu­răm de soare, să ne bucurăm de familie și de prie­teni, să ne bucurăm de explozia de culori și căldură a primăverii, să apreciem tot ceea ce ne-a oferit Dumnezeu în această viață și să facem tot ceea ce ține de noi pentru a le păstra.

D-nul dr. CRISTIAN UDROIU poate fi contactat la Clinica Medicover din Calea Plevnei nr. 96, sector 1, București, tel. 0742.231.134, sau la Secția Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență din București