Viața la un click distanță...

Claudiu Tarziu
Deschideți larg fereastra și trageți adânc aer în piept.

Puneți de-o cafea și, în treacăt, deschideți televizorul pentru știrile dimineții. Până să vă îmbrăcați, dați câteva telefoane, ca să economisiți timp. Apoi vă grăbiți către mașină, căci traficul se anunță infernal, iar sarcinile de ser­viciu v-au umplut deja căsuța de e-mail... Gesturi ale unei rutine zilnice, pe care le facem pe jumătate absenți. Toate în­soțite de tehnologie. Tehnologia noastră cea de toate zilele...
Nimic de zis, este bună, ne oferă con­fort, acces rapid la comunicare și informare, dar e și dăunătoare, deoarece creează dependență. Omul modern a devenit sclavul bunurilor sale. Nu mai știe să facă lucruri elementare, care i-ar putea asigura, totuși, supraviețuirea. Bunăoară, câți dintre noi am reuși să aprin­dem un foc fără chibrituri sau brichetă, să ne orien­tăm în spațiu și timp fără busolă și ceas, să ne procurăm hrană și apă, într-un pustiu necunoscut, să ne construim un adăpost fără unelte? Ba și mai rău! Câți n-am avea un sentiment de nesiguranță, dacă am uita telefonul acasă? Câți mai avem răbdare să căutăm un cuvânt, o definiție sau o informație, într-un dicționar sau o enciclopedie tipărite? Sunt mai la îndemnână motoarele de căutare pe internet. De aceea, nici nu ne mai forțăm memoria să rețină nimic. Avem totul la un click distanță. Problema va apărea când nu vom mai avea acces la tehnologie. Însă cine gândește atât de departe?
Utilitatea tehnologiei ne atrofiază abilitățile naturale, iar capacitatea ei de a ne distra este egală cu aceea de a ne sustrage total realității. Îndeosebi abuzul de internet ne răpește familiei, prietenilor, ba și nouă înșine. Pe mă­sură ce crește nivelul de dependență, confuzia dintre rea­litate și spațiul virtual se mărește, mentalitatea și com­porta­mentele se schimbă, identitatea se pierde, iar pu­te­rea noastră de a ne controla dispare. E ca și cum am visa, am ști că visăm, dar nu am vrea să ne mai trezim. Milioane de oameni sunt deja diagnosticați ca dependenți de internet. Ceea ce face din ei inși leneși, izolați, ne­răbdători, neatenți, veșnic obosiți, dezinteresați de pro­pria sănătate și nefericiți. Orice utilizator de tehnolo­gie a informațiilor - cu toate facilitățile aferente - poate deveni dependent. Cu toții, dependenți sau consumatori moderați, suntem supuși riscului de a fi manipulați. Obi­ceiurile, gusturile, opiniile, preocupările, datele noas­tre personale sunt la vedere și, de aceea, stocate, analizate, indexate și, finalmente, folosite pentru a ne transforma în clienți sau în masă de manevră. Ni se sugerează ce să îm­brăcăm, ce să mâncăm, ce muzică să ascultăm, ce locuri să vizităm și... ce să votăm.
Scandalul "Cambridge Analytica" a ridicat numai puțin cortina. Compania americană a obținut și folosit în scopuri politice datele a peste 50 de milioane de utili­zatori Facebook! Dar Facebook are peste două miliarde de utilizatori. Alte miliarde sunt conectate la alte rețele sociale sau furnizori de servicii online: Twitter, Google, Instagram, Yahoo, Youtube etc. Și nimeni nu poate ga­ranta cu adevărat securitatea datelor personale.
De curând, gigantul Yahoo a început să solicite acor­dul utilizatorilor pentru a le citi mesajele private, cu pre­textul că asta îl va ajuta să-și personalizeze funcțiile și serviciile oferite. Probabil că e numai o acoperire le­gală, căci și până acum puteau vedea tot ce facem, pe con­tul nostru. Totodată, Yahoo avertizează că infor­mațiile, alt­minteri confidențiale, vor putea fi împărțite cu alte enti­tăți, în scopuri comerciale.
Desigur, există remedii și mijloace de apărare față de adicția de tehnologie și de internet. Dar orice efort va fi o victorie personală și-atât. Masele de oameni vor adera definitiv la viața virtuală. Din păcate, generații întregi se nasc, deja, cu "libertatea" de a o prefera vieții reale.