Din secretele bunicilor noastre

Iulia Vlad
Deși pe vremea lor nu se des­coperiseră colagenul și boto­xul, bunicile, mătușile și străbunicile noastre erau frumoase ca niște zâne, așa cum se poate vedea și din foto­grafiile îngălbenite din albumele de familie. Rămâi interzis, văzându-le pielea ca spuma laptelui! Deși pare un retuș fotografic, frumusețea lor era o realitate dobândită prin rețete sim­ple și foarte eficiente. De pildă:

* Spălați-vă fața cu apă rece, la trezirea din somn
Așa procedau bunicile noastre, iar trucul funcționa. Apa rece activează puternic circulația sângelui și stimu­lează producerea colagenu­lui, esențial pentru pielea elastică. Efectul este și mai puternic dacă alternați apa rece cu apă fierbinte. În to­tal, 20 de spălături, 10 calde, 10 reci.

* Spumă de lapte fiert și unt, împotriva ridurilor și buzelor crăpate
Aplicați spumă de lapte fiert sau unt, cu masaj ușor, în zonele ridate ale tenului sau pe buzele uscate și/sau crăpate. Acestea acționează ca hidra­tante naturale și ca veritabile creme antirid, datorită grăsimilor emulsio­nate de bună calitate, care se potri­vesc perfect cu pielea. Chiar și în tim­pul iernii nu va mai trebui să folosiți nimic altceva.

* Un demachiant perfect: laptele crud
Pentru piele uscată și îmbătrânită, nimic nu funcționează mai bine ca laptele crud. Spălați-vă tenul cu lapte, lăsați-l să se usuce pe față, apoi șter­geți-vă bine obrazul cu un tampon de vată îmbibat în smântână. Nu vă clă­tiți. Nu vă ungeți cu cremă decât dacă aveți tenul gras.

* Săpun de glicerină
Bunicile noastre erau "fane" ale să­punului de glicerină, pentru că acesta curăță în profunzime, dar de­licat și blând, și lasă pielea suplă și hidratată. Căutați un săpun cu con­ți­nut ridicat de glicerină și folosiți-l dimineața și seara.

* Ulei de trandafiri
Este poate cel mai bine păstrat se­cret de frumusețe. Femeile îl folo­seau pe post de loțiune pentru ten, gât și decolteu, iar rezultatul e mira­culos.

* Maioneză pentru piele uscată
Când preparau salata de boeuf, gos­podinele puneau deoparte un strop de maioneză, pe care apoi o în­tindeau pe față, gât și decolteu. Se lasă să acționeze cel puțin 15 minute și se clătește cu apă caldă. Aplicați masca o dată pe săp­tă­mână și vă veți bu­cura de mari beneficii. Face mi­nuni în cazul pie­lii uscate, veștejite, îm­bă­trânite.

* Apă de ploaie pentru păr și piele
Bunicile noastre a­du­nau cu grijă într-un vas curat apa de ploa­ie sau to­peau în el zăpadă.
* Pentru a avea păr frumos, re­zistent și lucios, spălați-l doar cu apă de ploaie sau folosiți apă de ploaie la ultima clătire.
* Pulverizată pe față, gât și decolteu, seara, după spălare, apa de ploaie frăgezește și catifelează pielea.

* Loțiune pentru ten gras și mixt
Aveți nevoie de o jumătate de li­tru de apă de ploaie, trei linguri de tărâțe de grâu, sucul unei jumătăți de lămâie și o linguriță de miere. Fier­beți tărâțele în apa de ploaie timp de 3 minute, lăsați să se răceas­că, stre­curați și adăugați sucul de lămâie și mierea. Se aplică cu ajutorul unei bu­căți de vată, seara, pe pielea proaspăt spălată. Se poate păstra la rece, dar nu mai mult de trei zile.