Douăsprezece reguli pentru alimentația dvs.

Gilda Fildan
- Cercetătorii germani în nutriție au trecut în revistă sute de studii realizate în decursul anilor și au extras din ele o sumă de cunoștințe fundamentate științific despre hrana sănătoasă. Iată care sunt con­cluziile lor -

1. Hrăniți-vă cu mâncare adevărată
Prima și cea mai importantă dintre reguli sună astfel: alegeți, pe cât posibil, alimente neprelu­cra­te. Adică pe acelea care nu vi se prezintă însoțite de o listă de ingrediente. De exemplu, leguminoa­sele, toate felurile de legume și fructe, nucile, se­mințele și verdețurile - prin urmare, ceea ce se poate numi mâncare adevărată. Să adăugăm și une­le produse care, deși prelucrate, sunt totuși sănă­toase, cum ar fi cerealele integrale, fulgii de ovăz, iaurtul, uleiul de măsline, ceaiul și cafeaua. Am putea propune și o completare la această regulă: intrați mai des în bucătărie și preparați-vă mân­cărurile cu mâna dvs.

2. Creșteți ponderea vegetalelor
A doua regulă importantă: consumați mai multe alimente vegetale și mai puține din cele de origine animală. A restrânge locul cărnii în meniu nu este o dovadă de sărăcie, ci de înțelepciune. Practic, toate vegetalele în forma lor naturală constituie o hrană foarte sănătoasă (deci nu chipsuri sau pufu­leți, nu făină albă sau zahăr). Cu excepția cartofilor și a orezului, ele nici nu sunt supuse unor restricții cantitative.

3. Optați pentru pește, și nu pentru carne
Datorită conținutului de acizi grași Omega-3 și a proteinelor de ca­li­tate, peștele gras este cel mai sănă­tos. Ne referim la so­mon, hering, ton, scrum­­­bii, dar și la fructele de mare - bine­înțeles, nu și în varianta prăjită. Ar fi indicat să mâncați pește o dată sau de două ori pe săptămână. Nu mai mult decât o dată sau de două ori pe lună pu­teți pune pe masă carne albă: pui sau curcan, cres­cuți în condiții ecolo­gice. Carnea roșie de porc, vită sau vânat ar trebui consumată doar de câteva ori pe an, într-o formă cât mai puțin prelucrată. Hotdo­gii, salamul și cârnații: niciodată.

4. Reduceți zahărul la minimum și evitați gustările procesate
A reduce la minimum nu în­seam­nă a elimina complet. Evitați chipsu­rile, bis­cuiții și mâncărurile gata prepa­rate deoarece conțin, pe lângă o cantitate apreciabilă de zahăr, și grăsimi trans, care vă pun în pe­ricol sănătatea. Varza roșie ori sfecla roșie la borcan au și ele un adaos de zahăr, dar cu toate aces­tea, sunt o alegere bună. Există și alimente ce conțin zahăr în mod natural, de exemplu germenii de grâu, totuși, ei sunt extrem de sănătoși, fiindcă aici zahărul "vine la pachet" cu proteine, fibre și vitamine.

5. Iaurt - da, brânză - ok, lapte - așa și așa
Chestiunea esențială nu este să decideți între lactatele integrale ori smântânite, ci între produsele fermentate sau nefermentate. Alegeți alimentele fermentate. Iaurtul și kefirul sunt benefice tocmai datorită bacteriilor lactice, brânza este și ea în regulă, indiferent dacă provine din lapte de vacă, oaie sau capră. Însă laptele dulce pare să fie mai puțin recomandabil pentru adulți - nu beți, în niciun caz, mai mult de două pa­hare pe zi.

6. Nu vă temeți de grăsimi
Grăsimea în sine nu îngrașă. În special supra­ponderalii cu rezistență la insulină au de profitat de pe urma consumului de grăsimi sănătoa­se, respec­tiv de acizi grași mono- și polinesaturați. Mâncați în fiecare zi câte doi pumni de nuci, de ase­menea, semințe de in și chia. Gătiți adesea peș­te, delectați-vă cu un avocado și folosiți frecvent uleiul de măsline.

7. Dieta Low Carb poate fi de ajutor contra greutății excedentare
Dieta cu un nivel scăzut al carbohidraților se do­vedește deseori eficientă în reducerea greutății cor­porale. Se renunță la "bombele" de carbohidrați, cum sunt pâinea albă, cartofii și orezul, acestea fiind înlocuite cu leguminoase. Sucurile de fructe sunt tabu, este de preferat ca fructele să fie mân­cate întregi.

8. Folosiți efectul proteinelor
Convingerea că toate caloriile ingerate sunt iden­tice este falsă. Caloriile provenite din proteine sa­tu­ră mai bine decât cele din carbohidrați și gră­simi. Iar cine se satură mai repede și pentru mai mult timp va mânca mai puțin. Așadar, dacă doriți să dați jos niște kilo­grame, ar trebui să mizați pe su­­pli­mentarea proteinelor: iaurt, brânză de vaci, peș­te, leguminoase și nuci. În ce privește ouăle, cu­vân­tul de or­dine este: maximum unul pe zi.

9. Practicați postul intermitent
Nu numai ce mâncăm este im­por­tant, ci și când. Organismul valo­rifică diferit caloriile, în funcție de momen­tul din zi când a avut loc aportul de nutrienți. De aceea, o me­todă simplă de a vă menține supli ar putea fi aceea de a mânca doar de două ori, în limita anumitor intervale de timp, de pildă între ore­le 8 și 20 sau 9 și 19.

10. Omega-3 sporește senzația de sațietate
Supraponderalitatea provoacă in­fla­mații în hi­potalamus, acea zonă a creierului care este res­pon­sabilă pentru reglarea senzației de sație­tate. În con­secință, suntem mereu flămânzi. Acizii grași Ome­ga-3, semințele de in și chia, uleiul de rapiță și peș­tele ne dau posibilitatea să ne simțim din nou sătui.

11. Uitați de tabletele cu vitamine
Organismul nu agreează substanțele izolate, ci preferă cocteilurile de nutrienți, așa cum se găsesc ele în alimentele aflate în starea lor naturală. De aceea, carențele se compensează mai bine cu o alimentație echilibrată decât prin administrarea de suplimente. Însă și această recomandare admite unele excepții: vitamina D, în lunile de iarnă, vita­mina B12 pentru vegetarieni și vegani.

12. Mâncați cu plăcere
Savurarea mâncării și sănătatea nu se exclud reciproc. Însă renunțarea la fast-food vă va răsplăti cu un plus de vitalitate, ajutându-vă să vă simțiți excelent în pielea dvs. La urma urmei, fiecare tre­buie să-și găsească propria cale pentru a ajunge la o stare de bine - fără norme prestabilite.

AVERTISMENTE

Atenție la pesticide!
Fructele și legumele pe care trebuie să le evitați

Organizația Mondială a Sănătății a publicat recent un raport asupra prezenței pesticidelor în fruc­tele și legumele prezente la piață și în su­permarket, fără specificația "BIO". Rezultatul este înfricoșător. Aproape trei sferturi din fructe și jumătate din legume conțin reziduuri de pesticide. Cancerul la pachet.

Fructe
88,4% dintre clementine și mandarine
89% din coaja boabelor de struguri conțineau urme de pesticide
87,7% dintre cireșele analizate erau contaminate

Legume
74,5% dintre salate, verdețuri, legume cu frunze
84,6% dintre tijele de țelină conțineau urme de pesticide
72,7% dintre andive

Pentru a limita consumul de pesticide, se reco­mandă consumul fructelor și legumelor "BIO".

Atenție la suplimentele alimentare!

Zeci de studii recente au dovedit negru pe alb că administrarea de suplimente alimentare (multivitamine, seleniu, cantități mari de vita­mina C) nu reduce riscul cancerului. La fumă­tori, administrarea de beta-caroten în pilule și de vitamina E e asociată, chiar, cu o creștere a riscului de a face mai ales un cancer pulmonar. Singura excepție: vitamina D2. Mai multe studii au dovedit că lipsa acestei vitamine favorizează cancerul de colon, de sân și de prostată.
Un sfat înțelept: nu compensați o alimen­tație sănătoasă prin suplimente. Cel mai sigur este să optați pentru o alimentație echilibrată, favorizând alimentele anticancer: cafeaua, cea­iul verde, cruciferele, cerealele complete, legu­minoasele, roșiile, leușteanul, nucile și alunele, peștele gras, crustaceele.