De pe Broadway, la București: Mamma Mia! în variantă românească

Dana Ene
ABBA este una dintre cele mai iubite și apreciate trupe pop din toate tim­purile.

?n doar 10 ani de existență (1972-1982), formația suedeză alcătuită din neui­tații: Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny An­dersson și Anni-Frid Lyngstad, a cucerit mapamon­dul. N-a fost prea greu, apreciind calitatea dansantă a melodiilor și frumusețea nordică a celor două so­lis­te. Trupa s-a menținut în topuri chiar și după des­trămarea ei, reușind să vândă un număr record de discuri - peste 500 milioane, iar melodiile au mare succes și astăzi, când zeci de formații se stră­duiesc să o imite, cu succes îndoielnic, ce-i drept.
Mai există însă ceva ce menține povestea trupei ABBA în focarul atenției: musicalul de succes "Mamma Mia!". A fost realizat în 1999, de sce­na­rista Catherine Johnson și producătoarea Judy Cray­mer, două fane ale formației suedeze, care au pornit, în proiectul lor, de la melodiile compuse de Benny Andersson și de Björn Ulvaeus. Cei doi foști soliști ai formației au fost extrem de entuziasmați de idee și de scenariu și le-au dat o mână de ajutor englezoaicelor, ca să pună în scenă spectacolul, în timp ce fosta lor colegă de trupă Anni, a fost spon­sorul principal.
Ei bine, musicalul "Mamma Mia!" prinde acum viață și-n România, într-o variantă inedită, cu distri­buție de zile mari: Loredana, Cornel Ilie, Aurelian Temișan, Horia Brenciu, Adrian Nour, Anca Țurca­șiu, Anca Sigartău, Ernest Fazakas și tânăra câști­gătoare de la Vocea României, Ana Munteanu, iar lista nu se oprește aici. Cum produ­că­torii spectaco­lului vor ca într-o perioadă de mini­mum doi ani acest show să aibă peste 100 de repre­zentații în toate marile orașe din România, au pre­gătit cel puțin două variante de distribuție.
Povestea care stă la baza musicalului "Mamma Mia!", imaginată de Catherine Johnson și Judy Craymer, este plină de suspans și de haz: o mamă, o fiică, trei posibili tați și o nuntă de neuitat, se întâmplă în paradisul unei insule grecești, asezo­nată din plin cu șlagăre ABBA precum: "Voulez Vous", "S.O.S", "Take a Chance on Me", "Dan­cing Queen", "Ho­ney, Honey", "One of Us" etc.
În anul 2008, musicalul a inspirat și un film, cu Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth și Stellan Skars­g?rd. Cu atâta succes, "Mamma Mia!" a devenit unul dintre cele mai im­por­tante spectacole de gen din istorie, încă de la premiera lui din 1999, de pe scena Prince of Wales Theatre. La Londra, spec­tacolul se joacă de peste 17 ani, cu casa închi­să, la Novello Theatre din West End. "Mamma Mia!" s-a bucurat de un succes ne­bun și în SUA, unde a întrecut producții originale de pe Broadway, precum: "The Sound of Music" (Sunetul Muzicii), "The King and I" (Eu și Regele) sau "Damn yankees. A devenit al 8-lea cel mai lon­geviv musical de pe Broadway și al 9-lea cel mai longeviv show din toate timpurile. Spectaco­lul a fost prezent până acum în peste 50 de țări, pe 6 continente, și a fost tradus în 22 de limbi. Zilnic au loc în jurul lumii, cel puțin 7 show-uri cu "Mamma Mia!".
Iar pentru că ABBA are enorm de mulți fani și la noi, câțiva producători îndrăzneți s-au gândit să aducă spectacolul și în Ro­mâ­­nia. Și ca să se asi­gure de succes, nu s-au bazat doar pe faima melodiilor trupei sue­de­ze, ci au adus în culisele spectacolului atât "vete­rani" ai mu­si­calului românesc pre­cum - Aure­lian Temi­șan sau Anca Țurca­șiu, cât și soliști îndră­giți, cu experiență sce­nică, cum ar fi - Lo­redana, Cornel Ilie, Horia Brenciu, Adrian Nour, Anca Sigartău, Mirela Vaida, Ernest Faza­kas, Jazzy Jo (Ioana Sihota) sau Ecaterina La­din, și nu în ultimul rând și niște tinere și promițătoare talente precum - Ana Munteanu, Bianca Purcărea, Silviu Mir­cescu, Sebastian Sere­dinschi, Ciprian Teodores­cu sau Cristina Danu.
"Dragii mei, vă anunț cu bucurie și emoție că... voi juca în «Mamma Mia!», cel mai mare musical care s-a montat vreodată în România. Voi fi Donna! Da, chiar rolul care - în filmul inspirat de acest mu­sical - era jucat de Meryl Streep. Am emoții, pentru că muzica ABBA înseamnă pentru mine muzica pe care am crescut. Cine ar fi crezut vreo­dată că într-o zi voi avea această șansă?! Voi avea colegi de scenă pe care rareori am ocazia să-i întâlnesc în același spectacol. E o mare bucurie pentru noi toți și sunt sigură că veți simți și voi emoțiile noastre și veți avea amintiri de neuitat de la aceste spectacole. Ne vedem pe 25 mai la pre­mieră, da?", scria entuzias­mată Loredana pe pa­gina ei de Facebook.
Nu este singura ca­re are emoții: "Aproa­pe totul este nou pen­tru mine. Trebuie să aduni la un loc bucu­ria de a cânta, emoția de a juca și energia de a dansa. Aici nu sunt Cornel Ilie, sunt Sam Car­michael, unul din­tre cei trei posibili tați ai So­phiei", spune, la rându-i, solistul trupei Vunk.
Pe 5 mai, în cadrul emisiunii "Românii au Talent", de la PRO TV, o parte din echipa mu­sica­lului "Mamma mia!", în frunte cu Lo­redana și Anca Țurcașiu, a apărut pe scenă, oferind un mini-show în avanpremieră, numai bun să trezească inte­resul pentru acest spectacol.
Și dacă vă numărați printre fanii trupei ABBA, vă mai aducem o veste bună: Agnetha, Björn, Benny și Anni se reunesc (trupa se destrămase în 1982) în studio anul acesta, ca să înregistreze câteva melodii nou-nouțe, pe care le vor lansa în toamnă.
Până atunci, puteți asculta melodiile consacrate ale trupei ABBA, în cadrul spectacolului "Mamma Mia!", ce va fi lansat joi, 24 mai, la Sala Palatului. Biletele costă între 50 și 319 lei și pot fi găsite în re­țeaua iabilet. Musicalul ajunge pe 1 iunie și la Cluj Napoca.