"Împăratul e gol"

Redactia
- Președintele Iohannis i-a cerut demisia d-nei prim-ministru Viorica Dăncilă, pentru a doua oară, în ultimele 10 zile. Are președintele vreo pârghie să forțeze demisia sau demiterea premierului sau măcar o eficientizare a actului guvernamental?

- Potrivit Constituției, președintele Iohannis nu poate revoca prim ministrul și nici nu poate dizolva Par­lamentul. Singura procedură care i-ar putea sta la îndemână ar fi suspendarea, în cazul în care Viorica Dăncilă ar face obiectul unei urmăriri penale, ca urmare a unei plângeri. Nu putem ști dacă șeful statului se gân­dește să recurgă la această măsură extremă, acum sau mai târziu. Deocamdată, pare să prefere metoda pre­siu­nii politice asupra PSD, în special asupra lui Liviu Dragnea, profitând de faptul că rezultatele proastei guvernări PSD-ALDE încep să-i irite pe cetățeni: o mare parte din creșterile salariale promise nu s-au ma­te­rializat, dimpotrivă, au existat chiar reduceri sem­ni­fi­cative de venituri; prețurile cresc iar creditele devin tot mai scumpe; investițiile sunt ca și inexistente, în timp ce infrastructura nu mai face față solicitărilor; iar mo­neda națională scade față de euro. La aceste ele­men­te demonstrabile cu date statistice se adaugă penibili­ta­tea extremă a unor miniștri vădit incompetenți, cum ar fi Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Dănuț Andruș­că și însăși Viorica Dăncilă, în a cărei com­petență nu mai crede nimeni, nici măcar psd-iștii. Cu o asemenea echipă, nimeni nu are cum să eficientizeze actul gu­vernamental. În plus, președintele nici nu o poa­­te face direct. El poate doar să participe la ședințele guver­nului, când se discută teme de siguranță națională sau politică externă, dar nu are cum să schimbe miniștri sau programul de guvernare. În consecință, Klaus Iohannis a decis să mobilizeze opinia publică, în mare măsură dezamăgită de rezultatele guvernării PSD-ALDE, și să repete, ori de câte ori poate, că "împăratul e gol", adică PSD și ALDE, conduși de Dragnea și Tă­riceanu, nu sunt capabili să guverneze în interesul ce­tățenilor. Nu este un simplu exercițiu de retorică, ci o strategie de a-l arunca în defensivă pe Liviu Dragnea, pe fondul ne­mul­țumirilor sociale, pentru a-l forța să ce­deze și să nu­mească alt guvern, mai capabil. Nu știm încă rezultatul final al acestei confruntări, dar măcar avem senti­men­tul, relativ confortabil, că președintele se lup­tă, totuși, pen­tru România.

- Legile pentru îmblânzirea sau chiar eliminarea pe­depselor în anumite cazuri de corupție au început să treacă pe bandă rulantă prin Parlament. Preșe­din­tele Klaus Iohannis se opune cu mijloacele de care dis­pune, inclusiv prin apelul la Curtea Constitu­țio­na­lă, dar care sunt șansele reale pentru ca aceste legi să nu fie pro­mul­gate? Care sunt consecințele promul­gării lor?

- Împreună cu partidele de opoziție, președintele poate tergiversa la maximum adoptarea și promulgarea acestor legi, retrimițându-le la Parlament și con­tes­tân­du-le la CCR, de câte ori îi permite Constituția, în spe­ranța că PSD și ALDE ar putea ceda în fața presiunilor externe și a nemulțumirii publice, înainte ca el să fie nevoit să le promulge. Am văzut însă că, în ultima vre­me, CCR stă cu PSD la masă, chiar la propriu, după cum reiese din celebra fotografie care-i surprindea la o șuetă pe Florin Iordache și Daniel Morar, iar Liviu Drag­nea sfidează UE și NATO, preferând să joace în echipa kleptocraților populiști de tipul lui Viktor Orban și Vladimir Putin. Rămâne doar să sperăm în presiunea exercitată de populația urbană, informată și educată, care a ieșit în stradă anul trecut. Din păcate, de atunci ea a încetat să fie o amenințare pentru guvernanți. Efec­­­­tul promulgării legilor penale modificate după interesele PSD va fi certa transformare a României, în­tr-un rai al corupției și al infractorilor de drept comun. Adi­că vom sărăci, în timp ce politicienii corupți se vor îm­bogăți și își vor trimite banii în Brazilia, iar sectoa­rele de interes public, ca sănătatea, educația și infra­struc­tura, se vor deteriora și mai mult, pentru că banii pu­blici vor fi sifonați către clientela PSD-ALDE. Ace­leași legi care le asigură corupților impunitatea îi vor apăra însă și pe criminalii, hoții, tâlharii, violatorii, pe­dofilii etc., nu numai de la noi, ci de pretutindeni, căci toți se vor simți apărați de legea românească. Drept ur­mare, după cum a avertizat ambasadorul SUA, cola­bo­rarea României cu partenerii externi va deveni pro­ble­matică. Așadar, dacă nu vom bloca prin proteste masive inițiativele PSD, de modificare a legislației pe­nale, nu vom avea dreptul să ne plângem când le vom su­porta con­secințele.