Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Preparate farmaceutice din scoarță de arbuști și copaci

Redactia
- De stejar, de crușin, de salcie sau de liliac - scoarța este un remediu care poate rivaliza cu medicamentele. Se recoltează acum, în Mai, când fluxul sevei este abundent, iar coaja se desprinde cu ușurință de pe trunchi -

Principalul rol al scoarței, nu­mită popular și coajă, este acela de pro­tejare a părților aeriene ale plantelor de agresiunea facto­rilor externi: frig, căldură, radiații solare etc. Se cunoaște faptul că o plantă "jupuită" de scoarță moa­re. O plantă zgâriată, lovită, mușcată, înțepată își revine datorită scoarței, în principal conținu­tului ei în tanin - un hemo­static natu­ral de excepție. Taninul este folosit adesea în medicină pentru oprirea dife­ritelor hemoragii ale mucoaselor, ale pielii sau ale vaselor capilare. Scoarța este și un depozit de materii de rezervă precum: alcaloizi, taninuri, amidon, uleiuri volatile, an­tracenozide și al­tele.

Recoltarea și uscarea scoarței

Dacă recoltarea frunzelor, florilor, semințelor sau fructelor se face eșalo­nat, începând de primăvara până toam­­na târziu, recoltarea scoarțelor se face numai primăvara, odată cu înce­perea circu­lației sevei.
Cu ajutorul unui cuțit se fac incizii longitudinale în ramurile și tulpinile în vârstă de 2-4 ani. Se scur­tează scoarța în fragmente de 10-20 cm, după care urmează procesul de uscare, aceasta putând fi natu­rală sau forțată. Uscarea naturală se face în șo­proa­ne, în podurile caselor, pe verande sau direct la soare, când condițiile atmosferice permit acest lu­cru. În spațiile de uscare trebuie să existe o ven­ti­lație suficientă pentru ca aerul să poată fi eliminat cu ușurință. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiții, există riscul ca scoarța să mucegăiască.
Uscarea artificială gră­bește procesul de uscare și este de pre­ferat în cazul în care umiditatea aerului este mai mare de 70% sau tem­peratura atmosferică sub 10°C. În gospodărie, uscarea artificială se face în cup­torul aragazului, la foc mic, cu ușa între­des­chisă, sau într-un cuptor electric cu convecție, când pot fi se­tate temperatura de 60-70°C și timpul de uscare.

Prepararea remediilor din scoarțe

Pulberea
Mod de preparare: scoarța bine uscată se ma­cină foarte fin într-o râș­niță de măcinat cafeaua. Înainte de măcinare, scoarța se poa­te usca la foc mic în cuptorul araga­zului, cu ușa între­deschisă, sau la 100 de grade în cup­torul elec­tric, timp de 20 de minute. Pulberea se admi­nis­trează ames­tecată cu miere.

Decoctul
Mod de preparare: 2 linguri de scoarță uscată și mărunțită gros­cior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 250 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa eva­porată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust, cu miere.
Nota farmacistului: în ca­zul decoctului de cru­șin, se folo­sește o linguriță de scoarță de crușin la 250 ml de apă.

Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de scoarță uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt pro­dus distilat obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitân­du-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la de­cantat în fri­gider timp de 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea lim­pede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul rezi­duu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe peri­oada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul
Mod de preparare: 2 linguri de scoarță uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un ma­­terial textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se par­tea lim­pede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.

Siropul
Mod de preparare: 100 g de scoarță uscată, groscior măcinată, se fierb împreună cu 500 ml de apă, timp de 15 minute. După răcire, se filtrează printr-un material textil. Fiertura obținută se ames­tecă cu 500 g zahăr tos și se ține la foc mic până se dizolvă zahărul. Se fierbe câteva minute, se lasă apoi să se răcească și când încă mai este călduț se filtrează printr-un tifon dublu, pentru a îndepărta eventualele impurități. Ter­menul de va­labilitate este de 6 luni de zile, dacă este ținut la frigi­der.


Scoarța de stejar (Quercus robur)

Intern

* Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
* Vin: se administrează câte 30 ml, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Nota farmacistului: se alege unul dintre cele trei remedii, nu se iau toate odată.

* Diaree
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Decoct: se bea câte o cană de ceai, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hemoragii uterine
* Decoct: se bea câte o cană de ceai, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 50 de pi­că­turi pe zi.
* Vin: se administrează câte 30 ml pe zi, după masă.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri pe zi.

Extern

* Afecțiunile mucoasei bucale însoțite de sân­ge­rări - se face gargară cu decoct de scoarță de stejar.

* Hemoragii de natură venoasă, hemoroizi - se fac băi cu decoct din coajă de stejar. În boala hemo­roidală, după această baie, Farmacia Faltis recomandă unguen­tele și supozi­toarele preparate în laboratorul farmaciei.


Scoarța de dracilă (Berberis vulgaris)

Se recoltează și se usucă scoarța atât de pe tulpinile, cât și de pe rădăcinile dracilei. Scoarța conține un alcaloid numit berbe­rină, care-i conferă proprietăți coleritice și colagoge, hemostatice, febri­fuge, diuretice, de stimulent respirator.

* Boli ale vezicii biliare (drenează bila), hemoragii interne ale aparatelor digestiv și genito-urinar, boli însoțite de frisoane, insuficiență renală (crește debitul urinar), boli pulmonare (stimulează respirația), inapetență
* Decoct: se bea câte o cană de ceai pe zi, înainte de masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 3 ori pe zi.
* Vin: se administrează câte 30 ml, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri, de 2 ori pe zi, după masă.

Scoarța de crușin (Rhamnus frangula)

Scoarța de crușin conține derivați antracenici, tanozide, mucilagii și este cel mai folosit remediu natural pen­tru combaterea constipației.
În funcție de doză, prepa­ra­tele din scoarță de crușin au acțiune laxativă, purgativă sau catartică (purgativ drastic).
Nota farmacistului: uscarea este absolut obligatorie, altfel decoctul obținut din scoarța proaspătă creează crampe in­tes­ti­nale și vomismente.

* Constipație
* Ca laxativ - se bea o ceașcă (50 ml) de decoct sau sirop.
* Ca purgativ - se bea o cană (250 ml) de decoct.
* Proprietățile catartice se recomandă în diferite intoxicații alimentare, me­dicamentoase sau de diferite cau­ze. În acest scop se bea o cană de decoct la care se adaugă o lin­gură de sare amară.
Pentru a evita colicile abdo­mi­nale provocate de ceaiul de crușin, e bine să se folosească pentru constipație un ceai combinat din crușin și volbură.
Rețetă: se prepară întâi de­coctul din scoarță de crușin după tehnica prezentată la începutul articolului, peste care se adaugă în final 2 lingurițe de volbură, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se bea îndulcit cu miere, câte o ceaș­că, seara, înainte de culcare.


Scoarța de corn (Cornus mas)

Cornul este primul arbore care înflo­rește când zăpada încă nu s-a topit. Scoar­ța cornului este bogată în taninuri, acid ascor­bic și flavone, având proprie­tăți as­trin­gente, antidiareice, antihemo­ragice, fe­brifuge.

Intern

* Diaree estivală care nu este de natură infecțioasă, febră moderată în bolile virotice
* Decoct: se bea câte o ceaș­că de ceai, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi pe zi.
* Vin: se admi­nis­­trează câte 30 ml pe zi.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri pe zi.

Extern

* Hemoragii pro­vo­cate de tă­ieturi, zgâ­­rieturi - se pulveri­zează pe rană pulbere de scoarță de corn.


Scoarța de călin (Viburnum opulus)

Scoarța de călin (cunoscut și ca bulgărele de zăpadă) conține viburnină, saligenol, tani­nuri și cumarine.

* Tonic și sedativ al sistemului nervos central (are proprietăți terapeutice asemănătoare cu ale odoleanului)
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se bea câte o ceșcuță de ceai (30 ml), de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 2 ori pe zi.
* Vin: se adminis­trează câte 30 ml, de 2 ori pe zi.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri, de 2 ori pe zi.

* Dismenoree, hemoragii uterine
* Decoct: se bea câte o ceașcă de ceai, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 2 ori pe zi.
Nota farmacistului: preparatele de călin se folosesc des împreună cu tinctura de crețișoară. Far­macia Faltis are pe stoc tinctură de crețișoară.


Scoarța de salcie (Salix sp.)

Scoarța de salcie este o bogată sursă de sali­cină, un glicozid al alcoolului salicilic identificat și extras în 1827 de farmacistul francez H. Le­roux. Din salicină s-a obținut apoi aspirina (sau acidul acetilsalicilic). Putem spune fără teama de a greși că salicina este străbunica naturală a as-pirinei.

Intern

* Boli ale aparatului cardiovascular (fluidizează sângele), febră moderată în bolile virotice, dureri (analgezic)

* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se bea câte o cană de ceai, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 2 ori pe zi.
* Vin: se administrează câte 30 ml pe zi, după masă.
* Sirop: se iau câte 2 lin­guri pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator
Un ceai cu efecte tera­peutice re­mar­cabile se prepară din: scoarță de salcie, flori de tei, flori de soc și fructe de măceșe.
Mod de preparare: se face un decoct din 2 linguri de scoarță de salcie la 200 ml apă, prin fierbere, timp de 15 minute. Se adaugă apoi 2 linguri de flori de tei și 2 linguri de fructe de măceșe curățate de semințe. Se lasă la infuzat 20 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere. Se pot adăuga 10 picături de tinctură de chi­na (această tinctură se găsește la Farmacia Faltis). Se bea călduț.

Extern

* Afecțiuni ORL (la­ringite, glosite, farin­gi­te, amigdalită) - se face gar­gară cu decoct neîndul­cit de scoarță de salcie. Tra­ta­mentul poate continua cu badi­jonaje sau colutorii pre­parate în Farmacia Faltis.

* Gripă, răceli, frisoane, degerături, pusee acute de reumatism - se fac băi cu scoarță de salcie. Se prepară o fiertură din 100 grame scoar­ță de salcie care se fierbe cu 2 litri de apă timp de 15 minute. Se adaugă un pumn de sare grunjoasă. Se fac băi călduțe la pi­cioare cu această fier­tură.
Dacă afecțiunile infla­matorii sunt cronice, tra­tamentul se poate continua cu Spirt de oase sau Benzofenil forte, preparate de Farmacia Faltis.


Scoarța de liliac (Syringa vulgaris)

Scoarța liliacului se recoltează după perioada înfloritului.

Intern

* Hepatoprotector în ciroză și steatoză hepatică
Această acțiune se datorează syringinei, care are proprietăți asemănătoare cu cele ale silimarinei din armurariu sau ale fitocomplexului din anghinare.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu zahăr sau miere. Acest ceai se recomandă și celor care fac tratamente de sinteză perioade îndelungate, cunoscându-se faptul că toate medicamentele se metabolizează la nivelul celulei hepatice.

* Diaree
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pi­că­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o ceașcă de ceai divers.
* Vin: se administrează câte 3 lin­guri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli parazitare interne
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se bea o cană de ceai pe zi.
* Tinctură: se ia câte o linguriță pe zi, adăugată într-o cană de ceai divers.
* Vin: se administrează câte o ceașcă pe zi, după masă.
* Siropul din scoarță de liliac se recomandă copiilor, câte o lingură, seara.
Administrarea remediilor de mai sus se va face seara, înainte de culcare, timp de 3 zile. A patra zi se ia un purgativ (30 grame sulfat de sodiu sau sare amară).

* Hemoroizi sângerânzi
* Decoct: se beau câte 2 cești de ceai pe zi.
Tratamentul se completează cu băi de șezut din liliac, unguente și supozitoare pe care Farmacia Faltis le prepară frecvent.

Extern

* Tăieturi, zgârieturi - se fac tamponări cu tinc­tură din scoarță de liliac.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.