Un învingător în lupta cu viața - MAÎTRE GIMS: "Inima mea avea dreptate"

Dana Ene
- Este un congolez crescut și educat în Franța, compozitor, producător, cântăreț, textier și, nu în ultimul rând, un showman care a reușit să cucerească o piață muzicală dominată de americani, în condițiile în care interpretează hip-hop în limba lui... Voltaire -

Atât de tare a șocat urechile francezilor, încât albumul lui de debut, "Sublimi­nal" (2013), a obținut "Discul de Dia­mant", iar melodiile: "J'me tire", "Bella", "Est-ce que tu m'aimes?", "La même" sau "Mi Gna" au în­cins ringurile de dans în întreaga Europă.
Maître Gims, pe numele său adevărat Ghandi Djuna, s-a năs­cut pe 6 mai 1986 în Kinshasa - Congo, dar a emigrat cu în­trea­ga familie în Franța, pe când avea numai doi ani. Această mutare a fost singura so­luție găsită de tatăl lui, muzicianul congo­lez Djanana Djuna, în încercarea disperată de a-și proteja familia numeroasă de sără­cie. Ghandi are 14 frați și surori, și trei din­tre aceștia sunt mu­zicieni. Pentru a ajunge în Eu­ropa, capul familiei vânduse toate bu­nurile pe care le deținea în Con­go, numai că a descoperit foar­te repede că nici în Fran­ța nu curgea lapte și miere, așa cum visa, și că muzica pe care o cânta el, mu­zică tradițională congoleză, nu avea mare căutare. Au urmat vremuri grele pentru întreaga familie. "Am locuit în ghetouri. Apoi, atât eu, cât și frații și su­rorile mele, am fost preluați de stat și dați în plasament. Am fost mutați de colo-colo, ani de zile. Deși au încercat din răsputeri, părinții noștri (care nu ne voiau deloc despărțiți) nu au reușit niciodată să strângă suficienți bani încât să le dovedească auto­rităților că ne pot crește pe toți în condiții optime. De exemplu, eu am schim­bat mai mult de 15 școli. Abia la 22 de ani am avut prima mea reședință per­manentă și am aflat ce e aia stabi­litate. Însă, de câte ori mă duc în Congo și văd sărăcia și dispe­rarea de pe chipul oamenilor de acolo, înțeleg că se poate trăi și mai rău. Și pricep mai bine sa­crificiul imens pe care l-au făcut părinții mei ca să ne ofere o viață ceva mai bună", se confesa artistul.
Dar tocmai aceste greutăți l-au modelat. S-a refugiat în muzică și a învățat cât a putut de bine. Are cunoștințe solide de design grafic și comu­nicare și cunoaște viața străzii, viața aceea pe care cei mai mulți oa­meni din lumea civi­lizată refuză să o ob­serve. Poate tocmai de aceea a fost atât de atras de hip-hop, un gen mu­zical care s-a născut în ghetourile americane.
La 17 ani, Ghandi în­registra prima melodie cu Sexion d'Assaut, o trupă de hip-hop franceză, for­mată în 2002, la Paris, la al cărei succes a contribuit din plin. Tot în acea perioadă, decide că numele primit la naștere în memoria marelui Ghan­di nu era suficient de sonor pentru scena hip-hop-ului, așa că își ia pseudonimul Maître Gims (Maes­trul Gims), inspirat de maeștrii kung-fu din filmele chinezești. Trupa Sexion d'Assaut s-a zbătut însă ani buni până ce și-a definitivat stilul muzical și a reu­șit să lanseze primul disc - "L'écrasement de tête", în 2009. Dar Ghandi era hotărât să în­cer­ce orice și să aștepte oricât de mult succe­sul în lumea muzicii, căci avea motive înte­meiate să își dorească afirmarea și o stabilitate financiară. La doar 19 ani, artistul se căsăto­rise dintr-un amor nebun cu o fată pe nume DemDem, abia ieșită, și ea, de pe băncile școlii, și care provenea dintr-o familie la fel de săracă ca a lui. Părinții celor doi nu au fost deloc încântați de povestea lor de iubire, mai ales că la puțin timp după nuntă, familia s-a și înmulțit. "M-am însurat la 19 ani și sunt deja tatăl a patru copii. Marea mea dorință e să le fiu me­reu alături și să le ofer o viață mai bună decât cea pe care am avut-o eu", mărturisea artistul într-un interviu, la scurt timp după ce devenise cu­nos­cut.
Maître Gims a mai lansat alături de formația Sexion d'Assaut alte trei discuri, care s-au bucurat de un oarecare succes, însă niciunul nu s-a apropiat de faima pe care solistul a obținut-o în 2013, cu primul lui album solo "Subliminal. A încropit acest disc punând cap la cap melodii compu­se de el în joacă, în care sound-urile fran­­țuzești se combinau cu rumba con­goleză și hip-hop-ul. "Am fost mereu fascinat de linia melodică și mi-a plă­cut să experimentez. Dar nu puteam să le impun colegilor mei de la Sexion d'Assaut să cânte melodii precum «Bella». Erau extrem de diferite de ceea ce cream și cântam alături de ei. Așa că am preferat să-mi asum riscul de a le cânta singur. Mi-am pierdut o parte din fanii câștigați cu trupa, căci noile mele melodii nu au fost pe gustul lor, dar am atras alt pu­blic, care spre marea mea uimire a fost chiar mai nu­meros". Mulțumită suc­ce­sului obținut, Ghandi a reușit să le ofere o oarecare stabilitate financiară nu numai copiilor și soției, ci și părinților săi, pe care i-a mutat alături de el, în vila cumpărată în Maroc.
Și cel de-al doilea album solo lansat de Maître Gims, "Mon cœur avait raison" ("Inima mea avea drep­tate") - 2015, s-a plasat confortabil în topuri, chiar dacă nu a egalat vânzările discului de debut. Continu­ând pe aceeași linie, anul acesta, în luna martie, el a lansat albumul cu numărul trei, "Cein­ture noire", album ce cuprinde și hitul "Mi Gna", cântat împreună cu cu DJ-ul american de origine armeană Super Sako și cu solistul armean Hayko (câștigătorul Eurovision din 2007).
În concertul din Capitală, de la Arenele Roma­ne, din 28 iunie, veți putea asculta cele mai bune hituri ale artistului. Iar după spectacol, puteți dansa până în zori cu organizatorii de la Kiss FM. Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 99 și 249 lei.