Alimentația anti-cancer: VARZA

Rodica Demian
- Fosta mâncare a săracilor a devenit un aliment anti-cancer de linia întâi -

O familie cu multe rude

Cu puține decenii în urmă, varza încă era unul din­tre alimentele cele mai importante - relativ ief­tină și, adeseori, singura legumă ce se găsea în piețe, pe parcursul iernii. De aceea i se spunea, frecvent, "mâncarea săracilor".
În cazul verzei, este vorba de un nume colec­tiv pentru legu­mele din familia cruciferelor, din care fac parte varza albă, varza roșie, varza crea­ță, var­za de Bruxelles, conopida, broc­coli (în variantă verde sau roșu-violet), varza de China, gulia... O variantă intere­san­tă, mai puțin cunoscută la noi, este soiul de varză chinezească Pak-Choi, care nu formează căpă­țâni și amintește de frunzele de spanac, putând fi con­sumată atât crudă, cât și călită. Varza de Bru­xelles - o varză în miniatură - numită astfel din cauza originii ei, este o variantă deosebit de fină a acestei familii de legume. Cea mai neobișnuită specie de varză este, fără îndoială, gulia, o "tulpină îngro­șată", comestibilă, care se mănâncă și crudă și fiartă. Și - un lucru mai puțin cunoscut - frunzele de gulie se pot folosi, și ele, în bucătărie, preparate exact ca varza. Broccoli, o le­gumă celebră, cu tra­diție, deja, și în România, exis­tă în mai multe va­riante colorate și este asemănat cu sparanghelul, pentru că pe lângă buchețelele că­pățânii, se pot consuma și tulpinile curățate.
O specialitate cunoscută, specifică bucătăriei de iarnă, este varza acră, murată, care în Româ­nia se conservă, prin tradiție, acasă, județul de vârf al cali­tății ei fiind Suceava. În Occident, var­za acră (nu se compară la gust cu a noastră) se găsește de vân­zare, gata tăiată, în supermarket. Se mănâncă și crudă, ca salată, dar se folosește și la pre­pararea unor bucate variate și foarte hrăni­toare.

Carte de vizită

* Varza creață și broccoli sunt campioane în ceea ce privește "densitatea" substanțelor nutritive, (raportul dintre vitamine, substanțele minerale și numărul caloriilor unui aliment).
* Varza albă și roșie țin fruntea listei la bogăția de vitamina C. Pentru a face o comparație: o lă­mâie de 100 g conține aproximativ 53 mg de vita­mina C, iar varza, tot 100 g, conține 150 mg vita­mina C. Este o variantă ideală pentru cei care nu suportă citricele. Varza conține, de asemeni, multă vitamina A, necesară sistemului imunitar, și vita­mina B, un întăritor al nervilor, și mult acid folic, necesar formării de celule noi și grăbirii vinde­cării.
În plus, varza conține o mulțime de minerale, mai ales calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier, folosite ca prim-ajutor, ori de câte ori organismul o cere. Fenomenal este conținutul calciului, anume 230 mg calciu la 100 g varză. O cantitate dublă față de calciul conținut în lapte. Potasiul, prezent în proporție de 500 mg la 100 g varză, este un puternic întă­ritor al organis­mului, grăbind vinde­carea.
Varza murată este, și ea, o bombă de sănătate. Pe lângă fibre, fermenți de lapte și acid lactic, substanțe ve­getale secun­dare, ea conține 200 mg de vita­mina C la 100 g. Datorită acestei combinații impre­sio­nante de sub­stanțe nutritive, varza acră sti­mu­lează func­ționarea intestinului și întărește extrem de eficient flora intestinală și imunitatea organis­mu­lui.
Sucul de varză albă și zeama de var­ză murată este apreciat de medi­cina populară, ca un remediu eficient pentru prote­jarea mucoasei intestinale și, deci, împotriva ulce­rului gastric și duodenal.
Notă: Majoritatea speciilor de varză sunt bogate în fibre, astfel că, produc, adeseori, balonări. De aceea, la prepararea mân­cărurilor, se recomandă fo­losirea chimenului. Cu cât sunt mai mă­run­țite se­min­țele, cu atât mai pu­ter­nică e aro­ma lor.

Protecție anti-cancer

Glucosinolate
"Minunea verde" este alimentul cu cel mai ridi­cat factor de protec­ție con­tra cance­rului. Con­ține o serie întreagă de substanțe, care au o funcție de protecție în toate tipurile de cancer. Chiar dacă descrierea lor este plicticoasă e bine să știți de ce varza nu trebuie niciodată să vă lipsească din farfu­rie. Din punct de vedere al sănătății, este important de știut ce anume produce gustul și mirosul spe­ci­fice verzei și "ru­delor" ei. Substanțele vegetale se­cun­dare speciale, sulfu­roase, existente în varză, se numesc glucosi­no­late. Acești compuși au un efect antibiotic și de pro­tecție împotriva cancerului, deosebit de puter­nic, dar numai în varza crudă.
Pentru ca glucosinolatele din organism să poată deveni active, este necesar ca ele să fie activate prin mărunțirea verzei (tăiere, radere, stoarcere).

Sulforafanul
Această altă substanță prezentă în varza crudă, nu numai că accelerează procesele de detoxifiere, ci poate declanșa chiar și moartea programată a celulelor cancerigene. După cum se știe, datorită apoptozei, organismul este capabil să elimine celu­lele care nu mai sunt funcționale sau celulele moar­te - un proces stopat în cazul celulelor can­cerigene. O descoperire recentă arată că sulfora­fanul ar putea prezenta și proprietăți bactericide puternice vizavi de bacteria Helicobacter pylori, responsabilă pen­tru ulcerele gastrice. Astfel că ris­cul cancerului de stomac ar putea fi redus.

Indol-3-carbinol
Efectelor protectoare speciale ale gluco­sinola­telor verzei li se adaugă și efectul protector al altui produs de descompunere, și anume Indol-3-carbi­nol, cu influență asupra metabolismului es­troge­nilor. În consecință consumul regulat de varză ar putea micșora riscul apariției cancerului de sân.

Consumul corect al verzei

* Pentru ca glucosinolatele să poată fi des­com­puse, devenind adevărate substanțe protectoare, varza trebuie mâncată crudă, tăiată mărunt și foarte bine mestecată. Sub­stanțele anti-cancer din varză nu suportă căldura, deci, în scop profi­lac­tic, gă­titul este exclus.
* Aproape toate soiu­rile de varză pot fi mân­cate crude, sub for­mă de salate: gulia, var­za albă și roșie, varza de China, var­za acră, chiar și broccoli și conopidă. Puse în salate, buche­țelele au un gust mi­nunat - crocant și proas­păt!