Cea mai frecventă afecțiune întâlnită la om: CARIA DENTARĂ

Redactia
"M-a tras curentul!".

Potrivit unei obse­sii autohtone, aerul rece pare a fi țapul ispășitor când e vorba de durerile noas­­tre de dinți. Afirmația, în sine, conține un sâm­bure de adevăr, căci curentul nu face decât să scoa­tă gunoiul de sub preș: el nu cauzează, dar poa­te exacerba o suferință preexistentă, precum sinu­zita maxilară, otita (inflamația urechii) sau, în cazul nostru, infecțiile dentare.
Pentru a înțelege mai bine, să ne imaginăm o casă în plină iarnă. Dacă avem pereți groși și inte­gri, frigul rămâne dincolo de fereastră. În cazul din­telui, cele două straturi de țesut dur, smalț și den­tină, asigură protecție față de mediul bucal. Sub dentină, în camera pulpară, prosperă stă­pâna căsu­ței noastre, pulpa dentară ("nervul"). Ca o har­nică gospodină, ea este res­ponsabilă de menținerea vita­lității dintelui: refacerea den­tinei, nutriția, iner­vația și apărarea împotriva agenților infecțioși. Ferm implantată în osul maxilar, rădăcina dintelui adă­postește, sub cele două țesuturi dure (cement și den­ti­nă), porțiu­nea radiculară a pulpei dentare. Când cariile den­tare afectează pereții căsuței noas­tre sau retracția gin­givală expune parțial rădăcina, aerul rece trece prin canaliculele dentinare, iritând pulpa. Cum avem de-a face cu o întreagă comu­nitate de dinți, "vestea" circulă repede: de multe ori, semnalul du­reros difuzează de la dintele bol­nav, de-a lungul traiectelor nervoase, cuprinzând ju­mătate de ma­xilar, inclusiv urechea.

- Ce este caria dentară și ce determină apa­riția ei?

- Caria dentară deține două superlative nedo­rite: cea mai frecventă afecțiune patologică întâl­nită la om și, în același timp, cea mai frecventă cauză a pierderii dinților. Este un proces distructiv, cronic, al țesuturilor dure dentare (smalț, dentină și cement radicular), de natură infecțioasă, pus pe seama anumitor bacterii statornicite în cavitatea noastră bucală, precum Streptococcus mutans sau Lactobacilul. La originea ei mai regăsim, pe lângă microbi, alți doi factori determinanți, și anume, alimentația bogată în carbohidrați (zaharuri) și tere­nul pacientului (calitatea și cantitatea de smalț, dentină și salivă). Această triadă este influențată, suplimentar, de factorul "timp", adică perioada la care dintele a fost supus atacului cariogen. Bacte­riile se adună sub formă de placă și tartru dentar, în zone retentive sau mai ferite ale dinților noștri, acolo unde igiena dentară și autocu­rățarea, prin intermediul salivei, sunt mult îngreu­nate. Trăiesc mai departe pe seama gazdei, generând, prin meta­bolizarea zaha­ru­rilor, fermentație acidă, respon­sabilă de demi­ne­ralizarea din­telui.
Se mai adaugă, la cele enunțate mai sus, factori de risc, precum: igiena orală precară sau absentă, fumatul, stresul, carențele nu­triționale, dezechili­brele hormonale, diabe­tul zaha­rat, reflu­xul gastro-esofagian, respi­ra­ția orală (în rinita aler­gică).

- Cum știm când avem de-a face cu o carie den­tară?

- Inițial, simptomatologia este absentă. În ca­riile incipiente, prejudiciul este greu de decelat de către pacient. Smalțul, lipsit de nervi și vascu­lari­zație, se comportă ca un veritabil zid de apărare. Dincolo de el, terminațiile nervoase din canalicu­lele dentinare, asemenea unor străjeri vigilenți, aver­tizează pulpa asupra pericolului iminent. Apare astfel sensibilitatea dentară, în special la rece, cald sau în contact cu băuturile acidulate. Alte semne su­biec­tive sunt: modificări de cu­loare (alb-cretos, cenușiu sau marmorații galben-bru­ne), halenă sau gust ne­plă­cut, papile sânge­rânde sau leziuni pro­duse de margi­nile as­cuțite ale ca­vității carioase. Când "in­vada­torii" (bacteriile) se apropie de pulpă, durerile devin in­tense, spontane sau progre­sive. Dacă leziunea carioasă a pătruns deja în pulpă, stă­­pâna dintelui nos­tru reac­ționează prompt prin infla­mație (pul­pită). Ne­tratată, pulpita evoluează mai de­parte la vârful rădă­cinii, sub forma paro­don­ti­tei api­cale, inflamația pu­tând afecta inclusiv proxi­mitatea osu­lui maxilar (os­teită). Pot apărea ab­cese sau resorb­ția progresivă a osului maxilar, care duc, în final, la pierderea din­telui.

- Cum tratăm caria dentară?

- Este important de știut că un tratament pre­coce este întotdeauna mai ieftin și mai puțin trau­ma­tizant. Cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne igiena corectă, prin periaj cu paste fluo­ri­zate de minimum două ori pe zi, folosirea aței den­tare, a dușului bucal și a apei de gură. Se adau­gă și alte măsuri, precum imunizarea prin vacci­nare, detartrajul sau controlul zaharurilor din ali­men­tație.
În funcție de complexitate, tratamentul leziunii carioase poate ocupa una sau mai multe ședințe. Indispensabile în depistarea carioactivității și apre­cierea prejudiciilor create sunt investigațiile para­cli­nice, precum radiografia dentară, care comple­tează rezultatele examenului clinic.
În cariile incipiente, sub forma unor pete albi­cioase de smalț demineralizat, se instituie un tra­tament non-operator, care constă în controlul dietei alimentare, periajul minuțios cu paste de dinți cu fluor sau în aplicarea topică (pe dinte) de substanțe fluorurate, remineralizante. Tre­buie subliniat că, atâta timp cât nu a apă­rut cavitatea, procesul carios este încă re­versibil.
Dacă atacul cariogen a lezat deja smal­țul și dentina, intervenția este una opera­torie și are ca obiectiv păstrarea vitalității pulpa­re. Refacerea morfo-funcțională a dintelui se realizează prin ob­turarea cavi­tății ("plom­bă" sau încrustație). În alte situații, poate fi oportună realizarea unor fațete sau coroane dentare, care îmbracă dintele, confe­rindu-i rezistență și protecție la stimuli externi.
În fazele avansate, de inflamație pul­pară, trata­mentul vizează curățirea spațiu­lui en­do­dontic de țesutul pulpar infectat, trata­ment medicamentos, pentru oprirea feno­me­nelor inflamatorii și, în final, res­tau­rarea coronară a dintelui. Acolo unde este cazul, se reali­zează dispozitive coro­no-radiculare (pivoți, știfturi sau "cuie", popular) pre­fabricate sau turnate. În cazul unei distrucții majore, fără po­sibilitatea restaurării, soluția ră­mâ­ne extracția dentară.
Nu în ultimul rând, mai trebuie să știm că vizi­tele regulate la cabinetul stomatologic, de cel puțin două ori pe an, sunt de mare ajutor în preve­ni­rea apariției oricăror probleme dentare. Și, atunci când "nervii" dentari conviețuiesc liniștiți în căsuțele lor de os, și noi suntem mai fericiți, uitând de durerile noastre de dinți.

Dr. LUCIAN CREȚU - medic stomatolog, Galați