Prim-ajutor pentru... Dinți și gingii sensibile

Redactia
Clătiri cu oțet pentru dureri de dinți

Amestecați în cantități egale oțet de mere și apă și puneți-le la fiert cu sare, piper, o cuișoară aromată și pu­țină țuică. Lăsați să se răcească puțin și clătiți-vă gura de mai multe ori pe zi.

Pastă de dinți cu lămâie și argilă

Amestecați două picături de ulei aro­mat de lămâie (esențial, nu indus­trial!) cu praf de argilă și atâta apă cât să se formeze o pastă. Spă­la­ți-vă pe dinți cu ea, de două ori pe zi. Al­bește dinții, împrospătează gura dar, mai ales, protejează și întărește gin­giile.

Masaj cu bicarbonat contra gingivitelor

Spălatul pe dinți, o dată pe zi, cu o pastă compusă din bicarbonat de so­diu, puțină sare fină și apă, eli­mi­nă tartrul dentar, dar neutralizează și bac­teriile as­cunse între dinți și gingii. E suficient să aplicați aceas­tă pastă, cu degetul, pe porțiunile inflamate ale gingiei și să o frecați ușor cu o periuță de dinți moale.

Un măr pe zi contra gingiilor inflamate

Ronțăitul unui măr pe zi dezin­fectează gura și în­tărește gingiile. Este totodată un remediu excelent îm­potriva scrâșnitului din dinți. Un măr, un morcov crud sau puțină co­nopidă, înainte de culcare, cal­mea­ză maxi­larele.