Soare fără remușcări

Gilda Fildan
- Razele ultraviolete sunt totodată izvor de viață și risc pentru sănătate. Bucurați-vă de frumusețea lunilor de vară, având totuși grijă să evitați pericolele -

Doi pe un balansoar

Cine n-a auzit că trebuie să se ferească de o expunere excesivă la radiațiile solare? Unii nu iau în seamă avertismentele, în vreme ce alții, mai te­mători, exagerează cu prudența în așa măsură, încât este posibil ca doctorul să-i diagnosticheze mai târziu cu un deficit de vitamină D3 (colecalciferol). De când se tot discută des­pre faptul că razele ultra­violete sunt responsabile pentru cancerul de piele, apariția prematură a ridu­rilor și unele afecțiuni ocu­lare, din ce în ce mai multe persoane preferă să reunțe la frumoasa nuanță arămie a pielii bronzate. Se vând tot mai bine în sezonul cald cremele cu factor de protecție 50 și bluzele de bumbac cu mânecă lungă. Fără îndoială, aceasta în­seamnă un succes în lupta împotriva cancerului cuta­nat, însă nu trebuie să ui­tăm, pe de altă parte, cât de important este soarele pentru organismul uman.
Da, soarele e doar unul dintre cele 200 de miliar­de de astre din galaxia noastră, dar fără el ar fi cu ne­putință să ne imaginăm vreo formă de viață pe glo­bul terestru: razele lui ne dăruiesc lumină și căl­dură, permit existența fotosintezei și fac să se eva­pore apa din râuri, mări și oceane, care va reveni apoi pe pământ, transformată în ploaie. Soarele sin­croni­zează și funcțiile organismului nostru: îndată ce anumite celule nervoase din structura ochiului per­cep lumina zilei și transmit această informație către creier, este secretată serotonina, care acțio­nează asupra inimii și a sistemului circulator, re­glând totodată apetitul și starea de spirit (motiv pen­tru care, de altfel, este supranumită "hormonul feri­ci­rii"). Concomitent, se împuținează cantitatea de melatonină, hormonul care induce somnul, astfel încât vom începe ziua cu mintea clară și putere de mun­că. Așadar, prezența soarelui are într-adevăr efi­cacitatea unui antidepresiv - o poate simți ori­cine, mai ales atunci când, după o iarnă lungă, se anunță în sfârșit primăvara.
Pe lângă radiațiile vizibile, soarele emite și în alte registre ale lungimilor de undă, care nu sunt percepute de ochii noștri: infraroșii (cu efect de încălzire) și ultraviolete (UV). Radiațiile UV-C, cu lungime de undă foarte mică, sunt absorbite com­plet de ozonul din atmosferă și devin un pericol pentru noi doar în cazul când s-a format o gaură în stratul de ozon. În schimb, pătrund până la noi 10% din razele UV-B și aproape 100% UV-A. Dacă UV-B acționează la nivelul epidermei, influențându-i pigmentarea și eventual provocând arsuri, ultra­violetele A ajung în profunzimea țesutului cutanat. Ele pot declanșa alergii solare sau chiar un cancer și, în orice caz, grăbesc procesul de îmbătrânire a pielii. De aceea, nu e greșit să spu­nem că o cremă cu factor de protecție maxim este cel mai bun remediu antirid.

O treime din totalul populației are o carență de vitamina D

Pentru sinteza vitaminei D, radia­țiile UV-B trebuie să aibă o anumită intensitate. De la mijlocul lunii mar­tie până la sfârșitul lui septembrie, organismul își poate produce doza zilnică necesară doar printr-o expu­nere de 10 până la 25 de minute la soarele amiezii. Pare simplu și, cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează la 30% ponderea europenilor care au prea puțină vitamină D. Un deficit cronic poate avea consecințe negative, printre altele asupra siste­mului imunitar, a echilibrului hormonal, a rezervei de calciu, precum și a psihicului, iar specialiștii îl consideră implicat în declanșarea a peste o sută de boli, dintre care le vom aminti aici numai pe cele mai grave: osteoporoza, diabetul, infarctul miocardic și cancerul. "Vitamina D nu poate fi procurată în can­titate suficientă din hrană, și de aceea este contra­indicat să ne petrecem întreaga zi în spații închise", atrag atenția medicii. Și cremele cu un factor de pro­tecție ridicat limitează sinteza acestei vitamine.
Așadar, ce ar fi de făcut? Să zăbovim neprotejați sub soarele primăvăratic și sub cel arzător al verii, ca să aducem vitamina D la un nivel normal?

Cancerul de piele în ofensivă

Statisticile actuale ce consemnează evoluția cancerului cutanat dau mărturie despre faptul că, până în urmă cu două decenii, cei mai mulți dintre oameni nu conștientizau pericolul și deci nu-și raționalizau expunerea la soare: rata îmbolnăvirilor crește cu 6% pe an. Vârsta medie a pacienților care își descoperă simptomele afecțiunii și se prezintă pentru prima oară la doctor a scăzut de la 70 de ani la mai puțin de 40, iar dintre persoanele care au împlinit 70 de ani, aproape o treime suferă de kera­toză actinică. Numită și keratoză solară, ea se ma­nifestă prin apariția unor excrescențe cu textură aspră, ca de șmirghel, și reprezintă o fază premer­gătoare a carcinomului scuamocelular. Acesta păs­trează nuanța obișnuită a pielii, spre deosebire de melanomul malign, de culoare neagră, care se întâl­nește mai rar, însă este cu mult mai primejdios, deoarece se dezvoltă profund în piele și are capa­citatea de a se disemina în organism prin vasele de sânge și sistemul limfatic. Alături de arsurile de soare (căpătate mai ales în copilărie), printre prin­cipalii factori de risc se numără antecedentele fami­liale și numărul mare de alunițe prezente pe corp (peste 50). Este important de știut că un melanom din cinci se formează într-o zonă care nu este ex­pusă direct la acțiunea razelor solare.

Diagnosticare mai bună, terapii mai eficiente

Șansele de vindecare vor fi cu atât mai mari, cu cât cancerul este depistat mai devreme. Alunițele suspecte sunt de regulă excizate împreună cu o porțiune de țesut dimprejur, pentru a fi ulterior exa­minate în laboratorul de anatomopatologie.
Și în tratamentul cancerului cutanat s-au înregis­trat în ultimii ani progrese notabile. Datorită cre­melor și gelurilor eficiente puse în prezent la dispo­ziția medicilor dermatologi, nu mai este neapărat necesară îndepărtarea chirurgicală a keratozei acti­nice. Dacă sunt descoperite în stadiu incipient, car­cinoamele și melanoamele maligne beneficiază și ele de șanse de vindecare, în pro­porție de aproape 100% - și nici chiar un melanom cu metastaze nu mai reprezintă acum o condamnare subită la moar­te, deoarece terapiile imunologice specifice dau rezultate foarte bune.

Razele ultraviolete - controlați-le zi de zi

Totuși, în Europa mor anual mii de oameni din cauza melanomului malign. Deoarece există tendința de a subestima forța soarelui, care de­vine astfel un risc de temut, specia­liștii ne sfătuiesc ca, în cursul pri­mă­verii și al verii, să ne informăm zilnic despre valoarea indicelui UV. Acesta indică, pe o scală de la 1 la 11, intensitatea maximă a radiațiilor ultravio­lete ce urmează să ajungă pe pământ în cursul unei zile. Deja de la indicele UV 3, OMS recomandă per­soa­nelor adulte să-și ia măsuri corespunzătoare de pro­tecție solară. De asemenea, se poate face și un test pentru determinarea tipului de piele. Astfel vom afla cât timp ne putem expune la soare nepro­tejați, în condițiile unui indice UV ridicat (de 6 până la 8), fără ca pielea și ochii să ne fie afectați. Totuși, medicii avertizează că nici în cadrul acestui așa-zis interval de siguranță n-ar trebui să ne permitem excese: "Chiar și un bronz aparent sănătos arată că pielea a primit o cantitate prea mare de radiații so­lare, fiindcă formarea pig­mentului este de fapt o reac­ție de protejare."

Nu neglijați ochelarii de soare

Iată un lucru pe care îl ignoră adesea iubitorii de soare și cei ce desfășoară activi­tăți sportive în aer liber: și cor­neea poate suferi arsuri. Pericolul este și mai mare dacă radiațiile UV sunt reflectate de ză­padă, nisip sau apă, iar pro­tecția ochi­lor nu este asigurată cu lentile adecvate. Deseori se infla­mează și conjunctiva. Atunci, ochii devin extrem de sensibili la lu­mină, apare lăcri­marea abun­den­tă și senzația supără­toare de corp străin. Din fericire, simp­tomele pot fi cal­mate cu ajutorul unor unguente oftalmice, picături sau geluri, iar corneea și conjunctiva se regenerează de obicei în câte­va zile. Totuși, razele ultra­violete în exces pot dăuna ochilor pe termen lung, de exem­plu accelerând opa­cizarea crista­li­nului, ceea ce duce la apariția pre­matură a cataractei. O altă afecțiune oculară, provocată de astă dată de radiațiile UV care ajung la ochi venind din la­teral, este așa-numitul pte­rigion, o formațiune be­nig­nă, constituită pe con­junc­tivă. Ea se înde­părtează printr-o inter­venție chi­rur­gicală.


Cum vă puteți inspecta singuri pielea

În completarea screening-ului pentru cancer cutanat, se recomandă să vă cercetați dvs. personal pielea, la intervale regulate. Procedați ast­fel:
* fața și buzele,
* urechile (inclusiv în interiorul și în spatele pavilionului urechii),
* pielea capului (folosind un pieptene),
* palmele, dosul mâinilor și unghiile,
* antebrațele, brațele, coatele și subsuorile,
* pieptul și abdomenul,
* picioarele, tălpile și fața superioară a labei (cel mai bine, stând pe un scaun),
* ceafa, umerii, spatele, fesele, zona genitală (cu ajutorul unei oglinzi).
Evaluarea alunițelor se face pe baza câtorva criterii. Iată în ce situații ridică ea semne de în­trebare.
Asimetria - Melanomul malign în stadiul incipient are adesea o formă asimetrică.
Delimitarea - Alunița nu este delimitată net de porțiunea de piele din jur.
Culoarea - Nu prezintă o culoare uniformă, ci mai deschisă ori mai închisă în unele locuri.
Diametrul - Alunița are un diametru mai mare de doi milimetri și/sau crește.
Relieful - Formează în mod vizibil o excres­cență în raport cu nivelul pielii.


Soarele din timpul verii - este de dorit sau de evitat?

De dorit
Lumina - Un aport regulat acti­vează secreția de serotonină, "hormonul fericirii".
Fotosinteza - Întreține funcțio­narea tuturor ecosistemelor, se poate spune că reprezintă fundamentul aproa­pe oricărei forme de viață.
Fototerapia - Ajută la tratarea unor afecțiuni cutanate.
Sinteza vitaminei D - Soarele per­mite organismului să-și producă sin­gur această vitamină importantă.
Căldura - Ne dă energie și o sen­zație de confort.

De evitat
Arsuri de soare - inflamație acută a pielii, însoțită de dureri.
Slăbirea sistemului imunitar - ultravioletele îngreunează deseori pro­cesele de vindecare.
Afecțiuni oculare - corneea poate suferi arsuri.
Îmbătrânirea prematură a pielii - formarea ridurilor se produce mai devreme.
Cancer - radiațiile UV pot declanșa o boală malignă.
Fotosensibilitate - inflamarea pielii, indusă de combinația dintre lumi­na solară și anumite substanțe.


Test rapid - Mă amenință un cancer de piele?

* Pielea mea se înroșește repede și nu se bronzează frumos.
* Îmi place să-mi petrec concediile la mare și fac multă plajă.
* În copilărie, am fost des în vacanțe în țări sudice.
* Când eram copil, stăteam mult la soare.
* În copilărie am avut o dată sau de mai multe ori arsuri solare grave.
* În ultimii cinci ani, am avut cel puțin o dată arsuri solare serioase.
* Am mai mult de 50 de alunițe.
* Am o aluniță suspectă.
* Dermatologul a trebuit să-mi îndepărteze una sau mai multe alu­nițe.
* Printre rudele mele apropiate există cazuri de cancer cutanat.

Dacă ați confirmat una sau mai multe din afirmațiile de mai sus, ar trebui să vă prezentați periodic la un screening. Solicitați neîn­târziat medicului specialist să vă examineze alunițele suspecte.


Protejați-vă pielea și ochii!

* Alegeți un factor de protecție ridicat (filtru UV-B), însă dați atenție și filtrului UV-A. Există numeroase produse ideale pentru utilizarea zilnică.
* Folosiți o cantitate suficientă - Pentru un centimetru pătrat de piele aveți nevoie de 2 ml de cremă, ceea ce înseamnă că veți consuma circa 25 ml la fiecare aplicare. Ungeți-vă pielea din două în două ore și nu uitați nici buzele, care sunt foarte expuse la soare. Se vor usca și fisura, dacă nu le îngrijiți.
* Atenție și la umbră - Radiațiile UV pot fi reflectate de sol, chiar și no­rii lasă să treacă mare parte din ele. Multă lume nu știe că în lunile de primăvară stratul de ozon de deasupra continentului nostru este atât de subțire, încât ultra­vio­­le­tele ajung la valori com­para­bile cu maximele din mij­lo­cul verii, numai că nu le pu­tem sesiza.
* Protejați pielea sensibilă - Copiilor mici nu le este permis să stea direct în soare căci, înce­pând de la indicele UV 2, pielea lor poate fi afectată. Sunt obligatorii: șepcuța cu protecție pen­tru ceafă, tricoul de bumbac și crema de protecție solară pentru copii, cu filtru mineral. Dacă le cum­părați îmbrăcăminte specială, verificați ca pe eti­chetă să se găsească mențiunea "UV Standard 80". Și adulții cu alergie solară se vor proteja cu îmbră­căminte și produse destinate pielii sensibile.
* Purtați ochelari de soare - Pentru a pre­veni îmbolnăvirea ochilor, căutați un model cu brațe late și lentile destul de mari, dar și cu inscripția "UV-400".

Primul ajutor la arsurile de soare
* Când aveți pielea arsă și o simțiți tensionată, calmați-vă simptomele cu ajutorul spray-urilor ră­coritoare cu spumă, a gelurilor și a loțiunilor cu pulverizator.
* Dacă pielea este afectată, tratamentul extern poate fi completat cu administrarea internă a unor preparate homeopate pe bază de plante cu efect anti­inflamator, ca de pildă clematita.
* Îngrijirea de rutină a pielii după expunerile normale la soare se face cu creme ușoare, loțiuni, spray-uri sau uleiuri care conțin substanțe cu acțiu­ne de regenerare a pielii, cum este vitamina A.