"Cum să scap de bulimie?"

Cititor Formula AS
"Mă dor sinusurile. Ce să fac?"

Sunt o fidelă cititoare a revistei "Formula AS" și vă rog să mă ajutați și pe mine. În fiecare dimineață mă trezesc cu durere de cap în zona sinusurilor. Menționez că nu-mi curge nasul, am miros, nu am secreții purulente nazale, dar mă dor îngrijorător sinusurile. Iau un antinevralgic și într-o oră mă liniștesc. Vă mulțumesc!
EMANUELA - Brăila

"Caut un tratament naturist pentru esofagită de reflux"

Acum doi ani, am avut un ulcer duodenal pe care l-am tratat, dar am rămas cu arsuri în capul pieptului. Am făcut o endoscopie și rezultatul a fost: gastrită cronică, esofag cu esofagită de reflux. Mi s-a prescris tratament cu Esome­pra­zolum de 20 mg, pe care îl iau încontinuu, de mai bine de un an. Acum nu mai am arsuri, dar au apărut efecte adverse: mi-a căzut părul masiv și am sângerări gingivale. Am încercat să opresc tratamentul, dar după doar trei zile revin arsurile în capul pieptului. Ce mă sfătuiți să fac? Nu există un tratament naturist pentru esofagită de re­flux? Cu mulțumiri,
MIHAELA A.

"Am mâncărimi insuportabile în talpa stângă"

Acum câțiva ani mi-a apărut în talpa stângă o mâncărime, după care pielea de pe talpă a în­ceput să se cojească. Menționez că mâncă­rimea persistă și astăzi, de multe ori fiind atât de insu­portabilă, în­cât mă scarpin până la sânge. Am crezut că e o ciu­percă și m-am uns cu Ca­nesten, Lamisil, Ca­ne­­spor, dar nu se vede niciun rezultat. Să fie pso­riazis? Vă rog, dacă puteți, ajutați-mă... Cu mul­țumiri,
V. R. - jud. Mehedinți

"Am fost diagnosticat cu nevralgie Arnold"

Vă expun pe scurt istoricul afecțiunii mele, poate îmi va recomanda cineva un remediu. Acum aproximativ șase luni m-am confruntat cu o durere de cap insuportabilă, care a durat aproa­pe o săptămână, fără să cedeze la analge­zice. Am luat Nurofen, Piafen, Algocalmin... Nimic! Pen­tru că nu mai suportam, m-am programat la un me­dic neurolog care, în urma examenului CT, mi-a pus diagnosticul nevralgie Arnold bilaterală și mi-a prescris Movalis 75 mg in­jectabil, timp de 7 zile. La doar o săptămână de la terminarea trata­mentului, m-am trezit cu niște du­reri de cap atât de puternice, încât am ajuns la Ur­gen­ță. Sim­țeam că am capul într-o menghină care se tot strân­gea și mă durea tot: ochi, obraji, barbă... Am fost internat în spital, mi s-au administrat Mydo­calm și Piafen și a doua zi am fost externat, cu re­co­mandarea să fac un examen IRM angio-cere­bral, să nu am o tumoră. Rezultatul inves­ti­gației a fost însă normal (slavă Domnu­lui!). De atunci am fost la reuma­to­log, la oftal­molog, la endo­cri­nolog, am făcut con­sult ORL, analize pen­tru boli auto­imune... toate rezul­ta­tele au fost în para­metri nor­mali. În pre­zent pot funcționa doar cu Vol­taren și My­docalm. Vă rog, ajutați-mă cu un sfat. Ce investi­gații să mai fac, să-mi găsesc și eu liniș­tea? Menționez că am 39 de ani. Vă mulțumesc și do­resc tuturor sănătate!
ANDREI

"La doar 23 de ani, am monturi dureroase"

De o lună mă doare foarte mult talpa piciorului drept și nu pot călca. Piciorul nu este umflat, dar zona montului o simt fierbinte. Am fost săptă­mâna trecută la medic și mi-a spus că durerea e de la mont și trebuie operat. Am doar 23 de ani. Să fac operația acum sau să mai aștept? Dacă vor crește în câțiva ani la loc? Am cumpărat de la tehnica medicală niște suporți plantari care se pun în pantofi, dar nu m-au ajutat foarte mult și, în plus, ar trebui să mă încalț doar în adidași. Ce mă sfătuiți să fac? Aștept cu nerăbdare răspunsurile dvs. Cu mulțumiri,
DIANA

"Ajutați-mă să scap de tulburările de somn!"

Dragi cititori, vă rog să mă aju­tați să scap de boala asta care mă epui­­zează. Am mari tulburări de somn: câteodată, când merg la cul­care, obo­sită și cu nevoia stringentă de a dormi, nu mă ia somnul. Stau totuși în pat, încercând să-l ademenesc pe Moș Ene. Degeaba! Cu toate acestea, când mă ridic din pat, dimineața, conștien­tă că nu am dormit deloc, nu mă mai simt atât de obosită. Sunt însă și cazuri în care dorm, chiar visez, și mă trezesc obosită. Ra­re­ori dorm foarte mult, ca pentru a recupera nop­țile pe­trecute cu ochii în tavan. Nu știu cum să-mi re­glez som­nul Am luat o mulțime de medicamen­te: Extra­ve­ral, Persedon, Melatonină, beau ceaiuri pen­tru li­niștire... Îi rog pe cei care s-au confruntat cu aceeași situație să mă ajute cu un sfat. Vă mul­țumesc.
MARIA E.
(Apelați urgent la preparatul d-lui farmacist Bobaru: "Sirop Hipnogogic". Dormi dus și te tre­zești limpede la cap. Tel. 0239.61.59.31.)


"Cum să scap de bulimie?"

Vă rog să mă ajutați și pe mine cu un sfat. În urmă cu aproape trei ani mi-am pierdut mama. Aveam 17 ani și Dumnezeu mi-a luat-o tocmai când aveam mai mare nevoie de ea. Am făcut o depresie, am slăbit mult, apoi m-am îngrășat și mai mult. Sim­țeam încontinuu nevoia să mă­nânc dulciuri, apoi mă apucau remuș­cările și mergeam la toaletă să mă forțez să vomit. Tata nu știe chinul care mă macină și nu aș vrea să fac psihoterapie, cu toate că sunt con­știentă că nu e bine ce fac. Mi-e teamă mai ales să nu fac varice pe esofag. Vă rog din tot sufletul să mă ajutați cu sfaturi. Nu am curaj să vorbesc cu cei dragi despre problema mea. Vă mulțumesc.
A. T.