Muzică internațională la Brașov - VIBRATE FESTIVAL

Dana Ene
- Un eveniment de elită -

De la o vreme încoace, orașul de la poa­lele Tâmpei se pregătește întruna de săr­bătoare și de oaspeți aleși. În Brașov se desfășoară lunar câte un festival muzical, multe dintre ele deja cu tradiție. Iar una dintre cele mai bune vești este că, la 50 de ani de la prima edi­ție a Festivalului Internațional "Cerbul de Aur", el se va relua. În așteptarea lui, vom vorbi, însă, despre un festival mai tânăr, care se află la a patra ediție - vibrate!festival. Este un eveniment muzical cultu­ral de înaltă clasă, menit să-i atragă nu doar pe cunos­cători, ci și pe tineri în mre­jele muzicii clasice. Iar organizatorii, ti­neri și ei, sunt total convinși că muzica de cameră este accesibilă oricui și se poa­te cânta în locuri neconvenționale, pre­cum muzee, spații în aer liber, cafenele sau te­renuri de tenis, promovând cu aceas­tă oca­zie și patrimo­niul arhitectural al Bra­șovului.
Dar vibrate!festival nu înseamnă doar muzică clasică. La fiecare ediție, ea se întâlnește cu muzica rock, jazz sau pop și nu în ultimul rând, se îmbină armonios cu artele vizuale. Așa cum și-a obișnuit deja fanii, și anul acesta pe lista de invitați ai festivalui găsim artiști unul și unul. Au venit de peste hotare: Gémeaux Quar­tett, un grup compus din patru tineri muzi­cieni, reprezentând patru națiuni dife­rite, multi-premiați și care au și cariere solistice de invi­diat - Arisa Fujita - vioară (Japonia), Fran­cesco Sica - vioară (Italia), Sylvia Zucker - violă (Ger­mania) și Matthijs Broersma - violoncel (Olan­da) - precum și violon­celistul american Bartholomew LaFol­lette. Dar sunt invitați și artiști români pre­cum: Luiza Zan (solistă - jazz), Diana Ionescu (pian - câștigătoare a Medaliei de Aur la Compe­ti­ția Internațională de Pian "George Enescu"), Irina Botan (pianistă româncă, stabilită la Londra - cu studii la "Yehudi Menuhin School" și "Guildhall School of Music and Dra­ma" din Londra), Aida-Car­men Soa­nea (violă - multi-premiată in­terna­țional, absolventă a "Hanns Eisler Hochschule" din Berlin și a "Conser­va­toire Supérieur de Paris"), Steffen Markus Schlandt (orgă - fiul cele­brului organist Hans Eckart Schlandt, un brașovean cu pre­mii internaționale care în 2004 a înce­put să dirijeze co­rul Bach și a primit func­ția de organist la Biserica Neagră); Marius Ungu­reanu (prim-violist în Orchestra Sim­fonică din Aalborg), Dan Dediu (pia­nist și compozitor) și, nu în ultimul rând, Petra Antonia Binder (coregraf) și Sasha Mereț (artist vizual cu mare căutare în Ame­rica).
Având în vedere că anul acesta este unul ani­versar pentru români, vibrate!fes­tival s-a pregă­tit și el, cum se cuvine, pen­tru Centenar: "În anul Cen­tenarului, ne inspi­răm din compoziția vizionară a lui George Enescu, «Pre­ludiu la unison». Așa cum diferitele in­strumente ale orches­trei se reunesc într-o sin­gură melodie, în aceas­tă piesă unică, ediția 2018 reunește su­netul, dansul și culoa­rea, în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu inter­pretări de clasă in­ternațională, ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasi­ce. După succesul de anul trecut, începem la Tenis Arena, de această dată, cu un «match» între jazz și clasic. Apoi puteți să veniți cu noi într-o în­cântătoare călătorie prin lucrări de referință ale repertoriului pentru coar­de, cu Gémeaux Quar­tett, la Biserica Neagră, Biserica Romano-Cato­lică Sf. Petru și Pavel și în cadrul Promenadei Muzicale, când veți des­coperi Brașovul prin pris­ma muzicii clasice. La Aula Universității Tran­silvania sărbăto­rim Centenarul, îmbinând muzica de cameră cu cinematografia, cu Dan Dediu în dublu rol de compozitor și interpret. Și ca în fiecare an, artiștii invitați își împărtășesc experiența crea­tivității cu tinerii, în masterclass-uri, ateliere, dis­cuții și expoziții. Comorile muzicii de cameră, ar­tele vizuale, coregrafia și cinematografia, arhitec­tura și natura Brașovului vibrea­ză la unison în luna iunie", afirma vio­lo­nistul Vlad Maisto­ro­vici, di­rector și fondator al festiva­lului.
Cum nu-i putem prezenta în amă­nunt chiar pe toți invitații la festival, am ales doi din sfere mu­zicale diferite: Vlad Maistorovici și Luiza Zan.
Vlad Maistorovici s-a născut la Ploiești, în 1985. La Brașov, a susținut primul lui concert, pe când avea doar 10 ani, și s-a îndrăgostit iremediabil de oraș, pe care nu l-a uitat niciodată. După liceu, a plecat din țară ca să studie­ze cu o bursă integrală la prestigioasa școală de muzică Yehudi Menuhin, apoi și-a continuat studiile la Royal College of Music. Și-a desăvârșit studiile cu legendarul violonist Pierre Amoyal, la Conserva­torul din Lau­sanne, unde a primit însemnata diplomă de Mas­ter Solist. În ciuda tinereții lui, experiența i-a fost recunoscută și a fost invitat să susțină cursuri la școli impor­tante din Europa. În 2015, a fondat la Brașov vibrate!fes­tival, un eveniment internațional anual, menit să aducă mu­zica clasică mai aproape de tineri.
Luiza Zan a fost prezentată ade­sea în revista noastră. S-a născut în 1980, la Tul­cea, și a studiat la Conser­va­torul de la Iași. A câștigat importante premii la con­cursuri de jazz, atât în țară cât și peste hotare. ?n 2004, a câștigat, împreună cu trupa Slang, Trofeul Cer­bul de Aur. Înainte de acesta, luase locul II la cel mai titrat festival de jazz din lume, la Montreux. Repertoriul ei include mai mul­te genuri muzicale, de la new jazz, la soul&funk și până la hip-hop sau R&B. Luiza a compus muzică de film, dar și pen­tru spectacolul "Năpasta", în regia lui Radu Afrim. A predat jazz, ca profesor aso­ciat, la Universitatea de Muzică din Bucu­rești, între 2008 și 2010.
Biletele pentru vibrate!festival, care se desfășoară la Brașov în perioada 17-24 iu­nie, se găsesc în rețeaua iabilet. Un abona­ment pentru întreaga perioadă de concerte costă 180 lei, dar puteți să procurați și unul valabil pentru 3 zile în valoare de 80 lei, dar și bilete pentru un singur eveniment. Informații suplimentare găsiți pe pagina de web a festivalului: vibratefestival.ro.