Chinul femeilor - Secreția vaginală

Rodica Demian
Secreția vaginală (leucoreea) este o scur­gere hiperabundentă, de durată lungă.

Consistența ei, dar și feno­menele care o însoțesc, permit stabilirea cauzei: secreția albi­cioasă, abundentă, fără fenomene secundare este provocată, în general, de dere­glările hormonale produse de o activitate redu­să a ovarelor. Secreția alb-gălbuie, fără miros, sau cu un ușor miros de drojdie, cu consistență fărâmicioasă și însoțită de mâncărimi și arsuri în jurul orificiului vaginal și cu roșeață și/sau inflamație, indică existența unei micoze. Înainte de a trece la tratamente, trebuie să fiți sigure că suferiți de o micoză vaginală și nu de o infecție urinară, care are, în mare, aceleași manifestări. Înaintea unei sarcini, sau cu puțin timp înainte și după ciclu, scurgerea vaginală mai intensă este normală.

Cum se tratează?

Înainte de a vă auto-trata, trebuie să cereți părerea unui medic, pentru a ști despre ce fel de secreție este vorba în cazul dvs. și ce o pro­voacă. Și abia apoi puteți începe un tratament, ținând cont de următoarele reco­mandări.

La medic

Dacă după un tratament de trei zile, în ciuda intervențiilor dvs. nu survine nicio ameliorare, este indicat să consultați un medic. În caz de sarcină, auto-tratamentul este de evitat, pentru că există și alte cauze ce pot provoca aceste simp­­tome. Dacă în afara problemelor specifice unei micoze vaginale, apar, în plus, febră, fri­soane, dureri abdominale, usturimi la urinare sau grea­ță, exa­menul medical este obligatoriu pen­tru evi­ta­rea unor afecțiuni secundare.

Fără medicamente

Măsuri rezultate din experiența "istorică" a luptei cu această suferință:
* Băi de șezut cu ceai de mușețel, salvie sau coada-șoricelului, făcute la 37°. Aveți grijă ca plantele să fie proaspete și cu­rate.
* În cazul unor micoze care revin, ar trebui să vă gândiți la o modificare a ali­mentației, pentru că un regim special antimi­coze este una dintre măsurile cele mai efi­ciente pentru reușita trata­mentului local. Trebuie să renunțați - în mare măsură - la zahăr, deoarece este un mediu propice ciuper­cilor. Alimentația ar trebui să conțină multe fibre, multe legume proaspete și salate va­riate, lapte fermentat care limitează proli­ferarea ciupercilor în vagin, brânză de vaci, cașcaval și pește. Ali­mentele bogate în hidrați de carbon, precum pâinea, pastele făinoase sau cartofii, trebuie eliminate de pe lista de bucate.
* Jeanșii strâmți, desuurile și ciorapii cu chilot din fibre sintetice creează un climat cald și lipsit de oxigen, propice ciupercilor. Cu fibre naturale și cu o îm­brăcăminte le­jeră și co­modă, sunteți mai bine apărate.
* Igiena zilnică este absolut nece­sară, dar nu și igiena exagerată, care poate dis­truge echilibrul normal al rezistenței locale îm­potriva infecțiilor proprie organismului. Spălatul sau dușul zilnic sunt suficiente, dar la spray-urile intime trebuie să renunțați.
* Băile în cadă cu sare de mare adăugată în apă accelerează vindecarea.
* Instilații de apă cu oțet de mere. Se ames­tecă două linguri de oțet alb într-un litru de apă fiartă și răcită. Se fac instilații vagi­na­­le, di­mineața și seara, două zile pe săp­­­tămână.

Tratamente naturiste

Secreția vaginală se manifestă diferit de la o persoană la alta. Dacă vă de­ran­jează și puteți ex­clude afecțiuni grave care ar putea fi cauza pro­ducerii ei, puteți apela la următoarele remedii:

Remedii pe bază de plante

* Curele cu ceai pot ajuta în cazul scur­gerii vaginale. Beți zilnic, vreme de 4 săp­tămâni, mai multe cești de ceai, prepa­rat din: 1/3 coada-șori­celu­lui, 1/3 ur­zi­că moartă (albă), 1/3 creți­șoa­ră. Opăriți 2 lin­guri de a­mestec cu 3/4 l de apă clo­co­tită, stre­cu­rați ceaiul du­pă 10 mi­nute și beți câte-o ceașcă pe par­cursul zi­lei.
* Scorțișoara posedă virtuți antifungice puter­nice. Puneți la fiert 4 litri de apă, în care adăugați 8 batoane de scorțișoară fărâmițată. Lăsați să mijotească 5 minute pe foc mic. Puneți ceaiul la infuzat 45 de minute. Stre­curați și faceți dușuri vaginale, cu ajutorul unei pere din cauciuc. În paralel, beți cât mai des ceai de scorțișoară.
* Intern, luați de trei ori pe zi tinctură de echinacea, diluată în apă.

Homeopatie

* Ferrum metallicum, D3D4D6 - ta­blete. Împotriva secreției albicioase, lăp­toase, care poate provoca răni, și a ciclului, adeseori, prematur, abundent și cu durată lungă.
* Kreosotum D6D12 - tablete/picături. În cazul secreției cu miros urât, cu senzații de arsuri la urinare și mâncărimi vaginale, al ciclului neregulat, dureros și al apariției unor pustule, furuncule.
* Pul­satilla D3D4D6 - picături. În ca­zul secreției groase, lăptoase, al ciclului întârziat sau slab, al cram­pelor, frisoanelor și picioarelor reci.

Mai bine să previi, decât să vindeci

* Purtați lenjerie intimă din bumbac, per­mite o mai bună ventilație decât lenjeria sin­tetică.
* Din aceleași motive, evitați pantalonii strânși pe corp.
* Scoateți-vă costumul de baie imediat ce ieșiți din apă.
* Când ieșiți din piscină, uscați-vă zona genitală cu un foen pus la minimum.
* Renunțați la deodorantele intime. Pro­dusele chimice pe care le conțin riscă să com­promită flora vaginală, lăsând drum liber pro­liferării ciupercilor.
* Adoptați deprinderi igienice corecte. Can­dida ajunge adeseori în vagin prin scaun. De aceea e bine să vă ștergeți invers, dinspre vagin spre anus.
* Mergeți la toaletă după fiecare raport se­xual. Sperma este alcalină și oferă un mediu favorabil de dezvoltare ciupercilor.
* Candidozele sunt transmisibile sexual. Apelați la prezervativ până la vindecare.