Gemoterapia în luptă cu... Sindromul colonului iritabil

Florentin Popa
Dr. CEZARINA MATEI - medic specialist medicină de familie cu competență în acupunctură, homeopatie și gemoterapie

"Există o alternativă naturală de tratament, blândă și eficientă în același timp, care poate completa sau înlocui terapia alopată, după caz"

- Ați obținut succese notabile în tratamentul colonului iritabil cu ajutorul gemoterapiei. Tera­pia clasică nu dă rezultate satisfăcătoare în această afecțiune?

- Într-adevăr, sindromul colonului iritabil este una dintre afecțiunile tratate cu mare succes cu ajutorul extrac­telor gemoterapice. Nu pot afir­ma că terapia clasică nu dă re­zultate satisfăcătoare în această afecțiune sau în altele; numai că eu, ca medic, am ales să folo­sesc în tratarea pacienților mei metode terapeutice lipsite de efecte adverse, cum ar fi gemo­terapia, acupunctura și homeo­patia.

- Ce extracte folosiți în tratament?

- În tratamentul sindromului de colon iritabil recomand mai multe extracte gemoterapice, în func­ție de particularitățile pacientului și de simp­tomatologia predominantă cu care acesta se confruntă. Cel mai des folosesc, în combinație, Ex­tractul din muguri de Smochin (Ficus Carica MG=D1), Extractul din muguri de Tei argintiu (Tilia tomentosa MG=D1) și Extractul din mlădițe de Merișor (Vaccinum vitis ideea MG=D1), care au efecte profunde și de durată.

- Prin ce mecanisme acționează aceste ex­tracte asupra colonului? Cum se produce vinde­ca­rea?

- Sindromul de colon iritabil se caracterizează prin perturbarea cronică (timp de cel puțin trei luni consecutiv) a funcției intestinale, care se manifestă cel mai frecvent prin distensie abdominală, modi­ficări de tranzit intestinal (fie scaune diareice, fie constipație, fie alternanța dintre acestea) și durere abdominală. După cum se știe în lumea medicală, sindromul de colon iritabil poate avea drept cauză declanșatoare o sensibilitate emoțio­nală exagerată, care influențează sistemul nervos enteric (numit și "al doilea creier"), aflat în tubul digestiv, consi­derat de neurogastroenterologi răspunzător pentru manifestările digestive relaționate cu emo­țiile - de exemplu, scaunele diareice ce preced exa­menele sau senzația de durere abdominală apărută atunci când ne înfuriem ori ne e frică de ceva sau de cineva.
Extractul din muguri de Smochin reglează se­creția gastrică, cicatrizează mucoasa gastrică și intestinală și normalizează reacțiile somatice la nivel digestiv de la stomac până la colon, în cazul tulburărilor neurovegetative.
Extractul din muguri de Tei calmează pacientul agitat și scade neliniștea pacientului anxios, care prezintă spasme intestinale și tulburări de tranzit din cauza stresului. De asemenea, acest extract are efect antispastic asupra colonului și efect ușor sedativ, fiind recomandat să se administreze de obicei seara.
Extractul din mlădițe de Merișor acționează ca un regulator al motilității colonului, fiind indicat atât în cazurile cu scaune predominant diareice, cât și în cazul constipației. De asemenea, merișo­rul are un rol important în reglarea florei intesti­nale și efect antiinflamator la nivel intestinal.

- Cât durează tratamentul? În cât timp se observă primele rezultate pozitive?

- În funcție de momentul în care au apărut pri­mele simptome neplăcute, de intensitatea și de gra­vitatea acestora, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la două până la șase-opt luni. Însă primele rezultate pozitive se pot observa, de regulă, după primele două săptămâni.

- Se impune și un regim alimentar special în timpul terapiei?

- Aș spune, mai degrabă, că trebuie adoptat un stil de viață sănătos: mese echilibrate (ca frecvență, cantitate și componență); hidratare corespunză­toare; controlul emoțiilor prin tehnici de relaxare, gândire pozitivă, rugăciune; aport de plante adap­togene (care cresc rezistența la stres); plimbări și mișcare în aer liber sau în natură; împăcarea cu noi înșine și cu cei din jur.

- Totuși, alimentația influențează direct simp­tomatologia acestei boli. Ne puteți da un exemplu de dietă? Măcar ce este voie și ce e interzis...

- Când vorbim despre sindromul colonului iritabil, termenul "dietă" este relativ. De obicei, le recomand pacien­ților mei să fie mai atenți la ali­mentație, să identifice ali­mentele care le provoacă simp­tome neplă­cute și să le elimine pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să le con­sume cât mai rar. Este important ca fiecare dintre noi să consumăm alimen­tele pe care siste­mul nostru digestiv le tolerează și să fim calmi întot­dea­una la masă. Oricât de sănătoasă, nutri­tivă sau gustoasă este mâncarea, dacă suntem nervoși sau anxioși când mân­căm, ea se va trans­forma într-o adevărată otravă pentru organismul nostru și ne va produce simptome nu numai la nivel digestiv.
Din experința mea, pacientul cu colon iritabil fie se consumă nervos prea mult și își face foarte multe griji, fie este veșnic nemulțumit și are o stare de furie permanentă, care îi irită practic tot tubul digestiv. De aceea consider că, pe lângă ceea ce e bine sau nu să mâncăm, important e și ce simțim, și ce gândim și cum lăsăm aceste lucruri să ne influențeze starea de sănătate.
Desigur, rata de vindecare este cu atât mai mare cu cât pacientul, pe lângă terapia adecvată, curată, naturală și fără efecte adverse, înlătură și factorii nocivi sau predispozanți - atât cei de ordin chimic (alcool, tutun, alimente procesate, aditivi alimen­tari, băuturi nesănătoase), cât și cei de ordin psiho­emoțional și comportamental.

- Aceste extracte gemoterapice au efecte be­nefice și în alte suferințe ale sistemului digestiv?

- Da. De exemplu, Extractul din muguri de Smo­chin, care reglează perfect secreția gastrică și în același timp cicatrizează mucoasa gastrică și intestinală, este eficient și în tratamentul esofagitei de reflux, a gastritelor, a ulcerului gastric și duo­denal, a enteritelor, a colitelor etc.

- Care sunt avantajele gemoterapiei față de terapia clasică?

- Nu obișnuiesc să fac comparații între terapiile complementare și terapia alopată, pentru că fiecare funcționează pe alte principii. Avantajul gemote­rapiei, ca unealtă terapeutică, este dat de faptul că utilizează extracte din celulele stem ale plantelor, care acționează la nivel celular, unde detoxifică și reechilibrează, ajutând țesutul respectiv să-și reia funcția și organismul să-și restabilească starea de sănătate. Majoritatea gemoterapicelor au efect modulator și acționează atât pe hipofuncția unui organ, cât și pe hiperfuncția lui. În plus, gemote­rapia este total lipsită de efecte adverse, nu are contraindicații și poate fi administrată inclusiv în timpul sarcinii (cu mici excepții) și copiilor mici, chiar din prima zi de viață.

- Care a fost ultimul dvs. caz de sindrom de colon iritabil și cum a evoluat starea pacientului?

- Cel mai recent caz este cel al unei paciente de 39 de ani, cu sindrom de colon iritabil instalat în urmă cu doi ani, manifestat prin eructații, bor­borisme, distensie abdominală dureroasă, cel puțin trei scaune moi pe zi, atacuri de panică repetate, urmate de diaree. I-am prescris triada de gemo­terapice Smochin - Merișor - Tei, la care am adău­gat și Extract din mlădițe de Afin, pentru efectul astringent și antifermentativ, foarte eficient în diaree. La controlul efectuat după circa trei luni, pacienta mi-a relatat normalizarea scaunelor, dis­pariția durerilor abdominale și balonare doar la anumite alimente - la care, de altfel, a și renunțat de la sine. În perioada terapiei a avut un singur atac de panică, dar foarte ușor, fără modificări de tranzit intestinal.
Bineînțeles că fiecare caz este particular, în practică nu prea întâlnești doi pacienți cu simp­to­matologie asemănătoare și de aceea este bine ca tratamentul să fie per­so­nalizat, adecvat simp­to­melor și cauzelor spe­ci­fice pentru patologia fiecărui individ. Schema de tratament cu gemo­terapicele pe care le-am prezentat poate fi îm­bogățită sau corectată de un medic cu cunoștințe de gemoterapie, dar poate fi folosită fără griji de către pacienții cu sin­drom de colon iritabil, până la vizita medicală. Pacienții care se confruntă cu acest sindrom trebuie să știe că există o alternativă de tratament naturală, blândă și eficientă în același timp, care poate completa sau înlocui terapia alopată, după caz.
Hipocrate spunea: "Medicul îngrijește și natu­ra vindecă". Mi-am dedicat cariera medicală aces­tui frumos citat, cu speranța că voi putea îngriji și trata cât mai mulți oameni, că le voi putea mijloci vindecarea cu ajutorul leacurilor din natură. Pentru că natura ne oferă întotdeauna soluții foarte efi­ciente pentru orice suferință.

D-na dr CEZARINA MATEI poate fi contactată după 15 septembrie a. c. la Clinica BIOLUMIMEDICA din București, tel. 021.336.01.26, 0726.12.44.50,
e-mail: cezarinamatei @yahoo.com