Rețete cu flori de tei

Redactia
Sirop pentru răceală și gripă

Ingrediente: câte 1 pumn de flori uscate de tei, soc și crețușcă, 1 l de apă, 1 kg de zahăr brun, 25 g de acid citric.
Mod de preparare:
* Dați într-un clocot apa și zahărul, apoi luați-le de pe foc. După ce ați așteptat să se răcească puțin, adăugați și acidul citric.
* Puneți florile în lichidul călduț, acoperiți vasul și lăsați-l la infuzat 48 de ore. La sfârșit, stre­curați siropul și turnați-l în sticle mici.
Utilizare: Cele trei flori ajută la scăderea febrei, au acțiune su­dorifică și antiinflamatoare, fiind așadar foarte indicate pentru tra­ta­rea răcelilor și a gripelor. Siro­pul se bea diluat cu apă, însă la fel de bine poate fi întrebuințat ca în­dulcitor al ceaiurilor de plante.

Balsam pentru pielea iritată

Ingrediente: frunze de tei, ulei de floarea soa­relui, ulei de cânepă, cea­ră de albine, uleiuri ete­rice de grepfruit, lavandă, lemn de cedru și berga­motă.
Mod de preparare:
* Tăiați mărunt frunzele de tei, puneți-le în­tr-un borcan și tur­nați peste ele uleiul de floarea soa­­­relui. Încălziți borcanul în bain-marie cam 20 de minute. După aceea, strecurați ule­iul pentru a în­­­de­păr­ta frunzele și lăsați-l să se răcească.
* Încălziți în bain-marie 40 de grame din uleiul preparat anterior, în care adăugați 10 gra­me de ulei de cânepă și 5 grame de ceară de albine, până când aceasta din urmă se topește com­plet.
* Puneți într-un borcănel de 50 ml câte 2 pică­turi din uleiurile de grepfruit, lavandă, lemn de cedru și bergamotă, apoi turnați deasupra bal­samul. Așteptați să se răcească, după care în­chi­deți borcă­nelul.
Utilizare: Frunzele de tei calmează pielea iri­tată și vindecă leziunile minore, iar uleiurile eterice ajută la îngrijirea pielii.